Tour was waanzinnig zwaar: 'Inspanning die Van Aert deed in vierde etappe was heel, heel hoog' Wielrennen
Wielrennen

Tour was waanzinnig zwaar: 'Inspanning die Van Aert deed in vierde etappe was heel, heel hoog'

Tour was waanzinnig zwaar: 'Inspanning die Van Aert deed in vierde etappe was heel, heel hoog'

De dominante rol van Jumbo-Visma in de Tour de France is al veelvuldig besproken. Jonas Vingegaard won het geel en de bolletjestrui, Wout van Aert het groen en de Superstrijdlust. Jumbo-Visma won zes etappes en dat in een Tour die volgens performance coach Mathieu Heijboer zwaarder was dan misschien wel ooit. Dat vertelt hij in gesprek met Velonews.

'Als je kijkt naar de fysieke cijfers zoals powerdata en snelheid, dan waren die iedere dag heel hoog, voor al onze renners. En die cijfers waren ook de hele dag heel hoog, niet alleen op de slotklim van een etappe. Dat was anders dan in andere races dit jaar', zo vertelt Heijboer, die daarmee nog eens aangeeft dat er geen dag in de Tour rustig aan werd gedaan.

In de Giro d'Italia van dit jaar waren er nog wel wat zogenaamde 'wandeletappes', maar die zag Heijboer in de Tour niet. 'Voor mij zat de zwaarte van deze Tour in de constante druk op de pedalen, voor drie weken lang. En dan zaten er ook heel hoge pieken in. In de vierde etappe waarin Wout (van Aert, red.) in de gele trui won, deed hij een inspanning op de Côte du Cap Blanc-Nez die echt heel, heel hoog was. Er werd iedere dag zo hard geklommen. Jonas bereikte zijn pieken op de Granon en Hautacam.'

Vlucht kreeg geen ruimte in Tour de France

Dat Jumbo-Visma vijf keer won, bewijst ook dat er voor kopgroepen weinig ruimte was. Er werd veel geprobeerd, maar meestal waren het de klassementsrenners of grote mannen met een sterke aankomst die voor de winst gingen. 'Soms waren we zestig of zeventig kilometer onderweg en was er nog steeds geen kopgroep. Op zo'n punt wordt de kans groter en groter dat Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard de etappe gaan winnen. Zij waren de besten bergop, dus was het nog lastiger om weg te komen', zag Astana-renner Joe Dombrowski.

Ook Matt Winston - ploegleider bij Team DSM - heeft gemerkt dat zijn renners geen moment op adem konden komen. 'Het was iedere dag vol gas. Er was geen dag bij waarbij de kopgroep snel weg was en het peloton rustig reed. Dat komt ook omdat er drie bergetappes waren die minder dan 150 kilometer lang waren, waardoor het de hele dag hard ging.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws