Update | Van uitstellen komt letterlijk afblazen: NK Tegenwindfietsen afgelast wegens te harde wind Wielrennen
Wielrennen

Update | Van uitstellen komt letterlijk afblazen: NK Tegenwindfietsen afgelast wegens te harde wind

Update | Van uitstellen komt letterlijk afblazen: NK Tegenwindfietsen afgelast wegens te harde wind

(31 oktober 2023) Het is ruim anderhalf jaar geleden dat de laatste editie van het Eneco NK Tegenwindfietsen is verreden. Op donderdag 2 november staat normaal gesproken alweer de achtste editie van het evenement op de kalender. Net als vorig jaar vindt het spektakel plaats in de Zeeuwse Oosterscheldekering.

Dit jaar staat het kampioenschap in het teken van duurzaamheid. De organisatie roept op om je outfit van vorig jaar te gebruiken en je onderbroek binnenstebuiten aan te trekken. Verder is de Re-Cycle editie te herkennen aan de doeken rondom het parcours, die afkomstig zijn van andere evenementen, hergebruikte boeketten op het podium en er is een recycleklassement. De organisatie hoopt op deze manier dat er zo min mogelijk deelnemers zijn die speciaal voor het evenement aerodynamische kleding hebben aangeschaft. 'Het enige dat we deze editie niet recyclen zijn de deelnemers en het toiletpapier,' zegt organisator Robrecht Stoekenbroek.

De belangrijkste vereiste voor een nieuwe editie van het Nederlands kampioenschap is natuurlijk de wind. Donderdag worden er windstoten verwacht tot zo'n 88 kilometer per uur en een windkracht van minimaal 7. In totaal moeten de deelnemers 8,5 kilometer lang fietsen. Dit moeten ze doen op een simpele fiets zonder versnellingen en met een terugtraprem, waar onder meer Laurens ten Dam eerder al over vertelde in een podcast.

NK Tegenwindfietsen voor het eerst doordeweeks

Het NK wordt dit jaar voor het eerst doordeweeks georganiseerd. 'Tot nu toe zijn we altijd verwend geweest met een weekenddag. Nu is het niet anders en is het op een donderdag. Maar dat vormt voor veel vastberaden fietsers geen belemmering. We hebben al gezien aan de inschrijvingen dat dit deelnemers niet tegenhoudt,' laat Stoekenbroek weten bij Omroep Zeeland.

De deelnemers vertrekken donderdag om 10.00 uur. Meestal komen de laatste deelnemers dan vier of vijf uur later binnen. Op de Facebookpagina van het evenement is het mogelijk om nog een startnummer te bemachtigen. Vorig jaar deden er zo'n 325 deelnemers mee aan het evenement. De schatting is dat die aantallen ook dit jaar weer gehaald zullen worden.

Update - 2 november 2023 (12.00 uur): NK Tegenwindfietsen afgelast

Via een liveblog op Omroep Zeeland is bekendgemaakt dat het NK Tegenwindfietsen officieel is afgelast. In eerste instantie was de start uitgesteld, van 10.00 uur naar 12.00 uur. De reden? Ironisch genoeg de té harde wind. 'Ze zijn bang dat mensen met fietsen toch gaan waaien. Het is zeker niet afgelast, alleen tot nader order even uitgesteld', luidde eerst het bericht.

Rond het middaguur werd echter bevestigd dat er definitief een streep door het kampioenschap kan. 'We hebben alles voorbereid, alles staat in de startblokken. Het weer is waanzinnig, maar te heftig. De pieksnelheden zijn te heftig', aldus de organisatie, die bang is dat de veiligheid van de deelnemers in het gedrang komt. 'En dat willen we natuurlijk niet. De veiligheid staat bovenaan. Het is nu uitkijken naar de volgende storm. Als dat moment komt, dan zijn we er weer.'

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws