Update IV | Europol komt met statement: Onderzoek naar Bahrain vanwege verboden middelen Wielrennen
Wielrennen

Update IV | Europol komt met statement: Onderzoek naar Bahrain vanwege verboden middelen

Update IV | Europol komt met statement: Onderzoek naar Bahrain vanwege verboden middelen

(27 juni 2022) Enkele renners en stafleden van Bahrain Victorious kregen maandag onaangenaam bezoek over de vloer: de politie doorzocht namelijk hun woning, zo meldt het team op zijn website. Het zou gaan om de voortzetting van het onderzoeksproces dat tijdens de Tour de France van 2021 van start ging. Toen werd in de nacht na de zeventiende etappe een inval gedaan door de politie, waarbij de bus doorzocht werd en trainingsgegevens werden meegenomen.

'Sommige renners en stafleden van Team Bahrain Victorious lieten de politie vandaag hun huizen doorzoeken voor hun vertrek naar de Tour de France. Team Bahrain Victorious werkt altijd op basis van de hoogste normen van professionaliteit in de sport, inclusief de integriteit van alle professionele leden en concurrenten. Het team werkt constructief samen in alle procedures en met alle bevoegde instellingen. Het onderzoek naar de teamleden, dat bijna een jaar geleden begon en geen resultaat opleverde, gaat vlak voor de start van de belangrijkste wielerwedstrijd, de Tour de France, door en schaadt de reputatie van individuen en Team Bahrain Victorious', zo staat in een persbericht.

Het statement vervolgt: 'Vanwege recente onderzoeken is het team van mening dat de timing van dit onderzoek is gericht op het opzettelijk schaden van de reputatie van het team. De huiszoekingen die leden van Team Bahrain Victorious vandaag hebben meegemaakt, vertegenwoordigen een voortzetting van het onderzoeksproces dat begon tijdens de succesvolle optredens van het team tijdens de Tour de France van vorig jaar. Na bijna een jaar van mislukte pogingen van het team om aanvullende informatie te verkrijgen, besloten de onderzoekers slechts enkele dagen voor de start van de belangrijkste wielerwedstrijd tot nieuw onderzoek, wat ongetwijfeld enige twijfel doet rijzen over het doel van het onderzoek.'

De inval tijdens de Tour de France van 2021 kreeg geen gevolg. Het is afwachten wat de reden van de inval van vandaag is.

Update - 30 juni 2022 (08.40 uur): Hotel Bahrain Victorious onderzocht

Bahrain Victorious heeft opnieuw bezoek gekregen van de politie, zo meldt het in een nieuw persbericht. De ploeg laat weten dat het volledig heeft meegewerkt bij een doorzoeking van enkele Deense agenten, die daar op verzoek van Franse onderzoekers waren om 05.30 uur in de ochtend. Het onderzoek duurde twee uur, waarbij alle wagens en hotelkamers van stafleden en renners werden onderzocht. 'Het team heeft volledig meegewerkt en er zijn geen items meegenomen', zo luidt de verklaring.

Sloeg Bahrain Victorious in het vorige statement nog terug richting de timing van het onderzoek, nu houdt het de kaken stevig op elkaar. 'De ploeg kijkt nu uit naar de grootste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour de France. Het team zal geen verdere uitspraken doen omtrent dit onderwerp.'

Update II - 30 juni 2022 (17.46 uur): Bahrain Victorious aangeslagen: 'We willen weten wat de reden is voor zulke acties'

Bahrain Victorious liet donderdag middels een persbericht weten dat het opnieuw bezoek had gekregen van de politie. Waar ze deze ochtend wat voorzichtiger reageerden dan een aantal dagen geleden, bleek dat in de middag alweer iets anders. In een online persmoment werden sterke twijfels gezet waarom uitgerekend nu een groot onderzoek door de politie is gestart.

'We hebben eigenlijk niets anders te zeggen dan in ons bericht staat', zo begint de ploeg de persconferentie. 'We zouden graag meer informatie krijgen van de onderzoekers, zodat we weten wat de reden is voor zulke acties. Op dit moment richten we ons op het grootste fietsevent ter wereld en we willen graag het podium geven aan degenen die het verdienen, de renners', zo werd duidelijk tijdens het online persmoment.

Update III - 1 juli 2022 (09.00 uur): Zelfs huis Teuns in België onderzocht

De politie laat Bahrain Victorious niet los, zo wordt duidelijk uit meer details in de zaak tegen de wielerploeg. Het Laatste Nieuws meldt dat er zelfs in het huis van Dylan Teuns in België is onderzocht. Wat de agenten zoeken, wordt natuurlijk niet bekend gemaakt, maar naar verluidt zijn er de afgelopen dagen andermaal elektronica (zoals laptops en telefoons) en medicijnen in beslag genomen. Dat was vorig jaar tijdens de Tour de France ook al het geval.

Het is informatie uit een officieel statement van het parket van Marseille op donderdagavond. Tussen 27 en 30 juni zijn er huizen in Italië, Spanje, België, Polen, Slovenië, Kroatië en Denemarken overhoop gehaald. Daarbij zaten de huizen van meerdere renners, ploegbaas Milan Erzen, de osteopaat en de teamdokter. Naast Teuns heeft ook Damiano Caruso bevestigd dat de politie bij hem thuis is geweest.

Het onderzoek naar Bahrain Victorious wordt zodoende steeds groter, maar de ploeg zelf houdt de kaken op elkaar. In het peloton is het logischerwijs onderwerp van gesprek, daar Groupama-FDJ het hotel in Kopenhagen deelt met Bahrain. Stefan Küng geeft bij Cyclingnews aan dat de politie op donderdag om 05.30 uur meerdere mensen van Groupama wakker maakte door de inval bij Bahrain. 'Dat is niet fijn, dat is zeker. Ik hoop dat als er iets is, de ploeg ervoor wordt vervolgd. En als er niets gevonden wordt, zou de politie zich publiekelijk moeten verexcuseren.'

Update IV - 1 juli 2022 (13.00 uur): Europol geeft foto's vrij 

Het onderzoek naar Bahrain Victorious is menens, zo blijkt uit een statement van Europol, dat op vrijdagmiddag werd uitgegeven. In dit persbericht staan foto's van spullen die in beslag zijn genomen tijdens onderzoeken in Frankrijk, België, Spanje, Kroatië, Polen en Slovenië. Het onderzoek richt zich op 'het gebruik van verboden middelen', zo wordt bevestigd.

Europol en Eurojust sloegen de handen ineen voor dit onderzoek, geleid door het Franse OCLAESP, in opdracht van het Frans Openbaar Ministerie. Het onderzoek tussen 27 en 30 juni vond uiteindelijk plaats op veertien locaties, waarbij drie personen werden ondervraagd. De in beslag genomen spullen worden nog onderzocht.

11 claps
10 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws