Soler laat Spaans publiek juichen met ritzege in Vuelta, Roglic geeft rode trui weg aan Molard Wielrennen
Wielrennen

Soler laat Spaans publiek juichen met ritzege in Vuelta, Roglic geeft rode trui weg aan Molard

Soler laat Spaans publiek juichen met ritzege in Vuelta, Roglic geeft rode trui weg aan Molard

Marc Soler heeft de vijfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Na een verschroeiend snelle rit was hij uiteindelijk de sterkste van een kopgroep, die pas laat ontstond en oorspronkelijk uit achttien renners bestond. Rudy Molard is de nieuwe leider van het algemeen klassement, daar de favorieten met Primoz Roglic een rustige dag beleefden.

Dat de vijfde etappe in de Vuelta er eentje was voor de vluchters was vanuit de start wel duidelijk. Een golf van aanvallen zorgde voor een hoog tempo, maar in tegenstelling tot een dag eerder kwam er niemand weg. Grote namen zoals Ethan Hayter (INEOS) en Mads Pedersen (Trek) mengden zich in de debatten, maar telkens weer reed het peloton het dicht.

Kopgroep van achttien, Molard flirt met rood

In de eerste twee koersuren werd aan dik 50 kilometer per uur gereden en omdat er amper werd geklommen, was wegkomen geen makkelijke opgave. Met gevoelstemperaturen boven de 40 graden was het afzien, maar kregen we dan toch een kopgroep richting de eerste klim van de dag. Oorspronkelijk waren het negen heren die in aanloop naar de Puerto de Gontzagarinaga wegreden, maar toen de klim achter de rug was, waren het er in totaal achttien.

Met onder meer Marc Soler (UAE), Rudy Molard (Groupama), Daryl Impey (Israel), Fred Wright (Bahrain), Fausto Masnada (Quick Step) en Lawson Craddock (BikeExchange) aan boord had de kopgroep een grote kans van slagen. Het waren op de eerste twee klimmetjes van de dag echter de procontinentale renners die oogsten. Victor Langellotti van Burgos-BH pakte de volle drie punten op de Puerto de Gontzagarinaga en de Balcón de Bizkaia en reed zichzelf zo virtueel in de bergtrui.

Na de afdaling van de tweede klim was het gat van de achttien koplopers richting het peloton opgelopen tot vier minuten, met nog 68 kilometer voor de wielen. Jumbo-Visma controleerde wel, maar had duidelijk niet de ambitie om de rode trui van Primoz Roglic met hand en tand te verdedigen. Molard was in de kopgroep op 58 seconden van Roglic de best geklasseerde, dus hij reed met twee grote doelen rond aan het front.

Klassementsploegen geven gas op Alto del Vivero, Craddock rijdt weg

Nadat de kopgroep was samengesteld keerde eindelijk de rust terug in de koers. Op de derde klim van de dag - de Alto de Morga - was het weer Langellotti die de drie punten pakte, maar verder viel er even weinig te melden. Het was wachten op het finalecircuit, waarin twee keer de Alto del Vivero lag te wachten. Het was reden voor het peloton om richting de voet het gaspedaal in te trappen. Met de klassementsploegen in treintjes naast elkaar ging het plots hard met het verschil naar de kopgroep, dat 3.15 minuten overhield.

Het moest in principe voldoende zijn, maar de altijd nerveuze Soler schakelde voor de zekerheid toch even op. Het was echter niet de Spanjaard die een kloof sloeg, maar Craddock die ogenschijnlijk makkelijk wegreed bij de rest. De Amerikaan reed een mooie kloof bij elkaar op de achtervolgers, waar er zestien bij elkaar bleven. Alleen Malecki kon het tempo niet volgen. Craddock zag door zijn versnelling het verschil naar het peloton met favorieten weer groeien naar 3.40 minuten.

Op de top van de eerste keer Alto del Vivero kwam Craddock als eerste boven, maar hij had door een ferme eindsprint Langellotti in zijn wiel. Ook de achtervolgers gaven niet veel toe op zo'n twaalf seconden. Het peloton deed na een snelle aanloop naar de klim rustig aan, waardoor we wisten dat de winnaar van de dag vooraan zat. Het pak met favorieten kwam op 4.16 minuten boven. Vanaf hier was het nog dik veertig kilometer te gaan.

Soler overvleugelt Stewart, favorieten doen niets

Na de afdaling van de klim kwamen de renners voor het eerst langs de finish in Bilbao. Het waren nog twaalf namen die kans maakten op de dagzege, met daarbij nog altijd Molard, Soler, Wright, Masnada en ook de nieuwe bergkoning Langellotti. Ze maakten zich met dik vijf minuten voorsprong op voor de laatste keer Alto del Vivero, waar de beslissing moest vallen. Het was Molards ploeggenoot Jake Stewart die de aanloop naar de voet benutte om solo weg te rijden. De Britse sprinter reed doodleuk veertig seconden weg.

Op de Alto del Vivero hield Stewart lang stand, maar op zestien kilometer van de streep vond Soler het welletjes. De Spanjaard viel hard aan en reed in no-time naar Stewart toe. Bij de andere achtervolgers nam Wright het initiatief, met Molard in z'n wiel. Molard moest alleen maar naar Wright kijken in de strijd om de rode trui. De ritzege leek hem niet echt te interesseren.

Vooraan was het Stewart die er doorheen zat en Soler bij hem zag wegrijden. Met de Spaanse fans langs de kant had de UAE-man vleugels en kwam hij zo'n tien seconden voor Molard, Wright, Victor Pronskiy (Astana) en Langellotti boven. Het verschil was speelbaar, maar dan moest er bij de achtervolgers wel vol gereden worden. Het was voor Molard een voordeel dat Stewart en Craddock terugkwamen bij de vier, maar Stewart was volledig leeg en werd al snel weer gelost.

Dubbeltje op zijn kant in spannende finale

Met nog zes kilometer te gaan had Soler nog steeds tien seconden voorsprong op een vijftal achter hem. Hij trok gekke bekken, leek ieder moment van z'n fiets te kunnen vallen, maar het ging nog vooruit. Toch kwamen de achtervolgers steeds een beetje dichter en dikte die groep bovendien aan met mannen die uit de achtergrond nog terug konden keren. Wie ging deze etappe winnen? Soler? Of toch nog iemand uit de achtergrond?

Het grote geluk voor Soler was dat hoe groter de groep achter hem werd, hoe meer er sprake was van hollen en stilstaan. Constant leken ze erbij te kunnen komen, maar telkens hield Soler een gaatje en raasde hij de laatste kilometer in. Soler mocht juichen voor eigen publiek, de mannen achter hem sprintten voor plek twee. Daryl Impey pakte die plek, voor Wright. Daardoor kwam Wright twee tellen te kort en is Molard de nieuwe leider. Het peloton onder leiding van Jumbo-Visma kwam uiteindelijk op dik vijf minuten binnen.

Uitslag etappe 5 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 5 in de Vuelta a España!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws