Update IX | 1200 euro boete voor veroorzaker 'Opi en omi'-crash in eerste Tourrit Wielrennen
Wielrennen

Update IX | 1200 euro boete voor veroorzaker 'Opi en omi'-crash in eerste Tourrit

Update IX | 1200 euro boete voor veroorzaker 'Opi en omi'-crash in eerste Tourrit

(26 juni, 16.12 uur) De eerste etappe van de Tour de France is slecht begonnen. Tony Martin kwam op de eerste rij in aanraking met een supporter, waarna een groot deel van het peloton tegen de grond klapte. Zo'n veertig renners raakten het asfalt.

Martin reed achter Robert Gesink, maar botste op een vrouw die poseerde met een bord. Een groot deel van de Jumbo-Visma-renners werd meegenomen in zijn val. Tot de grootste slachtoffers behoorden Martin zelf, Marc Soler, Jasha Sütterlin en Amund Grondahl Jansen. Ook Sonny Colbrelli en Peter Sagan werden ernstig opgehouden.

Deceuninck-Quick-Step toonde zich professioneel en legde het tempo stil, om de geslagenen de kans te geven om terug te keren. Even later zette de Belgische formatie alsnog de gang er weer in, maar renners als Marc Hirschi, Tao Geogeghan Hart, Mads Pedersen en Caleb Ewan reden toen nog op achterstand.

Update - 26 juni 2021 (17.05 uur): Peloton in slotfase opgeschrikt door tweede grote valpartij

Opnieuw minder mooi nieuws vanuit Frankrijk, want de renners zijn opgeschrikt door een tweede grote valpartij. In de slotfase van de eerste etappe, op zo'n zeven kilometer van de meet, ging een groot deel van het peloton tegen het asfalt, onder wie ook Chris Froome. De meervoudig Tourwinnaar kon zijn weg gelukkig vervolgen, maar hij oogde erg aangeslagen.

In dit overzicht houdt In de Leiderstrui je op de hoogte over de verwondingen van de betrokken renners.

Update II - 26 juni 2021 (20.20 uur): ASO dient klacht in tegen vrouw die eerste grote valpartij veroorzaakte

Volgens Ouest-France.fr dient de ASO, de organisator van de Tour de France, een klacht in tegen de vrouw die een valpartij veroorzaakte in de eerste etappe van de Tour de France. Het Franse medium meldt dat Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, dat aan ze heeft bekendgemaakt. Volgens de Franse directeur is de toeschouwer gevlucht na het voorval en tot nu toe nog onvindbaar.

Update III - 28 juni 2021 (13.20 uur): Fan met kartonnen bord nog niet gevonden

De Franse politie heeft op Facebook een bericht naar buiten gebracht in de hoop de vrouw te vinden die tijdens de openingsrit van de Tour de France een grote valpartij veroorzaakte. Dit lukte tot op heden nog niet. Daarnaast heeft men een gerechtelijk onderzoek geopend vanwege het toebrengen van 'onvrijwillige verwondingen'. Hiervoor zou een straf van ten hoogste drie maanden kunnen staan.

Update IV - 30 juni 2021 (15.10 uur): Vrouw van kartonnen bord gevonden

De vrouw die in de eerste etappe van de Tour de France zorgde voor een massale valpartij met een kartonnen bord, is gearresteerd. Dat meldt het Franse RTL. De vrouw was verantwoordelijk voor een flinke crash en nam vervolgens de benen. Na enkele dagen zoeken, werd ze gevonden en in voorlopige hechtenis geplaatst in Landerneau.

Er werd reeds een gerechtelijk onderzoek gestart naar de vrouw, vanwege het veroorzaken van 'onvrijwillig letsel met arbeidsongeschiktheid van meer dan drie maanden door opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsplicht'. Er zijn al meerdere getuigen gehoord in de zaak. De vrouw hangt een boete van 1.500 euro boven het hoofd. Dat bedrag kan hoger uitvallen als renners die het slachtoffer waren van de crash, beslissen om ook een aanklacht in te dienen.' Rennersvakbond CPA heeft alvast een aanklacht ingediend.

Update V - 1 juli 2021 (13.30 uur): CPA dient aanklacht in, ASO ziet ervan af

Rennersvakbond CPA heeft officieel een aanklacht ingediend tegen de vrouw die in de eerste etappe het halve Tourpeloton liet vallen. De vrouw werd woensdag gearresteerd, nadat ze afgelopen zaterdag half op de weg stond en zo het peloton liet crashen. Volgens De Standaard meldde de vrouw zich zelf op het politiebureau, waar ze de volledige 24 uur voorlopige hechtenis moet uitzitten. Hoewel ze alleen een boete zal krijgen, wil de politie 'een voorbeeld stellen' door haar langer op het bureau te houden.

De aanklacht van de CPA is alvast geen goed nieuws, daar het boetebedrag op die manier flink kan oplopen. 'De CPA en de renners hopen dat toeschouwers hierdoor worden aangemoedigd om eens goed bij zichzelf te rade gaan en de renners te respecteren', zo stelt de CPA. Tourorganisator ASO ziet juist af van verdere stappen tegen de fan. 'We trekken onze klacht in. Dit verhaal werd buiten proportie geblazen. Maar we willen iedereen helpen herinneren aan de veiligheidsvoorschriften in een wedstrijd', aldus Tourbaas Christian Prudhomme tegenover Sporza.

Update VI - 2 juli 2021 (13.55 uur): Vrouw komt 14 oktober voor de rechter

De vrouw die de massale valpartij in de eerste Touretappe veroorzaakte moet op 14 oktober voor de rechter in Brest verschijnen. Dat meldt de Franse officier van justitie vrijdag. Wel is de 30-jarige Française vrijgelaten en volgens de autoriteiten 'zeer geschrokken' en 'bang voor de gevolgen'.

Update VII - 13 oktober 2021 (14.00 uur): CPA eist één euro van vrouw met kartonnen bord

De vrouw die deze zomer op de eerste dag van de Tour de France het halve peloton tegen de grond werkte met een kartonnen bord, hoeft naar alle waarschijnlijkheid geen grote straf tegemoet te zien. De vrouw verschijnt op donderdag 14 oktober voor de rechter, nadat rennersvakbond CPA een zaak had aangespannen.

De NOS meldt dat de CPA de zaak echter ingaat met als eis het symbolische bedrag van één euro. 'We weten zeker dat de toeschouwer niet de intentie had om iemand te verwonden, maar door haar onvoorzichtigheid bracht ze wel de gezondheid en het seizoen van meer dan één van onze leden in gevaar', zo klinkt het bij CPA-voorzitter Gianni Bugno. Tour de France-organisator ASO zag eerder al af van een zaak.

Update VIII - 14 oktober 2021 (16.10 uur): Openbaar ministerie eist vier maanden voorwaardelijk

Het openbaar ministerie heeft vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de vrouw die in de Tour de France van 2021 het halve peloton liet vallen. Dat meldt onder meer Sporza. Hoewel rennersvakbond CPA slechts een symbolische boete van één euro eiste, vindt het openbaar ministerie dat de straf hoger moet liggen. Op 9 december volgt uitspraak in de zaak.

Update IX - 9 december 2021 (15.00 uur): 1200 euro boete voor 'Opi en Omi'

De kogel is door de kerk: de rechtbank in Brest heeft 1200 euro boete geëist tegen de vrouw die de valpartij veroorzaakte in de eerste rit van de Tour de France met haar 'Opi en Omi'-bord. De Duitse vrouw heeft geen voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen, die wel geëist werd door het openbaar ministerie. Bij de gebeurtenis botste Tony Martin van Jumbo-Visma tegen de vrouw aan, waarna zo'n vijftig renners tegen de grond gingen.

13 claps
12 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws