Vauquelin houdt Paret-Peintre nipt van dubbelslag en wint Tour du Var Wielrennen
Wielrennen

Vauquelin houdt Paret-Peintre nipt van dubbelslag en wint Tour du Var

Vauquelin houdt Paret-Peintre nipt van dubbelslag en wint Tour du Var

Kévin Vauquelin heeft de Tour des Alpes Maritimes et du Var op zijn naam geschreven. De renner van Arkéa-Samsic verloor de eindzege nog bijna aan Aurelien Paret-Peintre, die met een sterke aanval de etappe won.

De Tour du Var werd besloten met een korte en explosieve etappe. Vanuit de start moesten de renners gelijk de uit Parijs-Nice bekende Col d'Èze beklimmen. Daarna volgden nog beklimmingen van eerste, tweede en derde categorie. De top van de laatste klim lag enkele kilometers voor de finish.

Topklimmers maken gelijk koers op de Col d’Èze

Met de Col d’Èze vanuit de start was het gelijk volle bak koers. Niet de minste namen roerden zich. Zo trokken onder andere Romian Bardet, David Gaudu en Hugh Carthy ten aanval. Op de top van de klim hadden zij en zeven anderen een voorsprong van veertig seconden op het peloton. De andere namen waren: Clement Champoussin (Arkéa-Samsic), Aurélien Paret-Peintre, Felix Gall (beide AG2R Citroën), Fabien Doubey, Sandy Dujardin (TotalEnergies), Jonas Gregaard (Uno-X) en Kenny Elissonde (Trek-Segafredo).

Met zulke sterke renners vooraan was het alle hens aan dek in de groep van leider Vauquelin. Aan de voet van de Chateauneuf (6,9 km aan 6,3 procent) was het verschil teruggebracht naar 25 seconden. Verder was er tegenslag voor het Belgische talent Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny). Hij kwam ten val, maar kon zijn weg wel vervolgen.

De groep met Bardet en Gaudu werd ingelopen op de tweede klim, maar het hek was van de dam. De rust keerde zeker niet terug. Zo demarreerde Bardet opnieuw en hij werd vergezeld door het Groupama-duo Kevin Geniets en Thibaut Pinot. Nadat het peloton ook deze aanval neutraliseerde, koos Gaudu een kilometer voor de top het hazenpad.

Supertalent Gregoire trekt op avontuur

De gevleugelde klimmer rondde de top met vooorsprong, maar zag zich in de afdaling weer ingelopen worden. Wegrijden was dus alleszins niet makkelijk. Toch weerhield dat ploegmaat van Gaudu en supertalent Romain Gregoire er niet van om een poging te doen. De renner sloeg een mooi gat en kreeg aansluiting van Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost). Het tweetal liep uit naar een voorsprong van veertig seconden op het uitgedunde peloton, waar Trek-Segafredo controleerde in functie van Mattias Skjelmose.

Gregoire genoot maar kort van het gezelschap van Caicedo. De Ecuadoraan had namelijk veel moeite met de afdaling. Gregoire wachtte niet op zijn collega en ging zodoende solo verder, met nog zo’n zeventig kilometer te gaan.

Na de mislukte ontsnapping van Caicedo veranderde EF Education de tactiek. Ze namen in het peloton de leiding over van Trek en beoogden er een zware finale van te maken. Gregoire was in zijn eentje niet opgewassen tegen de mannen van EF en zag zijn voorsprong snel teruglopen. Op 40 kilometer was zijn aanval vervolgens definitief voorbij.

Paret-Peintre zet druk op Vauquelin

Het ging daarna in volle vaart richting de tussensprint. Paret-Peintre won die voor Powless en Vauquelin. Powless bracht zijn achterstand op de Fransman zo terug met een seconde naar in totaal zes seconden.

Een vrij grote groep begon aan de laatste klim, de Montèe de la Sine. Deze klim was met een gemiddeld percentage van zo'n vier procent niet ideaal om verschil te maken.

Het hield Powless niet tegen om het te proberen. Skjelmose en Vauquelin gaven hem echter geen ruimte. Vervolgens viel het stil, waarna Paret-Peintre aanviel. De renner van AG2R sloeg een mooi gat én was een gevaar voor het klassement, met een achterstand van twintig seconden.

Gaudu probeerde de oversteek naar Paret-Peintre te maken, maar bleek daar niet de benen voor te hebben. Vauquelin ging vervolgens tempo maken, want zijn eindzege kwam in het gedrang. Op steun van ploegmaten kon de gele trui alvast niet meer rekenen.

Uiteindelijk gingen een paar renners van Groupama en één van EF Education meerijden, maar dat was te weinig. Ook deed Gall perfect afstopwerk. Paret-Peintre hield stand en won knap de etappe. De eindzege ging naar Vauquelin die de schade ten opzichte van Paret-Peintre voldoende beperkt hield door naar de derde plaats te sprinten.

Uitslag etappe 3 en eindklassement Tour des Alpes Maritimes et du Var 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws