Update | Baudin trekt naar sporttribunaal CAS na straf van UCI: 'Trekt mijn sportieve integriteit in twijfel' Wielrennen
Wielrennen

Update | Baudin trekt naar sporttribunaal CAS na straf van UCI: 'Trekt mijn sportieve integriteit in twijfel'

Update | Baudin trekt naar sporttribunaal CAS na straf van UCI: 'Trekt mijn sportieve integriteit in twijfel'

(31 juli 2023) De UCI heeft AG2R Citroën Team-coureur Alex Baudin gediskwalificeerd uit de Giro d'Italia van 2023. Dat maakte de internationale wielerorganisatie bekend in een persbericht. Bij een controle werden bij de 22-jarige Fransman te hoge tramadol-waarden gevonden. Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller, die regelmatig wordt gebruikt als pijnstiller bij matige tot ernstige pijn en als hoestprikkel-onderdrukker. Het middel is sinds 2019 al verboden in het peloton.

De analyses van twee gedroogde bloedmonsters die de talentvolle renner op 24 mei (tijdens de zeventiende Giro-etappe) verstrekte, brachten de aanwezigheid van tramadol en zijn twee belangrijkste metabolieten aan het licht. Na grondig onderzoek van de zaak heeft de UCI besloten om de ranke klimmer uit Albertville te diskwalificeren uit de Ronde van Italië, waar een tiende plaats in de twaalfde etappe zijn beste resultaat was.

Tijdens de Giro werd veelvuldig gecontroleerd op tramadol, daar er maar liefst 64 gedroogde bloedmonsters werden verzameld in het kader van een heus 'tramadolprogramma'. Aangezien Baudin een medische regel van de UCI heeft overtreden en geen antidopingregel, mag hij 'gewoon' nog deelnemen aan wedstrijden en wordt hij niet geschorst. De UCI wilde verder geen commentaar geven op de zaak.

AG2R Citroën Team heeft besloten om de poulain voorlopig aan de kant te houden. Dat laat de Franse WorldTour-formatie weten in een communiqué. 'Vanwege de beslissing van de UCI houdt AG2R Citroën zijn renner voorlopig uit voorzorg aan de kant', opent het persbericht. 'De ploeg is een van de oprichters van de Movement for Credible Cycling (MPCC), pleit voor het beoefenen van de wielersport in overeenstemming met strikte ethische regels en het navolgen van de UCI- en MPCC-voorschriften.'

Update - 1 augustus 2023 (19.25 uur) Baudin gaat in beroep bij het sporttribunaal CAS

Alex Baudin heeft in een statement gereageerd op zijn positieve test op de pijnstiller Tramadol gedurende de voorbije Giro d'Italia. 'Gisteren ontving ik een brief van de UCI waarin mij werd geïnformeerd over de aanwezigheid van Tramadol na een test uitgevoerd tijdens etappe zeventien van de Giro d'Italia 2023', begint Baudin zijn verklaring.

'In eerste instantie voelde ik onbegrip, maar toen realiseerde ik me de omvang van deze situatie. Sinds ik heel jong was, heb ik deze sport waar ik zo van hou met ethiek en respect beoefend', vervolgt Baudin, die daarna aankondigt in beroep te gaan tegen de beslissing van de mondiale wielerbond.

'Ik ga tegen deze beslissing in beroep bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS), omdat deze test mijn sportieve integriteit in twijfel trekt. Ik wil iedereen bedanken die mij in deze moeilijke tijd heeft gesteund en ik hoop dat alles zo snel mogelijk wordt opgelost', sluit Baudin zijn tekst af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws