Sosa lost Carthy en slaat dubbelslag op aankomst bergop in Tour de Langkawi Wielrennen
Wielrennen

Sosa lost Carthy en slaat dubbelslag op aankomst bergop in Tour de Langkawi

Sosa lost Carthy en slaat dubbelslag op aankomst bergop in Tour de Langkawi

Iván Ramiro Sosa heeft de derde etappe van de Tour de Langkawi gewonnen. De Colombiaan van Team Movistar was in de aankomst bergop de beste en versloeg Hugh Carthy in de laatste kilometer van de rit naar Genting Highlands.

De derde etappe van de Tour de Langkawi betekende de eerste krachtmeting voor het algemeen klassement. Na een relatief vlakke eerste honderd kilometer wachtte de renners de eerste aankomst bergop. Eerst moest de Gohtong Jaya bedwongen worden, een klim van 13,7 kilometer aan 5,7 procent. Naar mate de klim vorderde werd hij echter steiler.

Na een korte afdaling was het opnieuw klimmen geblazen, met de aankomst bergop naar Genting Highlands. Deze klim was 8,6 kilometer lang en steeg gemiddeld met 8,5 procent. Een zware beproeving dus, waar verwacht werd dat er flinke gaten zouden vallen. Het zou een zware dag voor leider Gleb Syritsa worden, die in de afgelopen sprintetappes goed uit de voeten kon, maar met zijn 85 kilo het lastig zou krijgen in het hooggebergte.

Als je de Tour de Langkawi hebt gevolgd deze week, waren de vluchters van de dag een aantal bekenden. Zo zat Muhammad Nur Aiman Mohd Zariff (Terengganu Polygon Cycling Team) er weer bij, evenals Carter Bettles (ARA Pro Racing Sunshine Coast). De twee werden dit keer vergezeld door Kane Richards (eveneens ARA Pro Racing) en Eduard-Michael Grosu (Drone Hopper-Androni Giocatolli). De vier kregen een flinke voorsprong van het peloton. Met nog 35 kilometer te gaan was het verschil nog altijd meer dan zeven minuten. De vier vooraan waren echter geen klimmers.

Leider Syritsa kan niet mee

Na de eerste kilometers bergop reden Richards en Bettles met z'n tweeën weg van hun medevluchters. Richards deed het meeste werk voor zijn ploeggenoot, die twintig kilometer voor de streep solo ging. Het peloton naderde, maar had nog steeds 5.50 minuten achterstand. Het tempo ging daar wel de lucht in, wat ervoor zorgde dat de sterren van de afgelopen etappes moesten lossen. Craig Wiggins, de ritwinnaar in etappe 2, moest eraf, en later kreeg klassementsleider Syritsa het lastig. We zouden hoe dan ook een nieuwe leider krijgen. In het uitgedunde peloton ging Diego Andrés Camargo er met 17 kilometer te gaan vandoor. De Colombiaan van EF Education-EasyPost reed in zijn eentje weg en kwam snel dichterbij. De eenzame vluchter reed een mooie rit, maar verloor veel tijd.

Camargo werd voor de top van de voorlaatste klim alweer gegrepen door de groep der favorieten, waardoor Carthy zijn kans schoon zag. De renner van EF demarreerde en kreeg gezelschap van Andrey Zeits (Astana Qazaqstan) en Sosa. Bettles had nog altijd 2.20 minuten voorsprong op de top van de voorlaatste klim, maar de laatste beproeving naar Genting Highlands werd hem te veel. Het drietal achtervolgers stampte hard door. Toen de Australiër aan de laatste klim begon had hij nog iets meer dan een minuut. Met zeven kilometer te gaan werd de dappere vluchter gegrepen door het drietal. Op dat moment begonnen de weergoden zich weer te mengen, en viel het water weer met bakken uit de lucht.

Carthy en Sosa strijden om dagwinst

De 35-jarige Zeits kon met zes kilometer te gaan niet meer mee met zijn twee vluchtgenoten. Sosa en Carthy reden hard door en werkten goed samen. Ze reden ondertussen de wolken in, wat zorgde voor fraaie beelden. De achtervolgers hadden een minuut achterstand, waar George Bennett aan de boom schudde met vier kilometer te gaan. Hij kreeg gezelschap van Esteban Chaves, Einer Rubio, Rubén Fernandez en de Mongoliër Jambaljamts Sayinbayar (Terengganu Polygon Cycling Team). Chaves nam over en leidde de achtervolging naar ploeggenoot Carthy. Onder het tempo van de Colombiaan kon alleen Rubio volgen, die vervolgens counterde en solo de achtervolging op de leiders inzette.

Onderweg vielen de beelden bij de koplopers weg, waardoor we alleen beelden van Rubio en Chaves kregen, waar Torsten Traeen aansloot. De Noor had zijn klim goed ingedeeld. Met iets meer dan een kilometer te gaan zagen we de eerste beelden van de twee vooraan. Daar was Sosa de sterkste. Hij loste in de laatste kilometer zijn vluchtgenoot en kwam solo over de streep. Carthy werd op een negentien seconden tweede. De achtervolgende groep had veel tijd verloren. Rubio werd derde, voor Chaves. Zij kregen bijna twee minuten aan de broek. Door de overwinning heeft Sosa de leiderstrui uiteraard overgenomen van Syritsa.

Uitslag etappe 3 Tour de Langkawi

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws