Miguel Ángel López reageert furieus op voorlopige dopingschorsing vanuit de UCI: 'Dit schaadt mijn eer en imago' Wielrennen
Wielrennen

Miguel Ángel López reageert furieus op voorlopige dopingschorsing vanuit de UCI: 'Dit schaadt mijn eer en imago'

Miguel Ángel López reageert furieus op voorlopige dopingschorsing vanuit de UCI: 'Dit schaadt mijn eer en imago'

Miguel Ángel López is door de UCI voorlopig geschorst wegens het vermeende gebruik en bezit van verboden middelen in aanloop naar de Giro d'Italia van 2022. Dat heeft de UCI dinsdag naar buiten gebracht middels een perscommuniqué.

López is al langere tijd onderwerp van een dopingonderzoek rondom de Spaanse dokter Maynar, wat hem eerder al zijn contract kostte bij Astana Qazaqstan Team. Voor die ploeg kwam de klimmer, die etappes won in verschillende grote rondes, vorig jaar uit. 'Astana heeft nieuwe elementen ontdekt die wijzen op een band tussen López en dokter Marcos Maynar. De ploeg had dan ook geen andere oplossing dan het contract te beëindigen', klonk het toen in een persbericht. Die dokter Maynar kwam zelf met de verklaring dat hij de klimmer enkel zou hebben voorzien van voedingsavdies.

Teambaas Alexandre Vinokourov, zelf ook niet onbesproken, lichtte dat later alsnog toe. 'Ik kan niet in details treden of heel veel zeggen. We hebben echter regels binnen onze ploeg en als je die niet volgt, ga je eruit. Meer is er niet te zeggen.' De UCI meldt dinsdag dat het bewijs heeft gekregen van de Spaanse instanties van het bezit en gebruik van doping van López in aanloop naar de Giro van 2022. In die ronde stapte de Colombiaan vrij vroeg uit koers met knieklachten, al werden die omstandigheden later vorig jaar al gelinkt aan vermeend valsspelen.

Lopez was dit jaar nog actief als renner

López kwam dit jaar uit voor een kleinere ploeg (Medellin EPM) uit Zuid-Amerika, maar zou volgende week wel het WK wielrennen in Schotland rijden. In januari won hij nog wel de Vuelta a San Juan, voor onder meer Remco Evenepoel. De 29-jarige coureur is voorlopig geschorst door de UCI, in afwachting van een definitief oordeel. López zelf heeft altijd aangegeven onschuldig te zijn, hij is zelfs nog bezig met een procedure bij het CAS tegen zijn ex-ploeg Astana.

Dat laat hij ook weer weten in een officieel statement via zijn officiële kanalen. 'Ik weet niet welke bewijzen de UCI heeft gebruikt, maar ik wil duidelijk maken dat er geen objectief bewijs dat ik doping heb gebruikt. Al mijn testresultaten in mijn biologische paspoort zijn negatief en ondergetekende heeft nooit verboden middelen ontvangen, gebruikt en heeft er niet naar gevraagd, niet in de Giro en ook niet in de rest van mijn carrière. Ik zal al de legale wegen bewandelen om mijn naam te zuiveren, waarbij ik zal vragen om mijn schorsing per direct op te heffen, omdat deze buitenproportioneel is en gebaseerd zijn op publieke feiten die nooit zijn uitgelegd.'

Door de schorsing mist López normaliter het WK, waarvoor hij recent door de Colombiaanse wielerbond werd geselecteerd. 'Deze schorsing schaadt niet alleen mijn eer en onschuldige imago, maar raakt ook mijn hele ploeg, Team Medellín, de nationale ploeg van Colombia en de goede naam van de wielersport. Door mijn carrière in twijfel te trekken zonder concreet bewijs of duidelijke resultaten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws