Kévin Vauquelin

Dit is de pagina van Kévin Vauquelin, een opkomend talent van Arkéa-B&B Hotels. Vauquelin wist op jonge leeftijd al tal van ereplaatsen te bemachtigen en won al een rit en het eindklassement in de Tour des Alpes Maritimes et du Var. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Vauquelin en houdt tevens zijn biografie bij!

Kévin Vauquelin werd geboren op 26 april 2001 in het Franse stadje Bayeux in Normandië. Al van bij de junioren liet hij mooie dingen zien. In 2018 werd Vauquelin Frans kampioen tijdrijden bij de junioren en behaalde hij een tweede plaats op de teamsprint tijden de Wereldkampioenschappen baanwielrennen voor junioren. Een jaar later won hij het Frans kampioenschap op de weg voor junioren en behaalde hij tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor junioren een tweede plaats op de teamsprint en de puntenkoers en een derde plaats op de koppelkoers.

Het was echter pas op 1 augustus 2021 dat Vauquelin op de deur van het profwielrennen klopte. De Fransman werd stagiair bij Arkéa Samsic, nadat hij enkele dagen voordien Frans kampioen tijdrijden bij de junioren was geworden. In zijn eerste volledige profjaar liet de all-rounder zich opmerken met mooie ereplaatsen: zesde in het eindklassement en twee podiumplaatsen van de Ronde van Oman, twee topvijfplaatsen in de Circuit de la Sarthe, derde in de slotrit van de Ronde van Asturias, tweede in de tijdrit én het eindklassement van de Tour Poitou en nog eens twee podiumplaatsen en een tweede plek in de Ronde van Luxemburg. Een hele boterham dus en Vauquelin leek uit te groeien tot de nieuwe Raymond Poulidor.

Vauquelin boekt eerste profzege

In 2023 bleef Vauquelin aanvankelijk veel ereplaatsen verzamelen. Zo kwam hij tot twee topvijfplaatsen en een vierde plek in de Ster van Besseges, maar in de Tour des Alpes Maritimes et du Var was het eindelijk prijs. Vauquelin won de openingsetappe voor Neilson Powless, eindigde in de resterende twee ritten nog eens op het podium en mocht uiteindelijk ook het eindklassement op zijn naam schrijven. Ook in zijn allereerste WorldTour-rittenkoers werd hij knap vijfde in een rit van Parijs-Nice. Midden april was het weeral prijs en schrijf hij de Tour du Jura Cycliste op zijn naam voor ene Thibaut Pinot en Guillaume Martin. Met de Vuelta stond ook zijn allereerste grote ronde op zijn menu, maar moest hij op dag vijftien afstappen.

Ook 2024 begon alvast veelbelovend, want Vauquelin wist na een eerdere podiumplaatsen ook de korte slottijdrit in de STer van Besseges te winnen, maar kwam wel twee seconden tekort voor de eindoverwinning. In Tirreno-Adriatico toonde hij wederom zijn all-round-kunsten met drie toptienplaatsen in een sprintetappe, een tijdrit én een bergrit.