Update | Team DSM start toch níet met Scope Atmoz: 'Renners moeten eerst nog wennen' Wielrennen
Wielrennen

Update | Team DSM start toch níet met Scope Atmoz: 'Renners moeten eerst nog wennen'

Update | Team DSM start toch níet met Scope Atmoz: 'Renners moeten eerst nog wennen'

(12 april 2022) De UCI heeft vanaf 1 april het gebruik van ingebouwde systemen om de bandendruk aan te passen goedgekeurd. Deze techniek mag vanaf dat moment in alle wedstrijden gebruikt worden. Naar verluidt gaat Team DSM in Parijs-Roubaix de Scope Atmoz, zoals de techniek heet, al gebruiken.

Met de Scope Atmoz kunnen renners met een knopje op hun stuur de bandendruk aanpassen. Door middel van een pompje rond de naaf kun je daarmee de banden dus naar wens veranderen van druk. Deze informatie valt ook in real-time af te lezen. Ideaal dus voor wedstrijden waarbij de bandendruk een grote rol kan spelen, zoals Parijs-Roubaix. In deze wedstrijd kan het een voordeel opleveren door op de kasseien en het asfalt met een andere bandenspanning rond te rijden.

Volgens ontwikkelaar Scope zou het gebruik van de techniek een winst van zo'n 30 watt op kunnen leveren. Dat is behoorlijk, maar volgens Mathieu Heijboer (performance manager bij Jumbo-Visma) zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik. Zo moeten renners wel steeds opnieuw wennen aan het gedrag van hun fiets, wat volgens hem tot risico's kan leiden. Dat vertelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad, dat enkele experts vroeg naar het systeem.

Ondanks de goedkeuring van de UCI gaat Jumbo-Visma dus, net als Quick Step-Alpha Vinyl overigens, de techniek nog niet gebruiken in Parijs-Roubaix. Een ploeg die het waarschijnlijk wél gaat gebruiken, is Team DSM. Verschillende media schrijven reeds dat de ploeg van plan is in de Helleklassieker aan te treden met de Scope Atmoz, maar een officieel persbericht hierover moet later in de week komen. Wordt vervolgd dus.

Update - 12 april (10.20 uur): Team DSM deelt voorproefje

Op sociale media heeft Team DSM op een ludieke wijze een voorproefje gedeeld rond de techniek die in Parijs-Roubaix door de ploeg gebruikt zal worden. De ploeg hint met enkele zwarte markeringen en een video naar een 'game-changing' factor.

Update II - 16 april 2022 (16.55 uur): Team DSM toch op normale fietsen in Parijs-Roubaix

Team DSM zal zondag in Parijs-Roubaix dan toch niet met de zogenaamde Scope Atmoz rijden. Dat vertelt de ploeg aan Sporza. De Nederlandse ploeg kondigde het gebruik van de automatisch bestuurbare bandenspanning groots aan, maar de renners zijn er na de verkenning nog niet van overtuigd. 'De renners moeten eerst nog wennen aan het nieuwe systeem. In de Ronde van Frankrijk hopen we het definitief in gebruik te nemen', aldus DSM.

Met de Scope Atmoz hadden renners zondag hun bandenspanning met een knopje op het stuur kunnen besturen. Beetje harder, beetje zachter, er was sinds 2020 hard aan gewerkt door DSM en Scope. Het gaat echter allemaal iets té snel. 'Parijs-Roubaix is een van de meest chaotische wedstrijden op de kalender. Het vereist de volledige focus van de renners over de volledige lengte van 259 kilometer. Daarom moeten de renners één zijn met hun fiets en alle onderdelen intuïtief onder controle hebben.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news