Slagveld na etappe 1 Tour de France: Vier abandons, 21 (!) medische checks en nog veel meer Wielrennen
Wielrennen

Slagveld na etappe 1 Tour de France: Vier abandons, 21 (!) medische checks en nog veel meer

Slagveld na etappe 1 Tour de France: Vier abandons, 21 (!) medische checks en nog veel meer

De eerste etappe van de Tour de France verliep niet vlekkeloos, dat is een understatement. Twee massale valpartijen ontsierden de openingsrit van La Grande Boucle. De grote crashes zorgden al voor meerdere opgaves van renners, maar ook voor de nodige kwetsuren. De medische auto kreeg 21 (!) renners aan de wagen, maar er waren nog veel meer mannen die erbij lagen. In de Leiderstrui neemt de schade op...

Trek Segafredo: Pedersen heeft geen breuken

Bij Trek-Segafredo was het sprintkopman Mads Pedersen die het zwaar getroffen had. De Deen kon uiteindelijk opgelucht ademhalen, want bij de scan werden geen breuken geconstateerd aan zijn linkerschouder. Daarnaast is ook Edward Theuns driemaal ten val gekomen, die daardoor meerdere schaafwonden en een kneuzing opliep.

Jumbo-Visma: Teunissen geen breuken, Tony Martin heeft schaafwonden

Ook Mike Teunissen heeft gelukkig niets gebroken. De belangrijke schakel van Jumbo-Visma kwam goed weg na de eerste valpartij en de ploeg bood zelfs al de zekerheid dat de Nederlander van start gaat in de tweede etappe. Ook Tony Martin kwam hard ten val, maar hij hield alleen schaafwonden over aan de crash. Sepp Kuss zag ook het asfalt van dichtbij, maar lijkt relatief ongehavend uit de strijd te zijn gekomen.

BORA-hansgrohe: Kelderman eindigt vijfde met pijn aan de elleboog, 

Bij de slachtoffers zat ook Wilco Kelderman. De Nederlander van BORA-hansgrohe kan de pech vaak niet ontlopen in koers en dat was ook nu niet het geval. Met een elleboogkwetsuur wist hij nog knap vijfde te worden, zo is te lezen in dit artikel. Naast hem vielen ook Peter Sagan, Nils Politt en Patrik Konrad.

Israel Start-Up Nation: Froome zwaar gehavend maar zonder breuken, ook Woods slachtoffer

Een van de zwaarst getroffenen leek Chris Froome. De renner van Israel Start-Up Nation lag lang op de grond en liet naderhand op Twitter weten dat scans moeten uitwijzen of hij kan doorfietsen. Teamgenoot Reto Hollenstein werd eveneens onderzocht, hij liep een borstblessure op. Bij beide werden gelukkig geen breuken geconstateerd, al is de linkerkant van Froome flink gezwollen en gehavend. Naast hen zijn ook Michael Woods, Rick Zabel, André Greipel en Omer Goldstein gevallen.

UAE Team Emirates zwaar gehavend: vier blessures, Hirschi start misschien niet meer

Bij UAE Team Emirates zijn ze niet ongeschonden uit de eerste etappe gekomen, zo laat de ploeg weten via de eigen website. De ploeg van Tadej Pogacar heeft maar liefst vier renners in de lappendmand. Mikkel Bjerg, Brandon McNulty en Rui Costa zijn weggekomen met enkele schaafwonden en kneuzingen en kunnen als het goed is hun Tour de France voortzetten. Marc Hirschi is echter nog een twijfelgeval. De Zwitser heeft een ontwrichte schouder. Hij wordt voor de tweede etappe opnieuw bekeken, waarna een beslissing wordt genomen over een mogelijke opgave.

Alpecin-Fenix ziet topsprinter Merlier geblesseerd raken

Bij Alpecin-Fenix kon Mathieu van der Poel niet meedoen om de zege, maar eerder kreeg de Belgische ploeg ook al te maken met tegenslag. Tim Merlier en Kritian Sbaragli waren betrokken bij de tweede valpartij en zijn niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Sbaragli moest gehecht worden aan het gezicht en heeft kneuzingen aan de borst. Merlier verstuikte zijn enkel en heeft last van de rug en elleboog. Beide renners verwachten de tweede etappe te starten.

Movistar: Opgave Soler, Valverde gehavend

Helaas kon niet iedere renner de strijd voortzetten. Na de eerste massale val moest Jasha Sütterlin (Team DSM) het toneel verlaten, terwijl ook Ignatas Konovalovas (Groupama FDJ) en Cyril Lemoine (B&B Hotels p/b KTM) na de tweede valpartij afstapten. Naderhand bleek ook Marc Soler van Movistar niet in staat om te starten in rit twee. De Spanjaard moest opgeven met breuken in beide armen. Hij reed wonderwel de etappe wel uit... Bij Movistar lag ook Alejandro Valverde erbij. Hij liep veel Verwondingen op, maar kan in principe verder.

INEOS Grenadiers

INEOS Grenadiers bleef niet bespaard van tegenslag, maar fysiek kwam de ploeg er eigenlijk goed vanaf. Tao Geoghegan Hart verloor dik vijf minuten, maar dat kwam vooral omdat hij bij de eerste crash zijn fiets stuk reed. Omdat hij al op achterstand lag, werd hij door de tweede crash lang opgehouden. Richie Porte lag er bij de eerste crash bij, maar liep ook vooral tijdverlies op en niet al te veel fysiek malheur.

Groupama-FDJ

Ignatas Konovalovas moest opgeven met een hoofdtrauma. Hij wordt de komende dagen uit voorzorg in het ziekenhuis gehouden. Valentin Madouas was ook betrokken bij een valpartij, maar hij kon zijn weg uiteindelijk vervolgen.

Cofidis

Guillaume Martin kreeg bij een val een klap op het hoofd en liep een stijve heup op, terwijl ook Jesús Herrada en Jean-Luc Périchon vielen. Perichon kreeg twaalf hechtingen in zijn linkerbeen en zal er niet helemaal lekker bij rijden in de volgende dagen. Herrada liep alleen wat blauwe plekken op op zijn dijbeen.

AG2R Citroën

De Franse ploeg kreeg te maken met ongekend veel pech: De hele ploeg is één of meerdere keren gevallen, met in totaal elf crashes. Op de ploegsite was te lezen dat vooral Ben O'Connor pech had. Uit scans bleek zijn schouder geen breuken te bevatten. Hij hoopt in etappe twee weer aan de start te staan. Aurélien Paret-Pentre liep een kneuzing aan de knie op en Nans Peters aan de schouder, terwijl Benoit Cosnefroy gehecht moest worden.

Arkéa-Samsic

Ook bij de Bretonse ploeg waren veel slachtoffers. Nairo Quintana kampt met een pijnlijk jukbeen, terwijl ook Warren Barguil, Daniel McLay, Élie Gesbert en Clément Russo crashten. Russo is er daarbij niet al te best aan toe met een gebroken rib. McLay kampt met een gekneusde borstwand. Beide renners stappen zondag desondanks wel weer op.

Team DSM

Team DSM was een van de ploegen die meteen al een renner verloor. Jasha Sütterlin moest opgeven met een polsblessure. Er bleken na een scan geen breuken te zijn gevonden, maar de Duitser kon zijn pols amper bewegen. Daarnaast vielen ook Cees Bol, Søren Kragh Andersen en Casper Pedersen. Laatstgenoemde moest worden gehecht door de medische wagen.

Lotto Soudal

Bij de Belgische ploeg liep Philippe Gilbert verwondingen aan de hand op, terwijl Jasper De Buyst een stijve schouder overhield aan de etappe. Ook Harry Sweeny is gevallen. De Belgische formatie lijkt er desondanks redelijk goed vanaf te zijn gekomen.

Bahrain Victorious

De Nederlander Wout Poels kon niet overeind blijven, terwijl ook Marco Haller gevallen is. Sonny Colbrelli wilde de etappe winnen, maar werd opgehouden bij de eerste crash. De Italiaan moest daarna - samen met Jack Haig - veel energie stoppen in achtervolgen. Haig werd overigens nog keurig vierde. Van grote schade lijkt bij de ploeg geen sprake.

Team Bike Exchange

Amund Grøndahl Jansen viel hard in de eerste etappe. Hij werd onderweg meteen radiologisch gecheckt en gehecht aan een verwonding aan de elleboog. Of hij zondag weer opstapt, valt te bezien. Team BikeExchange kwam er verder goed vanaf.

Astana Premier-Tech

Ook Astana kent een volle lappenmand, waar Ion Izagirre, Hugo Houle, Omar Fraile en Dmitriy Gruzdev onderuit gingen. 'Geen serieuze verwondingen', zo wordt echter gemeld na afloop. Geen van de renners hoefde onderweg langs de medische wagen.

B&B Hotels p/b KTM

B&B Hotels finishte maar met zeven renners door de opgave van Cyrli Lemoine. De renner brak vier ribben en liep een klaplong op. Ook Maxime Chavelier en Franck Bonnamour zagen het asfalt van dichtbij, maar kwamen er gelukkig redelijk vanaf.

Intermarché Wanty-Gobert

George Zimmermann en Lorenzo Rota zijn gevallen en hebben daarbij schaafwonden opgelopen. Een klein wonder, met een crash bij zeventig kilometer per uur.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws