Vingegaard gunt Kuss eindzege: 'Zie Sepp graag de Vuelta winnen', ploegleider: 'Mogen alle drie hun kans gaan' Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard gunt Kuss eindzege: 'Zie Sepp graag de Vuelta winnen', ploegleider: 'Mogen alle drie hun kans gaan'

Vingegaard gunt Kuss eindzege: 'Zie Sepp graag de Vuelta winnen', ploegleider: 'Mogen alle drie hun kans gaan'

Na de aankomst op de Angliru staat Jonas Vingegaard op acht seconden van ploegmaat Sepp Kuss in het klassement van de Vuelta a España. Jumbo-Visma voerde net als eerder in deze Vuelta een show. Primoz Roglic won dit keer de etappe, voor Vingegaard. Kuss volgde op korte achterstand en heeft nu dus een kleine voorsprong over.

'De ritzege was vandaag het voornaamste doel', begint Vingegaard zijn reactie na afloop. 'Verder wilden we natuurlijk één, twee en drie in het klassement blijven staan. Alles ging volgens plan en we kunnen tevreden zijn met de huidige situatie. Om eerlijk te zijn ben ik blij dat Sepp nog de trui om de schouders heeft', aldus de Tourwinnaar.

Als het aan hem ligt staat hij in Madrid niet als eindwinnaar op het podium, zo laat hij via een verrassende uitspraak weten. 'Ik zou het prachting vinden als Sepp de Vuelta zou winnen', draait Vingegaard er niet omheen. Voor de renners arriveren in Madrid staat er nog het nodige klimwerk te wachten. Zo moeten de renners donderdag in de finale tweemaal de steile Cruz de Linares bedwingen. Op de klim is ook de finishlijn getrokken.

Kuss was de voorbije bergetappes de mindere van Vingegaard, dus als de Deen achter zijn woorden staat, zal hij niet meer ten aanval trekken. Tenzij de rodetruidrager nog een keer echt door het ijs zal zakken. Ook in de voorlaatste rit moet er veel worden geklommen. De beklimmingen in die etappe vallen qua zwaarte echter mee, waardoor het de vraag is of er dan nog grote verschillen kunnen worden gemaakt.

Reef: 'Sepp heeft het zelf ook gezegd: op dit niveau is het lastig om een cadeau uit te delen'

De ploegleiding van Jumbo-Visma heeft geen gemakkelijk taak met het managen van de drie kopmannen. Volgens ploegleider Marc Reef mogen de renners het onderling uitvechten. 'We hadden de afspraak gemaakt dat ze alle drie konden strijden. Dan is het eerlijk om dat door te zetten, ook op de slotklim. Dan kunnen ze allemaal hun kans gaan en dat is ook gebeurd', aldus Reef.

'Wat ik gezegd heb toen Kuss loste? Vooral de tijdsverschillen en dat ze allemaal moesten vechten', veranderde het lossen van de Amerikaan niets aan de situatie. 'We hebben wel gezegd dat Sepp de trui zou houden als Primoz won en Sepp derde zou eindigen. Dat is het enige wat we hebben aangegeven. Voorin hebben ze dan de keuze gemaakt en hebben ze het dan op deze manier opgelost.'

'We hebben afspraken gemaakt dat ze voor hun kans kunnen gaan', herhaalt Reef de strategie tegen Sporza nogmaals. 'Sepp heeft het zelf ook gezegd: op dit niveau is het lastig om een cadeau uit te delen. We zijn blij dat Primoz gewonnen heeft en dat Sepp nog leider is.' Desgevraagd reageert Reef op de opmerkelijke uitspraak van Vingegaard. 'Iedereen is vol gegaan tot de finish. Het kan nog steeds genoeg zijn voor Sepp. Het is een speciale situatie, ja.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws