Van Aert slaat dubbelslag op slotdag Tour of Britain, waar jonge fan de show steelt Wielrennen
Wielrennen

Van Aert slaat dubbelslag op slotdag Tour of Britain, waar jonge fan de show steelt

Van Aert slaat dubbelslag op slotdag Tour of Britain, waar jonge fan de show steelt

Wout van Aert heeft in de slotetappe van de Tour of Britain opnieuw toegeslagen. Met een nieuwe ritzege wist de Belg tevens de eindzege in de rittenkoers binnen te slepen. Bij de ploeg stal iemand anders voorafgaand aan de rit de show.

De wielerwereld maakte zaterdag kennis met Xander Graham, de wielerfan die al fietsend een bidon aangereikt kreeg van Pascal Eenkhoorn. Een mooie geste, maar daar bleef het niet bij voor de Britse jongen. Voorafgaand aan de race stal hij op sociale media opnieuw de show door een rondleiding te krijgen in de ploegbus van Jumbo-Visma. Als klap op de vuurpijl mocht hij ook nog mee het startpodium op met de ploeg: een onvergetelijke dag dus.

Kopgroep krijgt weinig ruimte

Na alle foto’s en persmomenten door zou je bijna vergeten dat er ook nog gekoerst moest worden op deze dag. Een kopgroep van zes renners nam daarin de benen, met Robin Carpenter als bekendste naam. Eerder deze ronde had hij nog succes met een ritoverwinning en een dag in de leiderstrui. Helaas voor hem kon hij daar samen met zijn medevluchters geen vervolg aan breien.

Het zestal kreeg slechts een kleine voorsprong. De mannen van Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma zorgen er gezamenlijk voor dat de kopgroep uiteindelijk ingerekend werd. Dit geschiedde echter pas binnen de laatste vijf kilometer van de race, waarna er toegewerkt kon worden naar een massasprint om de Tour of Britain mee te beëindigen.

Peloton stevent af op massasprint

Van Aert had op dat moment niet al te veel knechten meer over om zijn massasprint in te leiden. Hij moest het in de finale dus grotendeels in zijn eentje opknappen om nog een gooi te doen naar de dag- en eindzege in de Britse rittenkoers. Het bood Movistar de ruimte om op kop het heft in handen te nemen, maar de ploeg had niet het natuurlijke overwicht. Dat zorgde nog voor enige chaos in aanloop naar de laatste kilometer.

Julian Alaphilippe verzorgde de lead-out voor Mark Cavendish, maar de Brit kon het niet afmaken in zijn thuisland. André Greipel kwam langszij en leek op weg naar de overwinning, maar ook hij was geen partij voor de opstomende Van Aert. De Belg knalde over de Duitser heen naar zijn vierde ritzege in deze ronde en behaalde daarmee genoeg bonificatieseconden om Ethan Hayter uit de leiderstrui te rijden.

Uitslag etappe 8 Tour of Britain 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws