Van der Poel vol dadendrang gidst Philipsen naar overwinning in Belgium Tour Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel vol dadendrang gidst Philipsen naar overwinning in Belgium Tour

Van der Poel vol dadendrang gidst Philipsen naar overwinning in Belgium Tour

Jasper Philipsen heeft in Scherpenheuvel-Zichem zijn slag weten te slaan in de openingsrit van de Baloise Belgium Tour. De sprinter van Alpecin-Deceuninck versloeg Fabio Jakobsen in de sprint. Mathieu van der Poel zorgde voor veel spektakel tijdens de etappe, maar werd in de laatste kilometers ingelopen.

De Belgische rittenkoers mocht deze woensdag uitpakken met een stevig deelnemersveld. Onder meer Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Fabio Jakobsen leggen er deze week de laatste hand aan hun voorbereiding op de Tour de France, te beginnen in Scherpenheuvel-Zichem.

Net na het middaguur werd het peloton op gang geschoten, waarbij er jammer genoeg vrij snel een valpartij te betreuren viel. Onder meer Alexander Kristoff (Uno-X) klapte tegen het asfalt, maar de Beer van Stavanger kon met wat huid minder zijn weg vervolgen. Even later raakte ook Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) het dek, maar ook hij wist weer op zijn fiets te stappen met de nodige schaafwonden.

Zes jongens waren ondertussen al weggereden van het grote pak. Alex Colman (SportVlaanderen-Baloise), Jacob Scott (Bolton Equities), Wessel Krul (Human Powered Health), Kobe Vanoverschelde (Tarteletto), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels) en crosser Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) vormden de vroege vlucht van deze openingsrit. Die laatste zag met Eli Iserbyt ondertussen een ploeggenoot ziek uit koers verdwijnen.

Alpecin-Deceuninck verrast peloton met zeer vroege poging

Op zo'n negentig kilometer van de aankomst werd de koers voor een eerste keer op zijn kop gezet: Alpecin-Deceuninck voerde een putsch uit met hoofdrolspelers Van der Poel, Philipsen en Gianni Vermeersch, waarop enkel Mathias Vacek (Trek-Segafredo) een antwoord paraat had. Dit viertal reed in een streep naar de kopgroep en bouwde een halve minuut voorsprong uit op het peloton, waardoor Soudal Quick-Step serieus aan de bak moest. De Belgische formatie zorgde ervoor dat de scheve situatie rechtgezet werd.

Van der Poel was echter nog niet verzadigd, hij stak de boel even later opnieuw in de hens. Ditmaal volgden negen andere coureurs, met onder meer Rasmus Tiller (Uno-X), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Cees Bol (Astana Qazaqstan Team) en ploeggenoot Ramon Sinkeldam. Het groepje liep vlot uit naar een voorsprong van een halve minuut.

Nog twee lokale rondes moesten er worden afgelegd, met de Kerkstraat en Wijndries als kleine obstakels. In het stevig uitgedunde peloton was geen sprake van een grote achtervolging. Vooral een renner van het kleine Tarteletto-Isorex deed het werk. Hij kreeg uiteindelijk wel steun van een Israel-Premier Tech, dat met de hele ploeg naar voren trok.

Bij het luiden van de bel voor de laatste ronde zat de voorsprong van de groep Van der Poel nog altijd rond een halve minuut. De tien koplopers konden echter geen moment bijkomen, want Israel-Premier Tech hield de druk er vol op. Het verschil liep lichtjes terug en bleef schommelen tussen de twintig en dertig seconden.

Stuyven haakt af met lekke band

De mannen van Israel stonden voor een zware opgave. Op hulp hoefden ze niet te rekenen. Hoewel Jakobsen nog in het peloton zat, stak Soudal-Quick Step geen mannetje bij in de achtervolging. Met Casper Pedersen hadden ze namelijk een renner vooraan mee. Ook Lotto-Dstny (Ewan) hield zich afzijdig, daar zij Jasper De Buyst mee hadden.

De kopgroep kreeg echter ook wat onfortuin te verwerken. Kort nadat Sander De Pestel (Flanders-Baloiose) met een lekke band wegviel, overkwam Stuyven hetzelfde. Door een razendsnelle wielwissel wist de Belg daarentegen wonderwel voor de achtervolgende groep weer op te stappen. Hij hing even op dertien seconden van de kop, maar zag zich uiteindelijk toch gedwongen om zich terug te laten zakken.

De voorsprong ontwikkelde zich nadelig voor de kopgroep. Het peloton naderde tot op vijftien seconden. Op het laatste kasseiklimmetje de Kerkstraat probeerde Yves Lampaert de kloof te dichten, maar vooraan trokken ze ook vol door. Vooral De Buyst maakte indruk. Vijf renners bleven over: De Buyst, Van der Poel, Pedersen, Bol en Tiller.

Jakobsen had het lastig in het peloton, waar het weer wat stilviel. De vijf liepen uit naar twintig seconden en met nog 13 kilometer te gaan begon het er alsmaar beter uit te zien voor het vijftal, dat door een venijnige demarrage van Van der Poel op de Wijndries uitdunde naar een viertal. Bol was het slachtoffer van de dadendrang van Van der Poel.

De volgende halte was de Gouden Kilometer, die bestond uit drie sprints waar belangrijke seconden voor het klassement viel te verdienen. Van der Poel ging de sprints telkens van de kop aan en won de eerste twee. Bij de derde moest hij Pedersen voor laten gaan. Uiteindelijk bestond de buit van Van der Poel uit acht seconden.

Het peloton - dat Bol inliep - volgde op 25 seconden. Achter een renner van Trek-Segafredo stopte Uno-X massaal af voor Tiller. Toch was de strijd nog altijd niet gestreden. Sven Erik Bystrøm trok het tempo weer de hoogte in met een tegenaanval. Zo liep het tijdsverschil met nog vijf kilometer te gaan terug naar zeventien seconden.

Er was bij de kopgroep geen enkele ruimte voor gepoker. Het peloton kreeg weer vertrouwen, waar het vooraan helemaal afnam. De samenwerking was weg, waardoor aan het avontuur van Van der Poel een einde kwam.

Ondanks de harde koers, eindigde de etappe toch in een sprint. Of toch niet? Gianni Vermeersch probeerde met een late uitval het nog te ontlopen, maar Soudal-Quick Step haalde hem terug. Jakobsen, Ewan en Philippsen, ze zaten er alle drie nog.

Uno-X kwam echter met een machtige sprinttrein opzetten. Van der Poel en Jonas Rickaert trokken echter langszij en lanceerden Philipsen, die Jakobsen voorbleef en zodoende de etappe won.

Uitslag etappe 1 Baloise Belgium Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws