Update III | Thijssen en Mihkels zijn na inspanningen bij juniorenploeg klaar met boetedoening voor Instagrampost Wielrennen
Wielrennen

Update III | Thijssen en Mihkels zijn na inspanningen bij juniorenploeg klaar met boetedoening voor Instagrampost

Update III | Thijssen en Mihkels zijn na inspanningen bij juniorenploeg klaar met boetedoening voor Instagrampost

(11 oktober 2023) Intermarché-Circus-Wanty heeft Gerben Thijssen en Madis Mihkels van de startlijst gehaald voor de Tour of Guangxi. De oorzaak hiervoor is dat Thijssen een filmpje op Instagram deelde waarop te zien was hoe Mihkels een racistisch gebaar maakte. De Belg en de Est zouden hun seizoen eigenlijk afsluiten in China, maar kunnen nu vervroegd op vakantie.

Mihkels maakte met zijn handen twee spleetogen tijdens een trainingsrit in China. Het was Thijssen die deze racistische beelden deelde op zijn sociale media. Ondertussen heeft de Belg zijn filmpje alweer verwijderd, maar de schade was al gedaan. Thijssen heeft zelfs zijn account op Instagram helemaal gewist. De Belg is een bekende naam in het peloton en wist dit jaar al zes overwinningen te boeken. Hij won dit jaar onder meer de Ronde van Limburg en Omloop van het Houtland. Ook wist de 25-jarige Belg in het verleden overwinningen te behalen op de baan. Mihkels is minder bekend, maar staat wel te boek als een talent. De 20-jarige Est won al een etappe in de Ronde van Duitsland en werd vierde op het EK voor beloften.

Intermarché-Circus-Wanty voelde zich genoodzaakt in te grijpen en heeft besloten beide heren van de deelnemerslijst af te halen. 'We zijn teleurgesteld in het gedrag van onze renners en de beelden die te zien waren op sociale media. We willen ons verontschuldigen bij de Chinese bevolking en fans, de regering van Guangxi, de Chinese wielerbond en alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie van de wedstrijd', laat de Belgische ploeg via een persbericht weten. 'Ons team, dat bestaat uit meer dan vijftien nationaliteiten, en onze partners komen altijd op voor gelijke rechten en vechten dagelijks tegen racisme. We trekken Mihkels en Thijssen terug uit de koers en zullen de nodige stappen ondernemen om dit incident af te handelen.'

Updates onder het statement!

Update - 12 oktober 2023 (09.00 uur): Thijssen en Mihkels bieden excuses aan

In een statement op Twitter hebben Gerben Thijssen en Madis Mihkels het boetekleed aangetrokken voor hun mislukte grap op social media. 'We hebben ontzettend veel spijt van wat er zich woensdagochtend heeft afgespeeld. We realiseren ons dat de desbetreffende post op sociale media fout en kwetsend was. Het was nooit onze intentie om iemand pijn te doen', luidt het.

'We willen ons excuseren voor ons vertoonde gedrag en het gebrek aan kennis over de Aziatische cultuur. We bieden onze verontschuldigen aan richting alle mensen die zich beledigd voelen en in het bijzonder richting de Chinese wielerfans en partijen die betrokken zijn bij de organisatie van de Tour of Guangxi. Het is ook een waardevolle les voor ons en we zullen ons in de toekomst zeker nederiger opstellen', besluiten Thijssen en Mihkels hun excuusbericht.

Update II - 15 november 2023 (12.45 uur): Boete en cursus voor Thijssen en Mihkels 

De UCI heeft de procedure tegen Gerben Thijssen en Madis Mihkels afgerond. De internationale wielerunie was naar aanleiding van een post op Instagram, waarin Mihkels zich racistisch uitliet tijdens de Ronde van Guangxi, op onderzoek uitgegaan. Nu maakt de UCI de straffen bekend in een persbericht.

In de wielerwereld werd al snel schande gesproken van het incident, waarvoor beide renners ook al diep door het stof gingen. Thijssen en Mihkels erkenden hun fout eerder al en zullen een boete betalen, alsmede een cursus volgen over de strijd tegen discriminatie. Eerder werden de renners van Intermarché-Circus-Wanty al uit de wedstrijd gehaald. Beide renners zijn akkoord met de opgelegde straffen en daarmee is de kous voorlopig af.

De UCI herhaalt dat het fel blijft strijden tegen welke vorm van racisme dan ook. De wielerunie geeft aan dat de strijd tegen discriminatie doorgaat tot iedereen zich vrij voelt in de wielerwereld, die diversiteit, inclusie en gelijkheid moet uitstralen.

Update III - 5 februari 2024 (14.00 uur): Kous is af met laatste straf voor Intermarché-renners

Gerben Thijssen en Madis Mihkels hebben in navolging van de UCI ook nog een straf ontvangen van Intermarché-Wanty, zo meldt Cyclingnews. Beide heren moeten verplicht een bedrag doneren aan Ardent Group Cycling Academy, een junioren-ploeg die hangt aan de Belgische wielerformatie. 'Als voorbeeld voor de jeugd', wordt er vanuit het team gezegd. Beide renners hebben ook één dag doorgebracht met de juniorenploeg, waarmee 'teamwaarde' centraal stond.

Inmiddels is het Instagram-account van Thijssen weer actief. Dat had de Belg na de miskleun tijdelijk op inactief gezet. Hij schoot in januari al raak in de Trofeo Palma, tijdens de Mallorca Challenge. Mihkels kwam op zijn beurt al in actie in de Australische koersen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws