Vas verrast Vos en consorten met machtige sprint heuvelop in Giro Donne, Van Vleuten blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Vas verrast Vos en consorten met machtige sprint heuvelop in Giro Donne, Van Vleuten blijft leider

Vas verrast Vos en consorten met machtige sprint heuvelop in Giro Donne, Van Vleuten blijft leider

Blanka Kata Vas heeft de achtste en voorlaatste etappe in de Giro Donne gewonnen. De Hongaars kampioene van SD Worx was in een pittig sprintje heuvelop de snelste, voor onder meer Chloé Dygert en Marianne Vos. Annemiek van Vleuten blijft leider.

Na een welverdiende rustdag op de vrijdag was de achtste etappe er één van Nuoro naar Sassari, over een kleine 126 kilometer. Onderweg moest één keer gecategoriseerd geklommen worden, maar in de praktijk ging het de hele dag op en af. Na een snelle en dalende start vormden Petra Stiasny en Alessia Vigilia de eerste vlucht van de dag, al werden zij op 88 kilometer van het einde alweer ingerekend.

Op de oplopende weg richting de tussensprint was het Movistar dat voor leider Annemiek van Vleuten tempo maakte en na een snelle afzink volgde een fase waarin het constant op en af ging. Floortje Mackaij roerde zich namens Movistar, terwijl we ook Blanka Vas namens SD Worx zagen proberen. Het was na een tweede poging uiteindelijk Mackaij die een gat sloeg. Ze kreeg de Italiaanse Silvia Magri van Israel Premier Tech Roland mee.

Aanval Mackaij slaagt niet, Vas wint de sprint

Op de eerste en enige gecategoriseerde klim van de dag reed Mackaij weg bij haar collega, klaar voor een solo van een kleine veertig kilometer. De klim van Romana-Ittiri (9,8 kilometer aan 3,1 procent) rondde ze met een voorsprong van een half minuutje, alvorens het peloton ontplofte in de fase erna. Meerdere rensters probeerden weg te komen en het waren Vas, Sarah Roy (Canyon), Karolina Kumiega (UAE en Anouska Koster (Uno-X) die de oversteek maakten naar Mackaij.

Lang duurde die groep van vijf niet, want op twintig kilometer van de streep kwam alles terug bijeen. Vanaf hier kwamen de diverse treinen opzetten en werd aan aanvallen niet meer gedacht. De finish in Sassari lag heuvelop, dus dat beloofde nog wat. Fenix-Deceuninck gaf gas richting de laatste kilometers, maar die aanval kwam veel te vroeg. De echte kleppers kwamen pas in de laatste kilometer, met Marianne Vos en Chloé Dygert die lang met Liane Lippert om de zege leken te strijden. Het was echter buiten beeld Vas die met enkele lengtes eerder bij de finish was.

Uitslag etappe 8 Giro Donne 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws