'Go guys'; leider Kuss schreeuwt ploeggenoten Roglic en Vingegaard naar nieuwe Jumbo-sweep op Angliru Wielrennen
Wielrennen

'Go guys'; leider Kuss schreeuwt ploeggenoten Roglic en Vingegaard naar nieuwe Jumbo-sweep op Angliru

'Go guys'; leider Kuss schreeuwt ploeggenoten Roglic en Vingegaard naar nieuwe Jumbo-sweep op Angliru

Primoz Roglic heeft de felbevochten Vueltarit naar de top van de Angliru weten te winnen. Op de flanken van het Beest van Asturië bleven de drie kopmannen van Jumbo-Visma over, waarna rode trui Sepp Kuss niet meekon met zijn twee ploeggenoten. Hij behoudt wel nipt de leiderstrui ten opzichte van Jonas Vingegaard.

Er werd door veel volgers een nieuw huzarenstukje van Jumbo-Visma verwacht, in één van de zwaarste ritten die deze Ronde van Spanje rijk is. Ook van bergtrui Remco Evenepoel mochten we echter verwachten dat hij weer koers zou maken, wat hij dan ook vanaf het begin deed. De Belg van Soudal Quick-Step was in zo'n beetje elke vlucht in het eerste wedstrijduur present, waardoor er in het eerste uur - over licht oplopende wegen - maar liefst vijftig kilometer werd afgewerkt.

Evenepoel maakt er andermaal razendsnelle beginfase van

Thomas De Gendt en co probeerden het ook even, maar uiteindelijk was het wel duidelijk wie er brokken zou maken in de openingsfase: Evenepoel en niemand anders. Een deel van het peloton reed dan ook op het wiel van de Belg, maar uiteindelijk wist hij toch in zijn uppie de oversteek te maken naar zijn eerder weggereden ploegmaat Mattia Cattaneo. Iets eerder werd er ook nog een val gemeld, van onder meer Omar Fraile (INEOS), Finn Fisher-Black (UAE) en Matevz Govekar (Bahrain).

Cattaneo nam Evenepoel ondertussen op sleeptouw na goed anderhalf uur koers, terwijl Dylan van Baarle en Robert Gesink namens Jumbo-Visma de controle op zich namen in het peloton. Zodoende werd het gat naar voren nooit meer supergroot ondanks de werken van Evenepoel en zijn ploeggenoot. Zij begonnen, met Lorenzo Germani van Groupama-FDJ in hun wiel, met twee minuten voorgift aan de Alto de la Colladiella, 7,8 kilometer aan 7,1 procent.

'Go guys'; leider Kuss schreeuwt ploeggenoten Roglic en Vingegaard naar nieuwe Jumbo-sweep op Angliru

Soler dropt bom, maar laat die in zijn eigen gezicht ontploffen

Koud aan de klim begonnen kregen we een eerste klassementsaanval, en wel van Marc Soler van UAE-Team Emirates. De mannen van Jumbo-Visma lieten de Catalaan, die de door Evenepoel geloste vluchters een voor een op kon rapen, zijn ding doen en bleven gewoon hun tempo hanteren. Hij kwam op één minuut van Evenepoel boven op de eerste col, het peloton volgde anderhalve minuut later.

In het tussenstuk kwam Soler in een niemandsland terecht, waardoor hij richting de volgende beklimming (de Alto del Cordal, vijf kilometer aan 9,2 procent) vanzelf terugwaaide naar het peloton. Daar hadden de troepen van Bahrain Victorious ondertussen het tempo overgenomen van de geelhemden. In de afdaling richting de Angliru toe verloor de opvallend voorzichtig dalende Evenepoel nog meer van zijn pluimen. Bergop zette die lijn zich voort, terwijl Soler in het peloton cash betaalde voor zijn inspanningen eerder in de rit.

Het venijn zit hem bij de Angliru echt in de staart, waardoor het tempo van de mannen van Bahrain Victorious richting dat stuk afdoende was voor de overige klassementsrenners. Daar zat Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) al niet meer bij, hij moest de rol vrij vroeg lossen en was er dus niet meer bij op het moment dat zijn concurrenten Evenepoel bij de lurven grepen.

Poels doet veel kopmannen de das om

Wout Poels trok de boel vervolgens nog eens goed op gang in dienst van zijn kopmannen, wat Juan Ayuso en Cian Uijtdebroeks deed lossen op vijf kilometer van de aankomst. Even later kreeg ook Enric Mas (Movistar) het knap lastig, terwijl Mikel Landa en Santiago Buitrago hun knecht gezwind volgden. Bleven over? Drie man van Jumbo-Visma en drie man van Bahrain Victorious...

Buitrago paste vervolgens als eerste van de zes, maar Poels keek op de steile stroken van de Angliru niet op of om. Op drie kilometer van de meet keek hij wel naast zich, naar de demarrerende Roglic. Die kreeg vijfhonderd meter lang wat ruimte, maar zag vervolgens ploeggenoten Kuss en Vingegaard terugkomen. Op die manier mochten we ons dus opmaken voor een nieuw kunststukje van de geelzwarte supermarktformatie, maar in welke volgorde?

Kuss kreeg het op twee kilometer van de finish lastig bij het tempo van de Deen en Sloveen en werd opgeraapt door Mikel Landa, terwijl ook Uijtdebroeks en Joao Almeida zich vanuit de achtergrond kranig weerden. De Amerikaan riep zijn makkers Roglic en Vingegaard 'Go Guys' toe door de communicatie, en weg waren ze. Al kon Kuss in het wiel van Landa nog wel enigszins gelijke tred houden en uiteindelijk met luttele secondes het rood behouden, terwijl Roglic de rit won. De schade daarachter, bij nummer vier en vijf Ayuso en Mas, was groter. Zij kwamen op 1.42 en 1.43 minuut binnen.

Uitslag etappe 17 Vuelta a Espana 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 17 Vuelta a Espana 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news