Van de redactie | Waarom gebruikt IDL soms een wat oudere foto bij artikelen? Wielrennen
Wielrennen

Van de redactie | Waarom gebruikt IDL soms een wat oudere foto bij artikelen?

Van de redactie | Waarom gebruikt IDL soms een wat oudere foto bij artikelen?

Geen enkel mediabedrijf ontkomt eraan: het maken van keuzes. Wat is nieuws, waar ligt de interesse van onze lezers en hoe proberen we zo objectief mogelijk te blijven in soms ingewikkelde kwesties? Bij In de Leiderstrui vinden we het belangrijk dat we transparant zijn over onze werkwijze, dus behandelen we aan het begin van een nieuwe maand in ‘Van de redactie’ een onderwerp dat ons heeft beziggehouden.

Een goed nieuwsartikel staat zelden op zichzelf. Lappen tekst trekken de aandacht van een lezer op sociale media minder en dus worden berichten vaak bijgestaan door een foto. Bij In de Leiderstrui doen we dat ook zo. We willen immers graag dat mensen naar onze website komen om te lezen over wielrennen. De lezer wordt op die manier geïnformeerd en wij als website hebben daar weer extra inkomsten van. Een goede win-winsituatie dus.

Toch vind je als lezer niet altijd de meest actuele foto bij een nieuwsartikel. Aangezien sommige lezers zich af en toe afvragen waarom dat gebeurt, hebben we besloten daar in deze Van de Redactie een en ander over uit te leggen. Het is namelijk een terechte vraag. Er mag verwacht worden dat foto’s up-to-date zijn, zeker wanneer renners op beeldmateriaal nog in tenues van een jaar eerder rijden of ander materiaal bezitten.

Snelheid is onze sleutel

Er zijn verschillende redenen waarom wij als website niet altijd de meest recente foto van een renner boven een artikel plaatsen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met snelheid. Als website streven wij ernaar om zo rap als mogelijk het nieuws aan de lezer te brengen. Een foto die wij reeds beschikbaar hebben in ons systeem, is vanuit die overweging op veel momenten de meest logische keuze. Doordat wij soms een wat oudere foto gebruiken, ben jij als lezer sneller op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers.

Het gaat hier in zekere zin dus om een journalistieke afweging. Wij proberen de foto’s bij dat type artikelen vaak ‘algemeen’ en ‘correct’ te houden. Aan veel foto’s moet zo min mogelijk afgeleid kunnen worden waar en wanneer deze genomen is van de renner. In dat geval schept de foto geen onnodige verwarring over het raceverloop of misinformatie over de renner/ploeg.

Bij wedstrijden waar onze fotograaf Stefano Sirotti aanwezig is, plaatsen we bij de raceverslagen ’s avonds nog de juiste foto van de wedstrijd. Bij de wat kleinere wedstrijden, waar hij niet is, besluiten we geen nieuwe foto’s aan te kopen. Dit is dan weer een financiële afweging: het toevoegen van een nieuwe foto kost dan meer dan dat het ons als website oplevert. De doorgewinterde wielerfan gaat niet vaak nog uren na een koers een raceverslag lezen, tenzij daar zeer spectaculaire dingen zijn gebeurd.

Hoe verrassender, hoe groter de kans op een 'mindere' foto

Sirotti is bij vrijwel alle belangrijke wedstrijden van de partij en daar maakt hij de foto’s die op onze website zichtbaar zijn. Logischerwijs richt hij zich grotendeels op de renners die zich vooraan in de koersen bevinden, daar dit over het algemeen de wat grotere namen zijn (precies zij waarover wij artikelen maken, de renners waarvan de artikelen het best gelezen worden).

Wij hebben precies om die reden een minder groot aanbod aan foto’s van een renner als Pascal Eenkhoorn (winnaar Heistse Pijl) dan nummer twee Yves Lampaert. Hoe verrassender de winnaar is, hoe groter de kans daarom is dat een foto van een tijdje geleden is. Zoals dat ook daadwerkelijk het geval was bij het artikel. We gebruikten daar beeldmateriaal uit 2020, waar Eenkhoorn nog op een Bianche reed. Scherpe ogen kunnen hieruit inderdaad direct afleiden dat het om een oudere foto ging. Anderen zou dit niet opgevallen zijn.

In sommige gevallen volstaat zelfs zo’n algemene foto niet, naar onze mening. Dan kan het zelfs voorkomen dat er boven het artikel een screenshot van de race boven het artikel staat. Met Eurosport hebben we persoonlijk contact gehad met goedkeuring rond het gebruik van screenshots van hun platform. Op die manier heb je als lezer, hoewel dit minder mooi kan ogen dan een professionele foto, een actueel beeld bij de koers. Zo waarborgen we de correctheid van het materiaal, maar blijven we snel in onze berichtgeving.

Inhoud het belangrijkste

Hoe groter In de Leiderstrui wordt, hoe beter wij ook kunnen voorzien in de behoefte aan actuele foto's. Financiële middelen, extra redactiekrachten en vaker onze eigen fotografen bij de koers kunnen daar een fijne bijdrage aan leveren. Tot die tijd zul je wellicht nog oudere foto's tegen kunnen komen op de website, maar blijven we superhard doorwerken om de inhoud van de artikelen zo volledig mogelijk te houden. Dat is wat ons betreft toch het allerbelangrijkste.

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws