Capiot (Arkéa-Samsic) maatje te groot voor Pedersen in massasprint GP la Marseillaise Wielrennen
Wielrennen

Capiot (Arkéa-Samsic) maatje te groot voor Pedersen in massasprint GP la Marseillaise

Capiot (Arkéa-Samsic) maatje te groot voor Pedersen in massasprint GP la Marseillaise

Amaury Capiot heeft de GP la Marseillaise van 2022 op zijn naam geschreven. De Belg van Arkéa Samsic klopte Mads Pedersen in de massasprint vanuit een uitgedund peloton. Francisco Galvan Fernandez mocht als nummer drie mee het podium op.

Waar er op Mallorca de afgelopen dagen al flink gekoerst is, beschouwen velen nog altijd de GP la Marseillaise als de echte opener van het Europese wielerjaar. In het zuiden van Frankrijk waren de nodige toprenners, waaronder Bauke Mollema en Thibaut Pinot, aan de start van de wedstrijd verschenen. Vergezeld door een heerlijk voorjaarszonnetje reden zij een parcours van 174 kilometer richting finishplaats Marseille.

Kopgroep met Van der Tuuk

Vijf renners besloten de eerste uren van de koers te kleuren. Onder hen bevond zich één Nederlander: Danny van der Tuuk van Equipo Kern Pharma. Hij kreeg gezelschap van Alexis Gougeard (AG2R), Louis Blouwe (Bingoal), Nicolas Debeaumarché (St. Michel-Auber93) en Clément Carisey (Go Sport). Zij reden een voorsprong van bijna zeven minuten bij elkaar op het peloton.

De krachten binnen de kopgroep bleken helaas voor Carisey en Blouwe niet evenredig verdeeld te zijn. Door toedoen van enkele lastige klimmetjes, waaronder de Route des Crêtes (3,3 km aan 9 procent), moesten zij de andere drie laten gaan. De pas 22-jarige Van der Tuuk bleef knap in het spoor van de twee Fransmannen.

Peloton maakt vroeg koers

De koplopers hadden nog zo'n drie minuten van hun oorspronkelijke voorsprong over op het moment dat men in het peloton ook even aan de boom ging schudden. Daar hadden ze begrepen dat ze vroeg de koers hard moesten maken om de snelle mannen te lossen. De Route des Crêtes was namelijk, ten opzichte van andere jaargangen, naar voren geschoven in het parcours. Tot een grote schifting kwam het echter nog niet.

Op 42 kilometer van de meet werd er dan toch aangevallen vanuit het peloton, en wel door Diego Ulissi. De Italiaan zag Sandy Dujardin (TotalEnergies) meespringen in zijn wiel, terwijl de tank vooraan wel leeg was en de mannen er één voor één afvlogen. De oorspronkelijke koplopers lieten zich terugzakken en voegden zich bij het Italiaans-Franse duo. Even waren we getuige van een nieuwe kopgroep, maar de mannen konden het hoge tempo van Ulissi niet volgen. Met een minuut voorsprong op het peloton bleef de renner van UAE Team Emirates alleen over.

Martin gaat op avontuur, UAE speelt het slim

Rustig bleef het vervolgens bij lange na niet. Een nieuwe aanval kwam er vanuit Guillaume Martin, die even later nog een paar andere Fransmannen met zich mee kreeg, onder wie ook Ulissi's ploeggenoot Alexis Brunel. Na een korte jacht slaagden de achtervolgers erin om de 32-jarige koploper bij te halen. Met nog twintig kilometer voor de wielen verkeerde de Arabische ploeg in een gunstige positie.

Het was Martin die opnieuw een indrukwekkende demarrage neerzette. Even kon Brunel het wiel van de Franse favoriet houden, maar enkele ogenblikken later ging het hem toch te hard. Terwijl Martin flink gas bleef geven, probeerde het peloton haar achterstand van zo'n 35 seconden weg te werken. Op de Col de la Gineste regende het aanvallen, waarna de seconden eraf vlogen. In de afdaling van deze klim werd Martin een vogel voor de kat; alles was weer samen.

Peloton bereidt zich voor op massasprint

We mochten ons dan toch weer gaan verheugen op een massasprint met een uitgedund peloton in de straten van Marseille. Het waren opnieuw de mannen van UAE Team Emirates (Alessandro Covi) die zich aan het front meldden, terwijl ook Trek-Segafredo (Mads Pedersen) nog sterk vertegenwoordigd was. Ook was het uitkijken naar Bryan Coquard en Philippe Gilbert, die mee wilden dingen naar de zege.

De sprint werd aangetrokken door de coureurs van TotalEnergies in de hoop Edvald Boasson Hagen zo goed mogelijk te lanceren. Vervolgens was het echter Pedersen die als een duveltje uit een doosje kwam. De Deen leek op weg naar de zege, maar werd op het laatste moment nog voorbij gesneld door Amaury Capiot (Arkéa Samsic). Op plek drie zagen we de Spanjaard Francisco Galvan Fernandez terug.

Uitslag GP la Marseillaise 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws