Spaans medium claimt bewijs te hebben gezien dat Miguel Ángel López inderdaad doping gebruikte Wielrennen
Wielrennen

Spaans medium claimt bewijs te hebben gezien dat Miguel Ángel López inderdaad doping gebruikte

Spaans medium claimt bewijs te hebben gezien dat Miguel Ángel López inderdaad doping gebruikte

Miguel Ángel López zou volgens het Spaanse medium AS wel degelijk doping hebben gebruikt tijdens de Giro d'Italia van 2022. De krant heeft inzage gekregen in het rapport van de Guardia Civil, die de zaak rond de Colombiaanse renner onderzoekt.

López zou in de Giro van 2022 het verboden middel Menotropine hebben gebruikt, voorgeschreven door dokter Marcos Maynar en geleverd in Hongarije, waar de Giro in dat jaar startte. De renner zou het middel hebben ontvangen van Vicente Belda García, die destijds masseur was bij Astana Qazaqstan Team, waar López voor reed.

De dopingzaak van de klimmer is slechts een klein onderdeel van een groot onderzoek naar Maynar en zijn dopingnetwerk. López werd ook nog niet veroordeeld, maar de UCI schorstte hem in juli van 2023 wel voor onbepaalde tijd, in afwachting van het onderzoek. López reed op dat moment voor het continentale Medellin uit Colombia, maar reed sinds juli geen koersen meer.

Bewijsmateriaal rond Giro-injecties van López?

AS zegt dat er veel bewijsmateriaal is dat López daadwerkelijk aan Menotropine werd geholpen. Dit is in de basis een middel om vrouwen te helpen vruchtbaarder te worden, maar in de sport kan het ook prestatie-bevorderend worden ingezet, voor extra kracht. Onderzoeksinstantie UCO heeft gesprekken onderschept, waarin Menotropine wordt aangeduid onder codenaam 'Testis'.

López kreeg het middel toegediend, maar zou hier ontstekingen van hebben gekregen. Op 1 mei 2022 stuurde Maynar rechtstreeks naar López, zo wordt geclaimd: 'Ik stuur je wat je moet hebben om klaar te zijn voor de Giro. Controleer het goed en als je vragen hebt, stel ze gerust. Vicente heeft de testis.' AS heeft het bewijsmateriaal middels screenshots op de website gezet.

De grote vraag is of López nog voor langere tijd geschorst gaat worden voor deze zaak. De aanklager heeft namelijk vrijspraak geëist voor alle betrokkenen, omdat er volgens hem niet voldoende bewezen is voor welke sporters de Menotropin-injecties bedoeld waren. In het geval van López zou dit niet stroken met al het bewijsmateriaal dat kennelijk richting hem wijst.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws