Stephen Williams stunt met winst in openingsrit Zwitserland; Mäder en Martínez verliezen tijd Wielrennen
Wielrennen

Stephen Williams stunt met winst in openingsrit Zwitserland; Mäder en Martínez verliezen tijd

Stephen Williams stunt met winst in openingsrit Zwitserland; Mäder en Martínez verliezen tijd

Stephen Williams heeft de openingsetappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De eerste rit zorgde gelijk al voor strijd tussen de klassementsrenenrs, enkele verloren zelfs tijd, zoals Gino Mäder en Daniel Felipe Martínez. Uiteindelijk bleven er zo'n vijftien renners vooraan over die gingen sprinten voor de zege. Van hen was verrassend Williams de sterkste.

De Ronde van Zwitserland is dit jaar allesbehalve een sprintersbal en dat werd op dag één meteen duidelijk gemaakt aan het schaarse aantal aanwezige sprinters. De organisatie had namelijk een pittig plaatselijk circuit uitgetekend dat vier keer moest worden verreden. In het circuit lagen de beklimmingen Pfannenstiel (3,9 km aan 5,2%) en de Küsnachter Berg (2,7 km aan 8,2%). De top van de laatste passage van de Küsnachter lag op slechts zeven kilometer van de finish.

Teunissen mee in ontsnapping van zeven, Van Moer komt te laat

Acht renners trokken er vanuit de start op uit. Namens Jumbo-Visma was Mike Teunissen vertegenwoordigd. De Limburger werkt in Zwitserland aan de conditie nadat hij door een harde val in de Ronde van Noorwegen even rustig aan moest doen. Verder maakten Casper Pedersen (Team DSM), Johan Jacobs (Movistar), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Davide Villella (Cofidis), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Chad Haga (Human Powered Health) en Simon Vitzthum (Zwitserse selectie) deel uit van de ontsnapping.

Brent Van Moer van Lotto Soudal had ook ambities, maar had de eerste slag gemist. De Belg probeerde de oversteek nog te maken, maar geraakte uiteindelijk in de uit het wielrennen welbekende chasse patate. Hij staakte zijn poging en werd ingelopen door het peloton, dat al op ruim vier minuten van de kopgroep koerste.

BORA steekt ambitie niet onder stoelen of banken

Het koersverloop stond zodoende wel even vast. In het peloton gebeurde – buiten mechanische pech voor Thibaut Pinot – weinig noemenswaardig. BORA-hansgrohe wierp zich op als aanvankelijke controleur van de kopgroep. Met Sergio Higuita, Maximilian Schachmann – nummer twee van de recente GP Kanton Aargau – had de ploeg sterke troeven voor de lastige finale. Ook klassementskopman Aleksandr Vlasov mocht als kansrijk worden beschouwd.

Ook Team BikeExchange-Jayco ging zich bemoeien met de achtervolging. De Australische ploeg zag kansen om met Michael Matthews de etappe te winnen. Namens de ploeg was het de Nederlander Jan Maas die als eerste het vuile werk mocht opknappen. De voorsprong van de vlucht was inmiddels teruggelopen naar 2.25 minuten.

Simmons maakt werk van eerste bergtrui

In de kopgroep maakte Simmons werk van het bergklassement. Hij pakte zowel bij de eerste als de tweede beklimming de volle punten. Eerder dit jaar won de Amerikaan al het bergklassement in de Tirreno-Adriatico. Ook toen verzamelde hij via de ontsnapping zijn punten. Waar Simmons zich prima vermaakte in de kopgroep, gold dat niet voor Askey, die al snel moest lossen. Wel wist hij later weer de aansluting te maken.

Dat was niet voor lang, want met nog vijftig kilometer te rijden werd hij opnieuw bergop gelost. Ook het peloton schoot in gang. De voorsprong was teruggelopen naar 1.20 minuut. Met die achterstand zagen verschillende rennners de mogelijkheid om de oversteek naar voren te maken, waaronder Philippe Gilbert. Hij kreeg met Tom Pidcock, Ilan Van Wilder en Anthony Turgus niet de minste namen met zich mee. Het peloton - waar Peter Sagan in moeilijkheden verkeerde - liet zich echter niet gaan.

Op de voorlaatste klim was het vervolgens INEOS dat het tempo in de persoon van Dylan van Baarle verhoogde. De voorsprong van de vluchters werd zo teruggebracht naar een halve minuut. De kopgroep wist het peloton op de één-na-laatste klim nog wel af te houden. Simmons kon zo nog een keer de volle buit aan punten te pakken en daarmee zijn bergtrui veiligstellen.

Koers tussen de favorieten eist slachtoffers

Vooraan bleven alleen Pedersen en Vitzthum over, de rest vond het wel genoeg voor vandaag. Het peloton - dat was gereduceerd tot vijftig man - zette koers richting de laatste klim, de Küsnachter Berg. Daar werden ook de laatste twee vluchters opgeslokt. Vervolgens was het Alessandro Covi die hard doortrok. Hij kreeg echter geen ruimte.

Op de klim werd stevig gekoerst door de favorieten, met name door Jakob Fuglsang. Er gebeurden verrassende dingen. Zo moesten Gino Mäder, Daniel Felipe Martínez en Thibaut Pinot lossen. Op de top van de laatste klim waren er nog maar zo'n vijftien renners vooraan over.

Achter hen probeerden nog ongeveer zeven renners terug te keren, maar met nog maar twee kilometer te gaan beloofde dat lastig te worden. Ondanks aanvallen van Fugslang, Vlasov en Stefan Küng werd de etappe beslist in een sprint van een uitgedunde groep. Van Wilder trok de sprint sterk aan. Higuita, Kron leken het vervolgens af te maken, maar het was uiteindelijk de verrassende Stephen Williams die won en de eerste leiderstrui in ontvangst mocht nemen. Martínez en Mäder kwamen op 51 seconden binnen en verloren zodoende kostbare tijd in de strijd om de eindzege.

Uitslag etappe 1 Ronde van Zwitserland 2022

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws