Tourambities Uno-X klip-en-klaar voor Thor Hushovd: 'Rit winnen? Dat kan met 5 renners' Wielrennen
Wielrennen

Tourambities Uno-X klip-en-klaar voor Thor Hushovd: 'Rit winnen? Dat kan met 5 renners'

Tourambities Uno-X klip-en-klaar voor Thor Hushovd: 'Rit winnen? Dat kan met 5 renners'

In de eerste vier maanden van het kalenderjaar slaagde Uno-X er slechts eenmaal in om de zegebloemen te grijpen, maar vanaf 1 mei heeft de ploeg het over een geheel andere boeg gegooid. Op amper anderhalve maand tijd kwamen er tien (!) overwinningen bij, waarmee de verwachtingen voor de tweede deelname aan de Tour de France ook meteen omhoog verder opgevoerd. Ploegbaas Thor Hushovd sprak erover met In de Leiderstrui.

Tien ritten en tweemaal puntentrui in de Tour, wereldkampioen, klassiekers als Gent-Wevelgem en Omloop Het Nieuwsblad en ga zo maar door: als er één Noor is die weet hoe de (pool)hazen lopen in de wielerwereld, dan is het Hushovd wel. Toch kende hij geen gemakkelijke start vanaf het moment dat hij de leiding bij Uno-X op 1 februari overnam van Jens Haugland.

Op de laatste officiële werkdag van Haugland (31 januari) boekte Søren Wærenskjold nog een overwinning in de AlUla Tour, maar daarna stagneerde het toch wel. De Noormannen konden in het Vlaamse voorjaar niet datgene op de mat leggen, waarvan ze hadden gehoopt dat het kon, nadat ze vorig seizoen voor een eerste keer mee mochten doen in de Tour.

Jonas Abrahamsen werd weliswaar tweede in Dwars door Vlaanderen en in de koude editie van de Waalse Pijl kwamen de beren wel bovendrijven met een zesde plek van Tobias Halland Johannessen tot gevolg, maar dat was het dan ook. Vanaf 1 mei leek die knop echter volledig om te zijn gegaan, daar men vanaf dat moment een winning streak inzette die zijn afloop nog niet kende op het moment van schrijven.

Alexander Kristoff, in 2012 de natuurlijke vervanger van Hushovd bij BMC, brak de ban in de Elfstedenronde op 5 mei. Daarna volgden nog zeges van Tord Gudmestad (Veenendaal-Veendendaal), Abrahamsen (Brussels Cycling Classic), Magnus Cort (Critérium du Dauphiné), Wærenskjold (rit- en eindzege in Baloise Belgium Tour, alsook Noors kampioenschap tijdrijden) en meermaals Kristoff in de Antwerp Port Epic, Ronde van Noorwegen en Heistse Pijl.

Lees verder onder de foto

Tourambities Uno-X klip-en-klaar voor Thor Hushovd: 'Rit winnen? Dat kan met 5 renners'

Hushovd hoopt dat voorjaar 2025 beter gaat voor Uno-X

‘Het niveau ligt in de grote klassiekers nog wat hoger, maar ik weet het niet', duidt Hushovd de wereld van verschil tussen het voorjaar en deze maanden. Ook een succesvolle hoogtestage droeg daar overigens aan bij. 'Misschien dat onze mannen beter zijn in de hitte, ondanks dat het Scandinavische coureurs zijn. Als ploeg kijken we stap voor stap en misschien dat Vlaanderen en Roubaix op dit moment dan nog een stap te hoog zijn. We leren nog altijd.’

‘We verdienen het nu, maar anderzijds moeten we er ook van leren waarom we in mei en juni zoveel beter zijn', legt Hushovd alvast de vinger op de zere plek. 'Deze vorm willen we namelijk ook graag in maart en april hebben, maar die discussie is er één voor volgend seizoen. Voor nu zijn we blij met wat we laten zien en elke overwinning die we boeken. Dat geeft vertrouwen voor de Tour.'

'Hard werken en toewijding, dat is het geheim', zegt de Noor dan. 'Dat geldt voor zowel van de renners als de omkadering eromheen. We hebben geïnvesteerd in de gehele omkadering: de performance, bepaalde producten, staf, voeding, chefs en ga zo maar door. Dat betaalt zich nu uit. Op deze voet mogen we verdergaan en dan komt het vanzelf, ook in de grote koersen. Nu tonen we dat we een stap hebben gezet en dan kunnen we dat in de Tour bevestigen. Het doel daar is duidelijk: we willen een rit winnen. Met wie? Dat kan met vijf renners.’

Uno-X maakte als eerste de ploeg voor de Tour bekend: Kristoff, Abrahamsen, Wærenskjold, Cort, Johannessen, Rasmus Tiller, Odd Christian Eiking en Johannes Kulset rijden de Ronde van Frankrijk namens de ploeg. In een persbericht noemde Hushovd het 'een goede combinatie van lead-out-vaardigheden, klimvaardigheden en algemene kracht'. Over een rolverdeling, bijvoorbeeld die van Cort en Kristoff in lastige sprintritten, wordt weinig gezegd. 'We blijven de ploeg opbouwen rond de grootste Noorse en Deense coureurs en het is daarom erg leuk dat we dit jaar zowel Magnus als Alexander in de ploeg hebben.'

Selectie Uno-X - Tour de France 2024

Magnus Cort
Alexander Kristoff
Søren Wærenskjold
Jonas Abrahamsen
Tobias Halland Johannessen
Johannes Kulset
Rasmus Fossum Tiller
Odd Christian Eiking

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws