Update IV | Bingoal WB-renner Julian Mertens zit voor de eerste keer opnieuw op de fiets na zware val Wielrennen
Wielrennen

Update IV | Bingoal WB-renner Julian Mertens zit voor de eerste keer opnieuw op de fiets na zware val

Update IV | Bingoal WB-renner Julian Mertens zit voor de eerste keer opnieuw op de fiets na zware val

(31 mei 2023) Slecht nieuws vanuit Bingoal-WB: de 25-jarige Belgische wielrenner Julian Mertens van die ploeg is woensdag in een kunstmatig coma gebracht na een ongeluk tijdens het trainen.

'Hij is woensdag op training geblesseerd geraakt. Julian, die aan verschillende verwondingen lijdt, werd naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) vervoerd. Daar is hij in een kunstmatige coma gebracht om de gevolgen van het ongeval beter te kunnen beheersen', meldt de ploeg in een kort communiqué. Testen moeten nog gedaan worden.

'Verdere details over de toestand van Julian worden op een later moment vrijgegeven', laat Bingoal-WB nog weten. Mertens is bezig aan zijn tweede jaar bij de Belgische formatie, nadat hij drie seizoenen bij Sport Vlaanderen-Baloise reed.

Update - donderdag 1 juni (08.30 uur): Mertens succesvol geopereerd, Belg heeft veel breuken

Julian Mertens is succesvol geopereerd aan zijn ruggengraat, zo meldt Bingoal WB in een update. De 25-jarige Belg gaat donderdag onder het mes voor zijn kaak en heeft ook breuken in zijn arm en ribben. Mertens wordt de komende dagen nog in een kunstmatige coma gehouden, afhankelijk van de ontwikkelingen.

Update II - zaterdag 5 juni (13.30 uur): Mertens ontwaakt uit kunstmatige coma en gaat vooruit

Julian Mertens is ontwaakt uit een kunstmatige coma en gaat dag na dag vooruit, zo heeft Bingoal WB gemeld in twee volgende updates over het welzijn van de Belgische renner. In het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen was Mertens zaterdagochtend in staat om zonder beademingshulp kort te communiceren met zijn familie. De ploeg slooit het eerste korte statement af met de boodschap dat er nu een lange revalidatieperiode wacht. Op maandag kwam er meer goed nieuws: 'De medicatie is verminderd en Julian heeft al wat oefeningen in bed kunnen doen bij de fysiotherapeut. Hij is snel moe maar hij gaat echt vooruit.'

Update III - dinsdag 20 juni (16.50 uur): Mertens mag ziekenhuis verlaten

Julian Mertens heeft drie weken na zijn val het ziekenhuis verlaten, met zijn ploeg Bingoal WB. Hij moet wel nog een rugoperatie ondergaan, laat de formatie nog weten.

Update IV - zondag 12 november (10.30 uur): Mertens zit voor de eerste keer opnieuw op de fiets 

Het gaat de goede kant uit met Julian Mertens. De 26-jarige Belg maakte zijn eerste rit op de fiets in meer dan vijf maanden. 'Voor mij stopte alles op het moment van het ongeval zelf. Een tractor was onderweg een deel van zijn lading kwijtgeraakt. Ik verloor zeker de controle over mijn fiets en raakte de auto', reageert Mertens op het ongeluk op de website van zijn ploeg Bingoal-WB.

‘De fysieke gevolgen waren zeer aanzienlijk’, vertelt Mertens verder. 'Mijn hele bovenlichaam, of bijna, was gebroken, negen ribben, twee fracturen aan de wervelkolom, gebroken schouderblad en sleutelbeen, gebroken kaak en tanden, armen, wervels, achterkant van het hoofd, linkerbeen ongevoelig voor een paar dagen… De totaal. Ik werd een paar dagen in een kunstmatige coma gehouden.'

'Ik onderging drie operaties en verbleef drie weken in het ziekenhuis voordat ik op 19 juni voor een maand naar huis ging. Ik kon heel geleidelijk beginnen te mobiliseren en opnieuw leren lopen met mijn fysiotherapeut. In juli heb ik opnieuw een operatie aan mijn wervelkolom ondergaan waarbij een prothese werd geïmplanteerd. De revalidatie kon dan beginnen. Het feit dat ik topsporter ben, heeft mij geholpen grote stappen vooruit te zetten. Ik kon weer een beetje beginnen met hardlopen, zwemmen. In oktober heb ik mijn fiets weer gezien. Ik geef toe dat ik in het begin meer spanning voelde dan normaal, maar het deed me veel plezier om weer een beetje te gaan rijden.'

'Ik wil tijd aan tijd besteden, om stap voor stap vooruit te komen. Het is daarom moeilijk voor mij om de toekomst duidelijk te zien, om het moment voor te stellen waarop ik al mijn middelen zal hebben teruggevonden. Ik zie het op de korte termijn en ik hoop de komende weken verdere vooruitgang te boeken. Mijn eerste doel is, en dat hoop ik oprecht, om met het team deel te nemen aan de trainingen, ook al wordt mijn niveau aangepast aan mijn conditie, ook al train ik eerst individueel voordat ik in een groep stap.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news