[Update] López biedt excuses aan voor Vuelta-exit, coach doet verhaal Wielrennen
Wielrennen

[Update] López biedt excuses aan voor Vuelta-exit, coach doet verhaal

[Update] López biedt excuses aan voor Vuelta-exit, coach doet verhaal

(4 september 2021) Een bizarre situatie in de twintigste rit van de Vuelta: nummer drie van het klassement en ritwinnaar op vrijdag, Miguel Ángel López, heeft opgegeven doordat de mannen van Bahrain Victorious en INEOS Grenadiers hem een loer draaiden. Zelfs zijn ploegleiders konden hem niet op andere gedachten brengen.

López begon als nummer drie van het klassement aan de twintigste etappe. De Colombiaan van Movistar leek een veilige voorsprong van bijna twee minuten te verdedigen op Jack Haig, maar de kleine klimmer kreeg het al snel lastig in de etappe. Hij kwam in een groepje terecht met onder andere Egan Bernal, maar er werd niet goed samengewerkt. Zo verloren ze al snel minuten, wat het moraal van de Colombiaan zichtbaar niet goed deed. Het was op een gegeven moment zelfs genoeg om de strijd te staken, ondanks dat hij nog kans leek te maken op een plek in de top vijf.

Ploeggenoot Enric Mas wist zich wel vooraan te handhaven in een groepje met Primoz Roglic, Adam Yates en Jack Haig. De Spanjaard pakt daarmee waarschijnlijk alsnog de tweede positie in het eindklassement, maar bij Movistar Team zullen ze nog een hartig woordje spreken met López.

Update - 4 september 2021 (20.37 uur): Lopéz mocht niet achter Mas aan, volgens El Tiempo

Na de bijzondere opgave van Miguel Ángel Lopéz zijn meerdere journalisten op onderzoek uitgegaan. Het Colombiaanse El Tiempo, de grootste krant van het land, bracht vervolgens bijzonder nieuws naar buiten. De Colombiaanse klimmer heeft met 'bronnen dichtbij de renner' gesproken, en zou volgens de redactie uit de Vuelta gestapt zijn omdat hij 'specifiek te horen kreeg dat hij niet mocht achtervolgen'. Een van de bronnen van de krant zegt: 'De ploegleiding schold hem uit omdat hij terug wilde rijden naar de groep met Roglic en Mas. Hij werd boos op de ploegleiding, en stapte daardoor af.'

Update II - 5 september 2021 (08.25 uur): López biedt excuses aan na uitstappen

Miguel Ángel López heeft via de officiële kanalen van zijn ploeg Movistar gereageerd op het voorval in de voorlaatste etappe in de Vuelta a España. De Colombiaan vertelt hoe moeilijk hij de situatie vond en biedt tevens zijn excuses aan aan zijn ploeggenoten.

'We zagen dat we in een moeilijke situatie terechtgekomen waren', zo luidt López zijn statement in. Hij beaamt dat Bahrain Victorious op een sterke manier de koers in handen nam. Het gat dichten ging volgens hem niet: 'Zelfs als het maar een heel klein gaatje is, is dat op dit moment in de Vuelta heel lastig om te doen. De benen zijn zo vermoeid en het niveau lag zo hoog. Niemand zou ons gaan helpen en het duurde lang voor ons om te reageren. Uiteindelijk is het vooral verdrietig dat ik mijn Vuelta op deze manier moet beëindigen.'

Wat er precies voorgevallen is tussen López en de ploeg wordt met de woorden van de Colombiaan niet per se duidelijker. Wel wil hij nog zijn dank uitspreken aan zijn ploeggenoten, die volgens hem de voorbije weken veel en hard werk geleverd hebben voor hem. 'Het was een moeilijke situatie', vervolgt hij. 'Ik stopte met vechten in een situatie die al verloren was. Ik wil alleen sorry zeggen tegen de fans, de sponsors en de organisatie voor hoe alles vandaag (4 september, red.) verlopen is.'

Coach van López spreekt zich uit

Rafa Acevedo laat zich wel iets meer uit over wat er volgens hem voorgevallen is. Acevedo is de coach en schoonvader van López. Bij El Espectador vertelt hij dat López in de ploegleidersauto huilend zijn vrouw had gebeld. ‘Hij zat in wanhoop, aangezien hij na drie weken afzien zijn doel niet had bereikt’, laat de coach weten.

Acevedo bevestigt het verhaal van El Tiempo dat López niet achter de groep met Enric Mas mocht aanrijden. Over de reden daarvan kan hij alleen maar speculeren. Volgens hem was Egan Bernal op dat moment geen enkele bedreiging meer. Het zou volgens hem dus kunnen dat Movistar eerder bang was dat López de tweede plek van Mas nog zou kunnen bedreigen in het algemeen klassement.

Vervolgens geeft Acevedo nog mee dat López er na een ruzie met Eusebio Unzué uitstapte. De coach: ‘Hij vertelde ze niet te willen racen als de ploeg hem niet op het podium wil hebben.’


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws