Uitstekende dag Roglic brengt Sloveen dichter bij het rood: 'We maken een plan voor zondag' Wielrennen
Wielrennen

Uitstekende dag Roglic brengt Sloveen dichter bij het rood: 'We maken een plan voor zondag'

Uitstekende dag Roglic brengt Sloveen dichter bij het rood: 'We maken een plan voor zondag'

Primoz Roglic eindigde zaterdag als derde in de veertiende etappe van de Vuelta a España. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma viel aan op de slotklim en won daarmee kostbare tijd op leider Remco Evenepoel. Na afloop zijn ze binnen de ploeg blij met zijn prestatie en richten ze zich op de koninginnenetappe van zondag.

Het was Richard Carapaz die na de etappe uiteindelijk de bloemen in ontvangst mocht nemen. De Ecuadoriaan van INEOS Grenadiers boekte zijn tweede ritzege in drie dagen, door in de slotfase Miguel Ángel López en Roglic acht seconden voor te blijven. López won uiteindelijk de sprint om de tweede plaats, waardoor Roglic zich tevreden stelde met vier bonificatieseconden. Achter de eerste drie verloren renners als Enric Mas en Carlos Rodríguez iets meer tijd (28 seconden), maar was het vooral Evenepoel die voor het eerst deze Vuelta verrassend moest passen. De Belg hield de schade echter beperkt en finishte uiteindelijk op 48 seconden van Roglic.

Evenepoel verdedigt nog altijd een voorsprong van 1.49 minuut op Roglic, maar de Sloveen was na afloop blij met de etappe. 'Het was zeker een mooie dag. Hopelijk kunnen we zo sterk blijven rijden. Ik voel me beter en beter, maar de wedstrijd duurt nog lang. De jongens deden vandaag erg goed werk en we hebben hard gepusht. Ik ben blij dat ik onderdeel ben van deze ploeg en ik kijk vooruit naar de komende dagen. Morgen is belangrijk, maar we bekijken het dag voor dag', aldus Roglic in het flashinterview.

Niermann kijkt vooruit naar zondag: 'We zullen zien hoe we de etappe gaan aanvallen'

Ploegleider Grischa Niermann keek net als Roglic met tevredenheid terug op de veertiende etappe. Hij hoorde zijn kopman in de ochtend al zeggen dat hij voor de etappe wilde gaan, al bleek die aanval net te laat te zijn ingezet. 'Het was een erg lastige start, de eerste 75 kilometer. Toen het nog 3,5 minuut was op de voorlaatste klim, vroegen we Robert om gas te geven. Dat wilde Primoz, maar hij wist dat het moeilijk werd op vier kilometer van de meet.' Het ging echter snel met de voorsprong van Carapaz, maar in de laatste kilometer zorgde de dalende lijn ervoor dat de renner van INEOS Grenadiers nipt stand kon houden.

Roglic pakte echter wel belangrijke tijd terug op Evenepoel, waarbij ze bij Jumbo-Visma zondag de volgende tik willen uitdelen. 'Ik had niet verwacht dat Evenepoel tijd ging verliezen', zo vervolgt Niermann zijn verhaal. 'Het is natuurlijk goed voor ons, maar het is nog steeds een gat van bijna twee minuten. Het was de eerste keer dat we zagen dat hij kwetsbaar is en er zijn nog veel dagen te gaan. Ik denk dat Primoz op een goede plaats staat nu. Morgen is de koninginnenrit, met aankomst op hoogte. We kijken er naar uit en maken een goed plan. We zullen zien hoe we de etappe gaan aanvallen.'

Er wordt zondag afgesloten op de Sierra de la Pandera (8,4 kilometer, aan 7,8 procent). In het vervolg van de Vuelta worden de etappes relatief makkelijker, dus het zal Jumbo-Visma er alles aan gelegen zijn om zondag nog een goede aanval op het rood te doen. Op maandag is er vervolgens een rustdag. In het klassement zijn de verschillen inmiddels groot, maar kan Roglic voorlopig vooral weer omhoog kijken. Enric Mas volgt de Sloveen op iets minder dan een minuut en staat derde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws