Roosen volgt Van der Poel op als Nederlands kampioen na bizarre ontknoping Wielrennen
Wielrennen

Roosen volgt Van der Poel op als Nederlands kampioen na bizarre ontknoping

Roosen volgt Van der Poel op als Nederlands kampioen na bizarre ontknoping

Timo Roosen volgt Mathieu van der Poel op als Nederlands kampioen wielrennen op de weg. In een bizarre slotfase glipte hij weg uit een kopgroep. Op de VAM-berg kwam hij solo aan.

Gezien de overmacht van Van der Poel in de editie van vorig jaar, waren veel ogen op de uittredend kampioen gericht. Met een gigantisch blok aan Jumbo-Visma renners wist hij van tevoren echter al dat het hem niet makkelijk gemaakt zou worden. Onder het mom van ‘aanval is de beste verdediging’, besloot hij daarom maar direct zelf in de aanval te gaan. Zijn poging in de tweede ronde werd echter geneutraliseerd.

Jumbo-Visma rijdt Van der Poel vakkundig uit de wedstrijd

Ondanks dat de poging mislukte, viel de koers allerminst stil. Een grote groep renners splitste zich af van het peloton. Van der Poel was daar níét bij, veel renners van Jumbo-Visma daarentegen wel. De gele brigade aarzelde niet en verzamelde met de overige renners een mooie voorsprong op de grootste concurrent, die tot een achtervolgingsgevecht gedwongen werd. Alpecin-Fenix was voorin wel met Oscar Riesebeek vertegenwoordigd.

Van der Poel deed zijn uiterste best om terug in de wedstrijd te komen, maar hij kreeg drie waakhonden van Jumbo-Visma (Sam Oomen, Mike Teunissen en Pascal Eenkhoorn) bij zich in het wiel. Met die ballast lukte het hem niet om tot de kopgroep te komen, zeker niet toen ze uit zijn wiel ook nog demarreerden. Met nog vijftig kilometer te gaan leek de moed hem in de schoenen te zijn gezakt. Buiten het beeld van de camera stapte hij af, waardoor we zeker wisten dat we een nieuwe winnaar zouden krijgen.

Koers ontploft, Jumbo-renners moeten jagen

Toen ontplofte de koers definitief. Net voordat Teunissen en co de aansluiting wisten te vinden bij de kopgroep, besloot men voorin om te demarreren. Het gat werd in eerste instantie groot, maar door sterke kopbeurten van onder meer Oomen werd de zaak weer gerepareerd. Je zou denken dat de ploeg zich hierna niet meer met zich zou laten sollen, maar ze moesten ook een tweede keer in actie komen. Dit keer zaten ze wel mee met een groepje, maar waren het sprinters Olav Kooij en Dylan Groenewegen die erbij zaten. Riesebeek, Sjoerd Bax, de gebroeders Van Poppel en Martijn Tusveld waren de overige namen.

Teunissen en Roosen probeerden het gat met de koplopers te dichten, maar voorin bleef men keihard doorknallen. Terwijl nota bene Bax toprenners als Danny van Poppel en Groenewegen de nek omdraaide, bleven de Jumbo-renners jagen. Met slechts elf kilometers nog te gaan, wisten de twee de aansluiting vooraan te vinden. De overtalsituatie was weer in ere hersteld.

Nieuwe achtervolging voor Jumbo-Visma

Op de voorlaatste passage op de VAM-berg besloot Tusveld de handrem eraf te halen, voor zover dat nog niet gebeurd was. Bax zat op zijn wiel, waardoor de boel weer samen kon komen. Kort daarna volgde het andere klimmetje in het parcours, waar Riesebeek zijn duivels ontbond. Bax en Tusveld bewezen hier tot de sterksten van de groep te horen door mee te springen. De heren van Jumbo-Visma? Die moesten collectief passen.

Riesebeek bleek nóg iets over te hebben. Met vijf kilometer te gaan plaatste hij opnieuw een aanval. Voor Bax was het er dit keer te veel aan, maar Tusveld kon mee. De twee keken wat naar elkaar, waardoor het compleet stilviel. Dat bood alle andere renners aan het front weer de gelegenheid om terug te komen: hergroepering op het punt waar je dacht dat alles zou versplinteren.

Bizarre wending leidt zege Roosen in

Iedereen leek stikkapot te zitten. Niemand wilde het voortouw nemen en plots rook Roosen het juiste moment. Op kousenvoeten glipte hij onder de aandacht van zijn medevluchters weg. Allen zagen het gebeuren, maar niemand deed iets om het te verhinderen. De ploeggenoten van Roosen hielden spreekwoordelijk de deur dicht, zodat Riesebeek en Tusveld ook niet in de achtervolging konden gaan.

Het gat groeide en daar wist Roosen wel raad mee. Met nog maar één keer de VAM-berg voor de boeg wist de coureur op sterke wijze naar de finish te rijden. Vol ontlading kon hij zijn armen de lucht ingooien: winst op het Nederlands kampioenschap. Achter hem werd Bax nog verrassend tweede, Riesebeek vervolledigde het podium.

Uitslag NK wielrennen voor mannen 2021

Lees het NK wielrennen 2021 bij de mannen terug in onze liveblog

Laaft de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws