Van Aert toont sterke vorm en klopt Theuns in strijd om Belgische titel Wielrennen
Wielrennen

Van Aert toont sterke vorm en klopt Theuns in strijd om Belgische titel

Van Aert toont sterke vorm en klopt Theuns in strijd om Belgische titel

Wout van Aert heeft zondag enigszins verrassend het Belgisch kampioenschap wielrennen bij de mannen gewonnen. De renner van Jumbo-Visma gaf voorafgaand aan het BK onzeker te zijn over zijn vorm vanwege zijn herstel van een blindedarmonsteking. Van Aert toonde zich in de finale echter ijzersterk en ontsnapte samen met Remco Evenepoel en Edward Theuns. In de sprint was hij vervolgens nipt sneller dan Theuns.

Het Belgisch kampioenschap kende een afstand van ruim 220 kilometer en bestond uit drie verschillende circuits. De renners begonnen met de de Briek Schotte Ronde. Deze ronde legden ze in totaal drie keer af. Dat gold ook voor de tweede plaatselijke ronde, de André Defoort Ronde. Waar deze twee plaatselijke rondes nagenoeg vlak waren, was het slotcircuit, dat vier keer moest worden verreden, een stuk pittiger. In de finaleronde moesten de renners namelijk de Herlegemstraat (kasseistrook) en twee korte heuvels, de Holstraat (1 km aan 4,6%) en de Karmeldreef (0,3 km aan 3,3%), trotseren.

Snelle openingsfase, kopgroep van vier

De openingsfase van de wedstrijd verliep furieus met veel renners die in de vroege vlucht wilden zitten. Dat leidde tot een gemiddelde van 48,8 kilometer per uur na één uur koers. Na veel mislukte aanvalspogingen was het een viertal renners uiteindelijk wel gegund om te ontsnappen. De namen: Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick-Step), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en het Lotto Soudal-duo Brent Van Moer en Tosh Van der Sande. Zij behaalden een maximale voorsprong van 5.45 minuten op het peloton.

Omdat de twee Belgische WorldTour-ploegen (Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal) vooraan vertegenwoordigd waren, kwam de verantwoordelijkheid voor het terughalen van de kopgroep vooral bij Alpecin-Fenix te liggen. Die ploeg had met Tim Merlier ook de topfavoriet bij een eventuele massasprint. Alpecin-Fenix kreeg echter ook steun van Sport Vlaanderen-Baloise, dat met de rappe Sasha Weemaes een outsider voor de titel in de gelederen had.

Lampaert en De Bondt maken oversteek

In de eerste ronde van het plaatselijke circuit kwamen gelijk de eerste aanvallen vanuit het peloton. Zo toonde onder andere Victor Campenaerts, Tiesj Benoot, Edward Theuns en Gianni Vermeersch zich gretig. Het waren echter twee andere renners die een serieuze kloof met het peloton wisten te slaan, namelijk Yves Lampearts en De Bondt, die zijn Belgische titel uiteraard graag wilde verdedigen.

De Bondt en Lampaert werkten goed samen en ze maakten op 44 kilometer van de finish succesvol de aansluiting bij Vansevenant, Molly, Van der Sande en Van Moer. Het peloton was echter ook niet ver weg en volgde op vijftig seconden. Alpecin-Fenix leidde nog steeds de achtervolging, ook al had het De Bondt van voren rijden. De ploeg mikte overduidelijk op Merlier, want De Bondt hield vooraan de benen stil, tot ergernis van Lampaert. Het was dan ook een kansloze opgave voor de vluchters en met nog 31 kilometer te gaan werden ze ingelopen door het peloton.

Van Aert toont goede vorm

Na de hergroepering volgden er meteen nieuwe aanvallen, van onder andere Jasper De Buyst en Nathan Van Hooydonck. Zij werden echter snel weer teruggefloten. Bij het opdraaien van de Holststraat was het Philippe Gilbert die stevig doortrok. De overige favorieten zagen het gevaar en maakten bij het ronden van de top de aansluiting. Vervolgens gaf Wout van Aert blijk van goede vorm door in de afdaling samen met Remco Evenepoel weg te rijden.

Achter Van Aert en Evenepoel werd er vooral geaarzeld. Theuns toonde zich daarentegen slagvaardig en maakte met een indrukwekkende acceleratie de oversteek naar voren. In het peloton waren de ploegmaats van Evenepoel intussen begonnen met afstoppen, wat de voorsprong van de drie koplopers ten goede kwam. Zo hadden Evenepoel, Van Aert en Theuns met nog 18 kilometer te gaan een mooie voorsprong van een halve minuut opgebouwd.

Peloton zit Van Aert, Evenepoel en Theuns op de hielen

De strijd was daarentegen nog niet gestreden, Zo waren het de ploegmaten van Greg Van Avermaet en Merlier die het verschil bij het aanvangen van de laatste tien kilometer terugbrachten naar twintig seconden. Alpecin-Fenix bleek door het harde werk tijdens de koers echter opgebrand en tot overmaat van ramp reed Jonas Rickaert ook lek. Verder deed Van Hooydonck ook verdienstelijk afstopwerk voor Van Aert.

De voorsprong bleef echter klein, want vooraan was de samenwerking ook niet geweldig. Zo probeerde Evenepoel op de laatste passage van de Holstraat de rappere Van Aert en Theuns te lossen. Dat lukte echter niet. Het peloton kwam in de laatste vijf tot ongeveer tien seconden van de drie koplopers en verschillende renners probeerden de sprong naar voren te maken. Het mocht echter niet baten en de drie bleven vooruit. Evenepoel viel bij het ingaan van de laatste kilometer aan, maar Van Aert reed het gat gezwind dicht. Van Aert begon de sprint vervolgens van kop en Theuns kwam er bijna naast, maar Van Aert kon hem aan de finish nipt afhouden.

Uitslag Belgisch kampioenschap mannen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws