UAE speelt uitstekend ploegenspel in openingsrit Slovenië: Majka wint, Pogacar derde Wielrennen
Wielrennen

UAE speelt uitstekend ploegenspel in openingsrit Slovenië: Majka wint, Pogacar derde

UAE speelt uitstekend ploegenspel in openingsrit Slovenië: Majka wint, Pogacar derde

Rafal Majka heeft de eerste etappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. Samen met Tadej Pogacar wist hij het ploegenspel in de finale goed te spelen. Samen met de Sloveen wist hij Domen Novak te verslaan.

De Ronde van Slovenië trapte af met een etappe waarbij direct de klimmersbenen uit de kast gehaald mochten worden. Het peloton kreeg drie beklimmingen voorgeschoteld, waarvan de eerste op meer dan zestig kilometer van de finish gelegen was. De oorspronkelijke kopgroep van vijf - met daarin weinig bekende namen - was voor dat punt al teruggegrepen door het peloton.

Pogacar zet direct de toon, peloton uit elkaar

De eerste beklimming was direct voer voor vuurwerk. Pogacar kon zichzelf niet inhouden en plaatste een verschroeiende versnelling, waarmee hij het peloton uit elkaar ranselde. Nadat hij korte tijd alleen op kop had gereden, liet hij zijn ploeggenoot Majka, Novak (Bahrain) en Sean Bennett (China Glory) terugkeren. Die laatste blies zichzelf echter volledig op, waarna hij samen met Matej Mohoric (Bahrain) veroordeeld werd tot een achtervolgingsstrijd.

Op de volgende beklimming waren Mohoric en Bennett niet in staat om de kloof te dichten. Hoewel daarna nog wel een lange afdaling en een valleizone volgden, hield men in de kopgroep het tempo lekker hoog. Majka deed een groot gedeelte van het kopwerk voor zijn kopman, terwijl ook Novak werd aangemaand om zijn beurtjes op kop mee te draaien. Op die manier wisten de achtervolgers dat ze niet meer terug zouden keren vooraan.

Novak blijft eraan hangen, maar Majka wint

De renners moesten vervolgens nog één beklimming bedwingen, maar deze was niet zwaar genoeg om Novak in moeilijkheden te brengen. De drie koplopers kwamen gezamenlijk aan bij de top, die gelegen was op dertien kilometer van de finish. Met een voorsprong van anderhalve minuut op de eerste achtervolgende groep, die inmiddels Mohoric en Bennett had ingerekend, was de zege voor de koplopers al binnen handbereik.

De drie lieten hier echter niet aankomen op de sprint. Pogacar was de eerste die het probeerde, maar hij werd direct op de hielen gezeten door zijn landgenoot in de kopgroep. Een tweede aanval van Majka bleek wel de juiste te zijn. Novak kreeg het gat op de Pool niet meer dicht, waarna de klimknecht van UAE de zege kon grijpen. Pogacar deed geen moeite meer voor de tweede plek en kwam juichend als derde over de finish.

Uitslag etappe 1 Ronde van Slovenië 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws