Update II | TotalEnergies en veroordeelde Geniez verbreken per direct doorlopende contract Wielrennen
Wielrennen

Update II | TotalEnergies en veroordeelde Geniez verbreken per direct doorlopende contract

Update II | TotalEnergies en veroordeelde Geniez verbreken per direct doorlopende contract

(2 maart) Alexandre Geniez is op 19 januari voor de rechter verschenen. De 33-jarige renner van TotalEnergies wordt door zijn vrouw beschuldigd van meervoudig huiselijk geweld. De officier van Justitie heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist.

De zaak diende in Rodez, waar Geniez zich in de rechtbank moest verantwoorden. Hij zou door de moeder van zijn twee kinderen beschuldigd worden van meerdere geweldsdelicten in huis. De twee kennen elkaar al sinds 2013, maar het huiselijk geweld zou vanaf februari 2020 gestart zijn. Geniez gaf voor de rechter alleen toe dat hij ooit een mobiele telefoon naar zijn vrouw heeft gegooid. Ander geweld jegens haar werd ontkend, zo schrijft France 3.

Volgens de vrouw van Geniez gaat het niet alleen om geweld, maar ook om bedreigingen. Van geweldsdelicten had ze bewijs, met een blauwe plek op haar gezicht en één op haar arm. Voor beide verwondingen overlegde ze medische attesten in de rechtbank. Haar zus heeft bovendien een verklaring afgelegd. Het zouden uiteindelijk de ouders van de vrouw zijn geweest die haar hebben aangezet om aangifte te doen. De Officier van Justitie eist dus zes jaar voorwaardelijke celstraf, kamp-Geniez gaat voor vrijspraak. Op 2 maart wordt uitspraak gedaan.

Geniez mag tot die tijd gewoon blijven fietsen. Dat doet hij sinds 2021 voor TotalEnergies. De Fransman reed van 2017 tot en met 2021 voor AG2R La Mondiale, waarvoor hij enkele knappe resultaten noteerde. Zo won hij in 2018 nog een etappe in de Vuelta a España. Er staan in totaal vijftien overwinningen op zijn palmares, met onder meer nóg een twee Vuelta-ritzeges. Geniez kondigde eerder al aan dat hij na dit seizoen stopt als professioneel wielrenner.

Update - 2 maart 2022 (18.23 uur): Geniez veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf

Alexandre Geniez is door de rechtbank in Rodez veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, zo maakt CentrePresse op haar website bekend. De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist, wat met twee maanden is verminderd. Geniez wordt veroordeeld voor huiselijk geweld jegens zijn vrouw, waarvoor Geniez eerder al op 19 januari bij de rechter verscheen.

Geniez kan door de uitspraak gewoon blijven koersen, maar de Fransman van TotalEnergies maakte eerder al bekend dat hij aan het einde van 2022 zou stoppen met zijn wielercarrière. Geniez won vorige week nog twee etappes in de Tour du Rwanda en won in zijn carrière ook al drie etappes in de Vuelta a España.

Update II - 3 juni 2022 (09.10 uur): Geniez en TotalEnergies per direct uit elkaar

Alexandre Geniez en TotalEnergies hebben het contract per direct ontbonden. Dat meldt de Franse wielerploeg via de officiële kanalen. Volgens het korte statement gaat het om een overeenkomst die in gezamenlijk overleg is gesloten. Geniez werd eerder dit jaar veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk, nadat was bewezen dat hij zijn vrouw had mishandeld.

Geniez zou aan het einde van dit seizoen sowieso al stoppen als professioneel wielrenner. Of hij zijn fiets nu eerder aan de haak hangt, is niet bekend.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws