Van Vleuten zet aanvalswerk in Luik-Bastenaken-Luik wél om in prachtige zege Wielrennen
Wielrennen

Van Vleuten zet aanvalswerk in Luik-Bastenaken-Luik wél om in prachtige zege

Van Vleuten zet aanvalswerk in Luik-Bastenaken-Luik wél om in prachtige zege

Annemiek van Vleuten heeft op aansprekende wijze Luik-Bastenaken-Luik weten te winnen. De Nederlandse hield in een spannende finale knap een groep achtervolgsters van zich af. Het betekende haar tweede zege in deze Ardennenklassieker.

Na een aantal Italiaanse overwinningen op rij waren de media als we de berichten mogen geloven wel weer eens toe aan een Nederlandse zege. Met rensters als Van Vleuten, maar ook Demi Vollering waren er op voorhand in ieder geval voldoende kanshebbers aanwezig. Het duurde echter wel even voordat we hen aan de slag zagen, want eerst mochten andere vrouwen het koersbal openen met demarrages.

De vier rensters die erin slaagden om weg te springen uit het peloton waren Magdaleine Valleres (EF), Jeanne Korevaar, Quinty Ton (beiden Liv Racing) en Flora Perkins (Le Col). Het viertal kon het echter niet voor elkaar krijgen om een erg grote voorsprong bij elkaar te rijden. Na de eerste drie heuvels van de koers werden zij dan ook weer opnieuw ingerekend, waarna nieuwe vrouwe in de aanval konden gaan.

Een sterke kopgroep van acht rensters werd geformeerd. De meeste ploegen van de topfavorieten waren daarin vertegenwoordigd. Zo zagen we onder meer Marlen Reusser namens SD Worx, Soraya Martin voor Movistar, Leah Thomas bij Trek-Segafredo en FDJ had Evita Muzic mee. Zij kregen gezelschap van Leah Kirchmann (DSM), Amanda Spratt (BikeExchange-Jayco) en Clara Honsinger (EF).

Van Vleuten valt aan op La Redoute

Het achttal reed een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. Die wisten zij te verdedigen tot de voet van de befaamde La Redoute. Op die beklimming zorgde Ashleigh Moolman-Pasio voor een stevige tempoversnelling, waarna een groot deel van de voorsprong tenietgedaan werd. Van Vleuten nam vervolgens het initiatief over door middel van een aanval. Daarmee liet ze de koers definitief ontploffen.

Niemand bleek in eerste instantie in staat om Van Vleuten te volgen. Terwijl Vollering en Marta Cavalli pasten, reed Van Vleuten naar de kop van de koers toe. Daar kwam zij samen te zitten met alleen nog Reusser. De Zwitserse nestelde haar, zoals we dat dit seizoen al vaker zagen bij de vrouwen van SD Worx, in het wiel van haar concurrente.

Koploopsters ingerekend, Brown gaat alleen

De groep achter Van Vleuten en Reusser bestond op dit moment uit een mix van favorieten en overblijvers uit de kopgroep van acht. Thomas begreep welke taak zij had en zette zich in aanloop naar de Roche-aux-Faucons op kop van het groepje voor haar kopvrouw Elisa Longo Borghini. Hiermee zorgde zij ervoor dat het tweetal vooraan nog voor de klim alweer ingerekend werd.

Een moment van vertwijfeling ontstond en daar wilde Grace Brown wel van proberen te profiteren. De renster van FDJ besloot in de aanval te gaan, waarna geen enkele ploeg de moeite nam om haar vluchtpoging te neutraliseren. De Australische wist op die manier een voorsprong van twintig seconden bij elkaar te rijden met nog twintig kilometer te gaan.

Opnieuw Van Vleuten op Roche-aux-Faucons

Die voorsprong van twintig tellen bleek absoluut niet genoeg te zijn, zeker niet als je een ontketende Van Vleuten achter je aankrijgt op de Roche-aux-Faucons. De Movistar-renster duwde al vroeg op de beklimming het gaspedaal in, waarmee ze de rest van de favorieten behoorlijk wat pijn deed. Na een nieuwe aanzet wist zij los te breken van het groepje en Brown in te rekenen.

Ondanks de stevige inspanning van Van Vleuten was haar voorsprong op de eerste achtervolgers op de top van de klim niet bijzonder groot. Met een gat van ongeveer tien seconden dook zij de afdaling in richting Luik. Een groepje met Brown, Vollering, Longo Borghini, Cavalli en Moolman-Pasio moest dat in de laatste kilometers zien te pareren.

Sterke Van Vleuten houdt achtervolgsters af

Op papier was het een ongelijke strijd: vijf samenwerkende rensters tegen de eenzame Van Vleuten. Maar zoals we weten, is de Nederlandse niet vies van een aardig eindje alleen rijden. Op fenomenale wijze wist ze haar voorsprong intact te houden. Toen de achtervolgsters zich meer met elkaar dan met de achtervolging gingen bezighouden, was de vogel definitief gevlogen: de zege voor Van Vleuten.

De achtervolgsters vochten de strijd om de tweede plek uiteindelijk uit in een sprint. Daarin was het Brown die aan het langste eind trok. De Australische klopte Vollering in de sprint, die daarmee verwezen werd naar een derde plek in de uitslag. Longo Borghini en Cavalli finishten respectievelijk als vierde en vijfde.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws