Timo Kielich verslaat Pascal Eenkhoorn in Volta NXT Classic, peloton gedurende hele dag onmachtig in afmatting Wielrennen
Wielrennen

Timo Kielich verslaat Pascal Eenkhoorn in Volta NXT Classic, peloton gedurende hele dag onmachtig in afmatting

Timo Kielich verslaat Pascal Eenkhoorn in Volta NXT Classic, peloton gedurende hele dag onmachtig in afmatting

In Zuid-Limburg is Timo Kielich er met de zege in de zware en afmattende Volta NXT Classic vandoor gegaan. De renner van .Alpecin-Deceuninck was de beste in Eijsden na een sprint-a-deux met Pascal Eenkhoorn van Lotto Dstny.

De Camerig, de Loorberg, de Gulpenerberg en de Bemelerberg. Allemaal bekende namen uit die andere Nederlandse klassieker: de Amstel Gold Race. Het zijn heuvels die we ook zien in de Volta Limburg Classic, vanaf dit jaar hetende de Volta NXT Classic, het klein broertje van de Gold Race. De Volta kent eveneens een lange opeenstapeling van Limburgse colletjes, waarna op een vlak stuk in Zuid-Limburg, rondom Eijsden, werd gefinisht. Rond 12.15 uur begonnen de renners aan de afmattende, taaie weg door het uiterste zuiden van Nederland.

Het eerste uur ging bijzonder snel. Een kopgroep met onder andere Tomas Kopecky van TDT-Unibet kreeg niet heel veel ruimte van de grote meute. Samen met een lijst andere renners volhardde Kopecky echter en er ontstond een kleine voorsprong. Met hem waren de Nederlander Matthijs Paasschens (Lotto-Dstny), Mike Schuch (Parkhotel Valkenburg), de ervaren Italiaan Gianluca Brambilla (Q36.5 Pro Cycling), het Intermarché-Want-duo Huub Artz en Francesco Busatto, de Belg Johan Meens (Bingoal WB), de Nederlander Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) en Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) van de partij. Ze reden een voorsprong van 2.10 minuut bij elkaar.

Titelverdediger Groves al snel in de problemen

In het midden van de wedstrijd werd duidelijk dat Kaden Groves, de sprinter van Alpecin-Deceuninck, in ieder geval niet zichzelf zou opvolgen. De winnaar van 2023 werd gelost. Vlak voor de Wolfsberg, een klimmetje vlak voor de Camerig, de Loorberg en de Gulperberg, werd het peloton behoorlijk op een lint getrokken door een duo-aanval van Jelle Johannink (TDT-Unibet) en Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck). Het gat met de koplopers werd al gauw kleiner en het peloton was inmiddels flink gedecimeerd.

Vanwege het kleine gat sprongen een aantal renners vanuit het peloton over naar de voorste wedstrijd-regionen. Onder hen Pascal Eenkhoorn en Harm Vanhoucke, waardoor Lotto-Dstny een puik drietal vooraan had zitten. Ondertussen gingen we even terug naar de good old days. Brambilla viel namelijk aan op de Camerig. De Italiaan, die in de Giro een etappe won en het roze droeg, kreeg echter weinig ruimte. Een samensmelting tussen de voorste groep en het uitgeklede peloton leek echter aanstaande, het gat was niet groot.

Artz kiest hazenpad, Eenkhoorn en Kielich maken de koers vanuit sterke kopgroep

Tot een Nederlander versnelde. Vanuit de kopgroep probeerde Artz het op een kleine vijftig kilometer van de meet. In het peloton kreeg Morten Nortoft, de kopman van Visma | Lease a Bike, het even lastig, maar hij keerde terug. De verhoudingen bleven lange tijd hetzelfde: Artz had 25 seconden, de achtervolgers reden weer een halve minuut voor het peloton uit. Artz moest nog vijf kleine klimmetjes trotseren. Maar al voor hij daar aan kwam, werd het alleen harken door de wind hem teveel. Dit leverde weer een grote groep vooraan op en nu koos Van den Broek voor de aanval. De rest zag echter het gevaar en haalde hem vrijwel direct terug.

In het vervolg had Alpecin-Deceuninck nog drie man over in de groep vooraan, in totaal bestaande uit vijftien renners. Zij hielden de kopgroep in een ijzeren greep. Lotto-Dstny was het overtal kwijt, Paasschens was gelost. De grote meute speelde in de Volta geen rol zaterdag. Het gat met het peloton groeide naar een dikke minuut. Van den Broek was zijn strijdlust niet verloren en ging op het Mheerelindje. Hij werd echter gecounterd door Eenkhoorn. Alpecin was plotseling onmachtig. Eenkhoorn won seconde voor seconde en begon aan een tijdrit richting Eijsden.

De laatste keer Moerslag bood geen andere mogelijkheid meer voor ontsnappers, Eenkhoorn had nog altijd tien seconden. Kielich probeerde hem dan toch maar te halen. Dit lukte en het gat werd groter, omdat Alpecin nu niet meer hoefde te achtervolgen. Met het ingaan van de laatste ronde hadden beide mannen twintig seconden en de rest kwam niet meer terug Kielich was op papier de rapste, Eenkhoorn zette zich achter de Belg.

Uitslag Volta NXT Classic 2024

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws