Tesson kan beulswerk TotalEnergies niet afronden, Stewart wint (net als in 2022) ouverture Tour de l'Ain Wielrennen
Wielrennen

Tesson kan beulswerk TotalEnergies niet afronden, Stewart wint (net als in 2022) ouverture Tour de l'Ain

Tesson kan beulswerk TotalEnergies niet afronden, Stewart wint (net als in 2022) ouverture Tour de l'Ain

Jake Stewart heeft net als in 2022 de ouverture in de Tour de l'Ain gewonnen. De Brit van Groupama-FDJ toonde zich aan La Plaine Tonique de allersterkste in de massasprint. Emmanuel Morin (CIC-U Nantes Atlantique) werd tweede, Nacer Bouhanni vervolledigde het podium.

De Tour de l'Ain is een driedaagse 2.1-wedstrijd die sinds 1989 jaarlijks wordt verreden in het Franse departement Ain, gelegen in het Oosten van Frankrijk. Op de erelijst prijken een aantal grote namen, daar onder anderen Primoz Roglic (2020), Thibaut Pinot (2019, 2017) en Romain Bardet (2013) de ronde al eens wisten te winnen. Haast traditiegetrouw werd er ook in 2023 gestart met een vlakke rit, waarmee het dus automatisch uitkijken was naar de heren uit het sprintersgilde. De 154 kilometer lange openingsetappe kende nauwelijks hoogtemeters en ook de ultieme slotfase leek weinig tot geen roet in het eten van de rappe mannen te gaan gooien.

Al vroeg in de koers kozen een paar renners het hazenpad. Mads Kristensen (Leopard) kwam echter al vrij snel - waarschijnlijk ietwat tegen zijn zin in - alleen te zitten. De 25-jarige Deen ging desondanks stug door en kreeg maximaal een handvol minuten cadeau van het peloton, dat werd aangevoerd door de sprintersploegen. Het waren vooral TotalEnergies (Jason Tesson) en Intermarché-Circus-Wanty (Arne Marit) die het tempo bepaalden en ervoor zorgden dat het gevecht van Kristensen er eentje tegen de bierkaai zou gaan worden.

Kristensen weerde zich kranig, maar was op 23 kilometer van de meet toch als een vogel voor de kat genaamd TotalEnergies, dat uiteindelijk al het kopwerk had overgenomen. Ook daarna, toen alles en iedereen zich klaarmaakte voor een massasprint, was het de Franse ProTour-formatie die de boel controleerde en elke demarrage probeerde te pareren. De withemden slaagden glansrijk in die missie, waarna het écht uitkijken was naar de spurt. In de krappe finishstraat was het Stewart die zich de allersterkste toonde, waarbij hij thuisrijders Morin en Bouhanni naar de tweede en derde plaats verwees. Vorig jaar was Stewart ook al de sterkste in de openingsrit van de Tour de l'Ain. Tesson moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde stek, terwijl Marit als zesde eindigde.

Uitslag etappe 1 Tour de l'Ain 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news