Van Aert toont Tourvorm met zege in eerste etappe Critérium du Dauphiné Wielrennen
Wielrennen

Van Aert toont Tourvorm met zege in eerste etappe Critérium du Dauphiné

Van Aert toont Tourvorm met zege in eerste etappe Critérium du Dauphiné

Wout van Aert heeft in de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné direct toegeslagen. De Belg van Jumbo-Visma was de snelste in de sprint van een gereduceerde groep. Hij pakte tevens de eerste leiderstrui in de rittenkoers.

De eerste etappe van het Critérium du Dauphiné trapte af met een relatief vlakke etappe naar Beauchastel. De rit kende weliswaar enkele heuveltjes, maar deze lagen allemaal ver verwijderd van de finish. Geen reden dus om hier al hard aan de slag te gaan voor het peloton, waardoor we een ongevaarlijke kopgroep van drie man te zien kregen. Maxime Bouet (Arkéa), Laurens Huys (Intermarché) en Pierre Rolland (B&B) waren de namen.

Kopgroep ingerekend op laatste beklimming

De renners moesten onder meer twee keer de Côte du Chambon de Bavas bedwingen. Aan de voet bij de passage - op veertig kilometer van de finish - hadden de drie koplopers slechts twee minuten voorsprong. Dat was niet veel, gezien het hoge tempo dat in het peloton direct opgelegd werd door Trek-Segafredo. De ploeg nam het initiatief om de aanwezige sprinters in het peloton te vermoeien en waar mogelijk ook te lossen. Met succes: achteraan ging het te hard voor onder meer Dylan Groenewegen, Phil Bauhaus en Matthew Walls.

Bij bovenkomst op de klim bleef er niet veel meer over van de voorsprong van de drie koplopers. Bouet had even daarvoor al moeten lossen, terwijl Rolland de bergpuntjes bij elkaar raapte. De echte 'top' van de klim moest toen echter nog volgen, want het ging nog enige kilometers langer omhoog. Voor Rolland en Huys was het einde verhaal op het moment dat Simon Geschke een aanval plaatste en de twee bijhaalde. Dat leidde vervolgens nog meer aanvallen in.

Peloton houdt Groenewegen op afstand

Door alle aanvallen vanuit het peloton verloor de groep met Groenewegen steeds meer terrein. Terugkomen na de beklimming werd daardoor steeds moeilijker voor de sprinter uit Amsterdam. Voor hem was het hopen dat de boel een beetje stil zou vallen op het moment dat de meeste ontsnappers in de afdaling weer teruggegrepen zouden zijn. Mikkel Honoré hield het jammer genoeg voor Groenewegen nog eventjes uit voor het peloton.

In het peloton nam INEOS Grenadiers het stokje van Trek-Segafredo over. De ploeg van Ethan Hayter rekende Honoré weer in, maar nam ook het peloton op sleeptouw. Mede door het werk van de Britse formatie konden de pure sprinters niet meer terug de aansluiting vinden met de grote groep. De mannen in die groep zouden het vervolgens onderling uitvechten met het oog op de ritzege.

Cavagna probeert, maar Van Aert de snelste

In de voorlaatste kilometer probeerde Rémi Cavagna nog met een verrassingsaanval het peloton te verrassen. Even werd er getwijfeld bij zijn aanval, maar een man van Jumbo-Visma knalde sterk het gat dicht. Vervolgens kon niemand meer een massasprint voorkomen.

Hayter was een van de snelle mannen die zijn zinnen gezet had op de ritzege, maar de Brit was in de sprint geen partij voor Van Aert. De Belgisch kampioen was met overmacht de snelste en greep de ritzege voor de neus van de concurrentie weg. Hayter finishte nog wel als tweede, voor Sean Quinn en Hugo Page.

Uitslag etappe 1 Critérium du Dauphiné 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws