Update | 18-jarig Amerikaans wonderkind (alias 'Evenepoel met meer kracht') tekent bij INEOS Grenadiers Wielrennen
Wielrennen

Update | 18-jarig Amerikaans wonderkind (alias 'Evenepoel met meer kracht') tekent bij INEOS Grenadiers

Update | 18-jarig Amerikaans wonderkind (alias 'Evenepoel met meer kracht') tekent bij INEOS Grenadiers

(22 september 2023) Andrew 'AJ' August heeft de kans om voor het ontwikkelingsteam van Axel Merckx te rijden afgewezen. De 17-jarige Amerikaan heeft zijn zinnen gezet op een overstap naar een ploeg die in de WorldTour actief is. August is op dit moment dicht bij een overstap naar INEOS Grenadiers, maar er is nog niets ondertekend.

August rijdt momenteel voor Hot Tubes Cycling. Het plan van het ontwikkelingsteam Hagens Berman Axeon was dat hij in 2024 één jaar bij de ploeg zou racen, nadat de veelzijdige renner een doorbraakjaar kende in 2023. Zo won hij de Koppencross bij de junioren en de Amerikaanse cyclocrosskampioenschappen. Merckx, die het ontwikkelingsteam leidt, vindt het jammer dat de Amerikaan niet naar zijn team komt. 'Hij komt niet naar ons toe, ik vermoed dat hij naar de WorldTour gaat,' zei de Belgische zoon van Eddy Merckx laat op dinsdagavond tegen GCN.

Merckx kan volgend jaar wel een beroep doen op Ben Wiggins, de zoon van Bradley Wiggins. Het Hagens Berman Axeon-team heeft in de loop der jaren een hoop jonge talenten ontwikkeld, waaronder Taylor Phinney, Tao Geohegan Hart, Jasper Philipsen en João Almeida.

INEOS Grenadiers wilde nog geen commentaar geven op de geruchten van een eventuele overstap. Het Britse WorldTour-team heeft nog geen nieuwe renners aangekondigd voor 2024 en heeft momenteel ongeveer vijftien renners onder contract staan voor het komende seizoen. Hoewel er nog niets bevestigd is tussen INEOS en August, zijn er tal van tekenen van een aanstaand contract. August heeft aan het begin van het jaar deelgenomen aan een INEOS-trainingskamp en is een goede vriend van renner Magnus Sheffield.

Oprichter van Hot Tubes Cycling, Toby Stanton is zeer te spreken over de jonge Amerikaan. 'Ik heb mijn team 32 jaar lang gehad en hij is de meest getalenteerde renner die ik heb gehad of gezien. Hij is net Remco Evenepoel, maar waarschijnlijk met meer kracht.' Hoewel Stanton de overstap naar INEOS niet heeft bevestigd, wierp hij wel wat licht op de band die al was ontstaan tussen August en de Britse miljoenenformatie, inclusief een opvallende score op een fysiologische test tijdens het trainingskamp. 'Hij ging in januari naar een INEOS-trainingskamp in Mallorca en ze hebben wat testen op hem gedaan. Op een Vo2-test scoorde hij 92. Ze zeiden dat ze niemand hadden die kon wat hij kon.'

Update onder de video!

Update - 25 oktober 2023 (13.45 uur): August tekent contract bij INEOS Grenadiers

INEOS Grenadiers heeft Andrew 'AJ' August definitief toegevoegd aan de selectie voor volgend seizoen. De Amerikaan is nog maar 18 jaar oud, maar maakte al zo veel indruk dat de Britse ploeg hem niet kon laten lopen. August tekent tot en met 2026 een contract bij INEOS Grenadiers.

Het Amerikaanse supertalent is geen onbekende voor het team. Aan het begin van het jaar is hij al mee geweest op een trainingskamp van zijn nieuwe team. Nadat hij een aanbod van het ontwikkelingsteam van Axel Merckx aan zich voorbij had laten gaan, leek alles er al op dat hij de overstap ging maken naar de WorldTour ploeg. Afgelopen seizoen reed August nog voor het Amerikaanse Hot Tubes Cycling.

Met de overstap naar INEOS Grenadiers bewandelt August dezelfde weg als Magnus Sheffield, met wie hij tevens goed bevriend is. De Amerikaan geeft aan dat zijn landgenoot cruciaal is geweest in zijn keuze om bij de Britse ploeg te tekenen. 'Magnus is iemand naar wie ik voor advies kan kijken. Ongeacht of hij in het team zit, is het nog steeds de perfecte omgeving voor mij,' laat het toptalent weten via de officiële kanalen.

August geeft aan dat hij uitkijkt naar de tijd bij zijn nieuwe team en geeft aan wat zijn ambities zijn voor het komende seizoen. 'Ik kan niet zeggen dat er een specifieke wedstrijd is die ik echt wil rijden, maar wanneer de tijd rijp is, zou ik misschien graag deelnemen aan een éénweekse World Tour etappekoers en ben ik benieuwd hoe ik het zou doen. Ik ben altijd een goede klimmer geweest en ik heb genoten van het racen als een GC-renner in de wedstrijden die ik tot nu toe heb gedaan. Mijn ambitie zou hetzelfde zijn in de profklasse, maar het zal natuurlijk wat tijd kosten om me te ontwikkelen tot dat type renner. Ik ben niet bang om mezelf in andere gebieden te ontdekken en uit te dagen.'

Ook de teamleider van INEOS Grenadiers, Rod Ellingworth, is verheugd dat August zich bij het team heeft aangesloten. 'AJ heeft echt indruk gemaakt in de tijd die we met hem hebben doorgebracht, dus we zijn verheugd dat hij heeft ingestemd om een Grenadier te worden. We hebben zijn voortgang en resultaten dit seizoen gevolgd en hij heeft duidelijk zijn talent gedemonstreerd. We geloven dat we, door samen te werken, hem kunnen helpen zijn volledige potentieel te bereiken. Hij is een getalenteerde jongeman en het is duidelijk dat hij ook een zeer verstandig persoon is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws