[Update] Discussie rond startverbod BORA: 'Koers staat niet boven de wet' Wielrennen
Wielrennen

[Update] Discussie rond startverbod BORA: 'Koers staat niet boven de wet'

[Update] Discussie rond startverbod BORA: 'Koers staat niet boven de wet'

Ralph Denk, ploegbaas van BORA-hansgrohe, heeft woedend gereageerd op het besluit om zijn ploeg niet te laten starten in Gent-Wevelgem. De Duitser stelt dat de regels op dit moment onduidelijk zijn: 'Ik begrijp oprecht niet waarom andere teams in vergelijkbare gevallen wel mochten starten.'

'Ik ben erg teleurgesteld, maar ook boos', laat Denk weten op de ploegwebsite. 'We hadden met (Matthew, red.) Walls een positief coronageval en hebben zijn kamergenoot en een fysio aangemerkt als directe contacten. Dat zij in quarantaine moeten, is voor ons duidelijk.' Naast deze personen moesten er echter nog meer renners in quarantaine. 'De regels achter die selectie zijn compleet onduidelijk en lijken zelfs willekeurig te zijn', haalt hij uit.

'Ik snap oprecht niet waarom andere teams in vergelijkbare gevallen wel mochten starten', vervolgt hij zijn relaas. 'We hebben gisteren nog alles geprobeerd, maar de dokter antwoordde niet eens meer op ons. Het zou fijn zijn als we op zijn minst te horen hadden gekregen waarom beslissingen genomen zijn.'

Denk geeft aan dat het team meerdere tests heeft uitgevoerd en dat deze allemaal negatief waren. Toch zullen de betrokkenen tot 1 april in quarantaine moeten verblijven. Dat betekent dat BORA-hansgrohe ook Dwars door Vlaanderen moet missen.

Update - 29 maart 2021 (08.15 uur): Discussie rond uitsluiting BORA-hansgrohe

BORA-manager Ralph Denk overweegt een klacht in te dienen tegen het opgelegde startverbod tijdens Gent-Wevelgem. Bij organisator Flanders Classics en de Belgische wielerbond verdedigen ze de keuze van de betreffende arts om BORA-hansgrohe na een coronabesmetting niet van start te laten gaan in de Vlaamse wedstrijd.

Denk reageerde in een persbericht woedend op de beslissing, maar liet tegenover Het Nieuwsblad weten zich nog te beraden over juridische stappen: 'Daarover is nog geen beslissing genomen.' Volgens Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is de beslissing in 'eer en geweten' genomen. 'Als organisator hebben wij daar niets over te zeggen. We kunnen als organisator zulke maatregelen niet overrulen. De koers staat niet boven de wet', citeert Het Laatste Nieuws.

Jos Smets, directeur van Belgian Cycling, snapt echter wel dat er discussie is om de maatregel. Vooral omdat de vergelijking met het voetbal getrokken wordt, waar spelers na een coronabesmetting binnen de ploeg wel hun wedstrijden kunnen afmaken bij een negatieve test: 'Zij hebben een apart protocol. Ik keur dat niet helemaal goed, maar je mag die situatie daar niet vergelijken met die in de koers. We moeten in de eerste plaats naar onszelf kijken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws