Tony Martin zet punt achter carrière; veiligheid in peloton belangrijke reden Wielrennen
Wielrennen

Tony Martin zet punt achter carrière; veiligheid in peloton belangrijke reden

Tony Martin zet punt achter carrière; veiligheid in peloton belangrijke reden

Tony Martin zet na de Mixed Relay op het WK wielrennen in België een punt achter zijn carrière. De Duitser heeft nog een jaar een contract bij Jumbo-Visma, maar zal deze niet uitdienen.

De ploeg maakte het nieuws van het afscheid bekend via sociale media. Martin volgde zelf met een uitleg op zijn eigen Instagram-account. 'Het was een vergaande beslissing die zeker niet makkelijk was om te maken', zo klinkt het. 'Wielrennen was zo lang een onderdeel van mijn leven. Met veel hoogte- en dieptepunten, successen en verliezen, valpartijen en comebacks.'

De coureur is trots op wat hij in zijn carrière bereikt heeft, maar begon de laatste maanden te twijfelen aan zijn voortbestaan in de sport. Dit jaar kwam hij meermaals ten val, waarna hij bij zichzelf te rade ging of hij nog wel verder wilde. 'Ik heb besloten van niet', schrijft hij. 'Zeker niet nadat de veiligheid niet verbeterde na de vele discussies over het parcours en de afzettingen. Ik hoop dat de wielerwereld luistert naar de plannen van mijn ploeg en die van andere teams.'

'Ik wil eerlijk zijn tegenover mezelf, mijn familie en mijn collega's en wil daarom mijn carrière als prof beëindigen', gaat hij verder. 'Ik wil afscheid nemen op een passende manier op het WK tijdrijden, wat ik vier keer heb gewonnen. Ik heb hier hard voor gewerkt.' Het bericht sluit Martin af met dankbetuigingen aan iedereen die hem in zijn carrière heeft bijgestaan: 'Zonder jullie had ik mijn droom niet kunnen beleven en dat zal ik nooit vergeten.'

Lees hieronder verder.

Martin beëindigt glansrijke carrière

Martin was veertien jaar actief als professioneel wielrenner en boekte in die periode veel zeges, vooral als tijdrijder. Tussen 2011 en 2016 werd Der Panzerwagen, zoals zijn bijnaam luidde, maar liefst vier keer wereldkampioen tijdrijden. Het zal om die reden zijn dat hij ervoor kiest om bij deze wedstrijden afscheid te nemen.

Verder werd Martin ook tien keer nationaal kampioen tijdrijden van Duitsland, maar zijn kwaliteiten bleven niet beperkt tot kampioenschappen. Hij veroverde vijf ritzeges in de Tour de France en twee in de Vuelta a España. Zijn talent om ongenadig hard te trappen leverde hem daarnaast ook knappe prestaties in korte rittenkoersen op. Hij schreef daardoor onder meer Parijs-Nice en de Eneco Tour bij op zijn palmares.

Martin begon zijn carrière in dienst van High Road, waarna hij vele jaren in dienst van de beste ploegen in het peloton reed. De afgelopen twee seizoenen kwam hij uit voor Jumbo-Visma, waar hij voornamelijk in een dienende rol reed. Martin is de derde renner die vertrekt bij de ploeg voor komend seizoen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws