UCI voert wijzigingen door in omstreden puntensysteem, Lotto Soudal en Israel-Premier krijgen compensatie Wielrennen
Wielrennen

UCI voert wijzigingen door in omstreden puntensysteem, Lotto Soudal en Israel-Premier krijgen compensatie

UCI voert wijzigingen door in omstreden puntensysteem, Lotto Soudal en Israel-Premier krijgen compensatie

De UCI heeft zoals verwacht het puntensysteem voor Team Ranking aangepast. In een persbericht stelt de wielerbond dat vanaf 1 januari 2023 zal worden gewerkt met een nieuw puntensysteem, waarin de grote rondes en Monumenten meer op waarde worden geschat. Het systeem heeft dezelfde looptijd als die van de licenties voor de WorldTourploegen, die van 2023 tot en met 2025 geldig zijn.

De UCI spreekt de hoop uit dat door een nieuw puntensysteem de beste renners weer worden opgesteld in de grootste wedstrijden. Dat was vooral in 2022 een probleem, daar meerdere ploegen die streden voor een WorldTour-licentie kozen voor races op lager niveau, om zo onder de streep meer punten te scoren. Wat er nu precies verandert? De punten van de twintig best presterende renners per ploeg worden meegenomen, dit waren er eerst tien.

Lotto Soudal en Israel-Premier Tech degradeerden onder het oude puntensysteem uit de WorldTour. Om hen een beetje tegemoet te komen, stelt de UCI dat Lotto en Israel gegarandeerd startrecht hebben in alle rittenkoersen en eendagswedstrijd, minus de grote rondes en WorldTour-eendagskoersen. Deze regel is tijdelijk, om de twee gedegradeerde teams zoals gezegd een beetje wisselgeld te geven.

Hoeveel punten er precies worden toegekend aan welke wedstrijd wordt niet vermeld. In ieder geval gaat het puntenaantal van de grote rondes flink omhoog, voor etappe-uitslagen en de klassementen. De vijf Monumenten worden hoger ingeschaald dan alle andere klassiekers. Ook de andere wedstrijden uit de WorldTour krijgen een upgrade in punten, om zo het verschil met ProTour-wedstrijden en 1.1-wedstrijden groter te maken. Ook krijgen renners meer punten voor resultaten tijdens de Olympische Spelen en het WK.

4253 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws