Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert Wielrennen
Wielrennen

Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert

Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert

Ken je dat gevoel van het zwarte gat na een grote ronde? Na drie weken Giro kijken en volgen is daar plots de grote leegte... niet meer piekeren over wie er die dag gaat winnen of waar welke slag om het klassement gestreden kan worden, maar niets.

Ik voelde het maandag in ieder geval wel, waardoor ik maar alvast een uitgebreid kijkje ging nemen naar het Tour de France-parcours van dit jaar. Dat had ik uiteraard na de ploegenpresentatie in oktober ook al gedaan, maar ook in dit geval geldt: een goed begin is het halve werk.

Streepjes zetten als voorbereiding op Tour

In een soort eigen traditie doe ik dit in het beginsel door streepjes te zetten bij het soort etappes. Bergritten: x aantal streepjes, heuvelritten: x aantal streepjes, sprintritten: x aantal streepjes en tijdritten: x aantal streepjes. Normaliter kom ik dan tot een soort 7-5-7-2-verhouding, maar dit jaar ligt dat toch even anders.

Met de beste bedoelingen kom ik namelijk echt niet verder dan vijf streepjes voor de sprintritten, waarbij de negentiende rit traditioneel ook nog eens een laatste kans is voor de vluchters die tot dusver niet veel van hun Tour hebben kunnen maken (of juist wel).

Niet dat het aantal bergritten zo hoog is, want ook hier kom ik niet verder dan vijf streepjes. Aankomsten als La Chatel Les Portes du Soleil (rit 9, 4 km a 4,6%) en Mende (rit 14, 2,1 km a 10,2%) zijn dan overigens twijfelgevallen, maar de historie wijst uit dat het vaker vluchters dan klassementsrenners zijn die er hier met de zege vandoor gaan.

Wie er dan met het gros van de etappes vandoor gaan? De vluchters en sterke sprinters, zonder meer. Op dit moment heb ik maar liefst negen streepjes staan bij die categorie. Niet gek dus dat Wout van Aert juist dit jaar vol zijn pijlen op groen richt en dat Mathieu van der Poel de Giro uitreed om sterker te worden en de mountainbike-wedstrijden overslaat: de Tour is dit jaar gemaakt voor deze categorie renners.

Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert
Mathieu van der Poel wil na zijn Giro ook een goede Tour rijden

Kinderen van de rekening zijn de pure rappe mannen als Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en Caleb Ewan, die vooral top zullen moeten zijn in de eerste week. In Denemarken krijgen zij twee kansen, evenals de vierde rit naar Calais. Maar daarna kan het zomaar zijn dat ze moeten wachten tot Parijs voor een nieuwe sprintkans, en dat is tamelijk ongewoon voor de Tour de France. Normaal gesproken krijgen ze zomaar acht á negen kansen.

Gouden kans op 'groen' voor Van Aert 

En wat dan met de groene trui? Als we de ASO mogen geloven, zijn er zes vlakke etappes. Ironisch gezien is de vierde etappe, waarin we niet boven de tweehonderd meter komen, volgens hen een heuvelrit. En bijvoorbeeld etappe dertien (vijf beklimmingen, allen rond de vijfhonderd meter) en rit vijftien (zes beklimmingen, start bergop en tot zevenhonderd meter hoogte) vlakke etappes.

Snapt u het nog? Ik in ieder geval niet, maar wat ik wel weet: hier ligt inderdaad een gouden kans voor Van Aert om het groene tricot naar Parijs te brengen. De Belg heeft zo drie 'vlakke' bonusritten gekregen van de organisatie van de Tour, waarin er elk vijftig punten op te rapen zijn. Tel daar de zes heuvelritten met elk dertig punten bij op en je ziet dat Jakobsen, Groenewegen en Ewan met alle respect kansloos zijn. Tenzij de tussensprints op zulke gunstige plekken worden gelegd dat die het verloop van 'groen' gaan bepalen.

Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert
Een heuvelrit met 30 punten aan de finish volgens de ASO...
Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert
En een vlakke rit (met 50 punten) ...
Column: ASO heeft bij ontwerpen Tour zonder meer de groene loper uitgerold voor Wout van Aert
En nog een vlakke (50 punten dus) 

Wie dan de concurrenten (kunnen) zijn voor de Belg van Jumbo-Visma? Dan kom je toch al heel snel bij Van der Poel uit, al is het de vraag of die daar vol voor gaat, ook omdat er bij Alpecin-Fenix met Jasper Philipsen en/of Tim Merlier gesprint zal moeten worden. Michael Matthews heeft hetzelfde euvel met Groenewegen in zijn ploeg.

Van Jakobsen (gaat zijn eerste Tour rijden), Ewan (die normaliter niet voor groen gaat) en Bennett (hij gaf in maart tegenover Het Nieuwsblad aan dat hij goede kans had op groen, zonder de route te hebben bekeken. Tip: doe toch maar even, Sam) gaat het ook niet moeten komen als we het parcours goed onder de loep nemen. Blijft over? Mads Pedersen misschien?

Er gaat ongetwijfeld nog kritiek komen op de geel-groen-strategie van Jumbo-Visma met Primoz Roglic en Van Aert, maar met dit parcours is die ambitie prima na te streven. Het zou bijna een belediging voor Wout zijn als ze het niet zouden doen...

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws