Voetbalversie is klaar, nu baanwielrennen: wat moet je weten over de UCI Track Champions League? Wielrennen
Wielrennen

Voetbalversie is klaar, nu baanwielrennen: wat moet je weten over de UCI Track Champions League?

Voetbalversie is klaar, nu baanwielrennen: wat moet je weten over de UCI Track Champions League?

Terwijl de voetballers afgelopen week de laatste wedstrijden in de groepsfase van de UEFA Champions League hebben afgewerkt, staat de UCI Track Champions League op het punt van beginnen. In de Leiderstrui vertelt alles over het evenement in enkele vragen.

Hoe is de UCI Track Champions League ontstaan?

Om de populariteit van het baanwielrennen verder aan te wakkeren werd vorig jaar de UCI Track Champions League in het leven geroepen. Het is een samenwerking tussen de mondiale wielerbond UCI en Discovery Sports Events, eigenaar van onder meer Eurosport. Via dit evenement willen de stakeholders een innovatief nieuw format creëren om wereldwijd fans te binden en de sport te ontwikkelen.

De Champions League wordt wereldwijd uitgezonden en het prijzengeld is voor mannen en vrouwen gelijk. Ambassadeurs zijn Kristina Vogel en Sir Chris Hoy, legendes in het baanwielrennen. Het doel van hen en initiatiefnemers UCI en Discovery is dus om het baanwielrennen verder op de kaart te zetten en te ontwikkelen.

Hoe verliep de eerste editie van de UCI Track Champions League?

De eerste editie van het evenement vond dus eind 2021 plaats. De bedoeling was dat er op zes avonden gefietst zou worden, maar dat liep net even anders. Zo werden de avonden in Parijs en Tel Aviv afgelast omwille van coronamaatregelen, waardoor enkel Mallorca, Panevėžys (Litouwen) en het finaleweekend in Londen overbleven.

In totaal werd het eerste seizoen van de UCI Track Champions League in 206 landen uitgezonden en door 125 miljoen mensen bekeken. Harrie Lavreysen (sprint mannen), Gavin Hoover (uithoudingsvermogen mannen), Emma Hinze (sprint vrouwen) en Katie Archibald (uithoudingsvermogen vrouwen) kroonden zich tot winnaars van de verschillende disciplines.

Wat is het wedstrijdformat van de UCI Track Champions League?

In totaal zijn er vier competities, verdeeld over de vijf avonden. Zowel de mannen als vrouwen werken een sprint- en uithoudingstoernooi af, waarbij sprint en keirin bij de sprint centraal staan en de 'Endurance-coureurs' telkens een eliminatiewedstrijd en de Scratch af moeten werken.

Bij de Sprint wordt toegewerkt naar een finale tussen twee, bij de Keirin wordt de finale met zes gereden. De Scratch en Afvalkoers hebben achttien deelnemers op papier. De winnaars en winnaressen - en ook de deelnemers die ver komen bij een onderdeel - verdienen punten voor vier klassementen, waarvan uiteindelijk ook een eindklassement zal komen.

Hoe kunnen de deelnemers zich kwalificeren voor de UCI Track Champions League?

Doordat er op het WK baanwielrennen nabij Parijs twee sprintdisciplines waren en vier uithoudingsdisciplines, liggen de kaarten hier iets anders geschud. De eerste zes renners en rensters van zowel de sprint als keirin kwalificeren zich voor de Champions League Sprint, terwijl de medaillewinnaars- en winnaressen van de afvalkoers, omnium, scratch en puntenkoers zich plaatsen voor de Champions League Endurance.

De overige plaatsen werden/worden verdeeld over renners die in andere wedstrijden dit seizoen gepresteerd hebben op basis van grote evenementen of de UCI Ranking, terwijl renners die om één of andere reden niet op het WK aanwezig waren ook nog kans maken op deelname.

Hoe ziet de verdeling eruit voor 2022?

In totaal zijn er vijf Champions League-avonden in 2022, te weten: Mallorca (zaterdag 12 november), Berlijn (zaterdag 19 november), Parijs (zaterdag 26 november), Londen (zaterdag en zondag 2 en 3 december). Het afsluitende weekend in Groot-Brittannië kent dus twee avonden. De verdeling ziet er per avond als volgt uit:

Voetbalversie is klaar, nu baanwielrennen: wat moet je weten over de UCI Track Champions League?

Wie zijn de deelnemers van de UCI Track Champions League 2022?

De organisatie van het evenement maakte twee weken geleden als eerste de definitieve lijst van deelnemers bekend voor de sprinters. Hier torent Harrie Lavreysen er bij de mannen normaal gesproken bovenuit, alhoewel landgenoot en maatje Jeffrey Hoogland het hem nog wel eens lastig weet te maken. Bij de dames doen er met Shanne Braspennincx, Hetty van der Wouw, Laurine van Riessen en Steffie van der Peet maar liefst vier dames mee. Titelverdedigster Emma Hinze is niet van de partij, zij wil haar batterijen opladen.

Dan de deelnemers en deelneemsters aan de uithoudingswedstrijden. Matthijs Büchli en Roy Eefting verdedigen de eer bij de mannen, waar we onder meer Elia Viviani en Benjamin Thomas missen na een lang wegseizoen. Bij de dames zien we geen Nederlandse deelneemsters, terwijl er überhaupt geen Belg of Belgische meedoet aan de UCI Track Champions League.

Wat verwachten de renners zelf van de UCI Track Champions League?

In aanloop naar het evenement sprak In de Leiderstrui-verslaggever Bram van der Ploeg met Harrie Lavreysen, de grootste baanwielrenner die Nederland momenteel rijk is en afgelopen jaar winnaar van de UCI Track Champions League. 'Ik heb mezelf nu ook voorbereid op een lange winter. Ik wil na het WK meteen door knallen met die Champions League er achteraan', klonk het ambitieus bij Lavreysen.

Lees verder onder de foto.

Voetbalversie is klaar, nu baanwielrennen: wat moet je weten over de UCI Track Champions League?

'We zijn een sport waarin je wil pieken en dus wil je je voor langere tijd richten op trainingen. Als ik een wedstrijd rijd, moet ik daar drie dagen herstellen, en vervolgens ga je je voorbereiden op nieuwe doelen', verklaarde hij. 'Als er meer toernooien zouden worden georganiseerd en je kunt nergens echt een blok trainen, zal je vorm langzaam aflopen. Zoals het seizoen er nu uitziet, vind ik het dus best prima.'

Lavreysen verwacht dat Hoogland het hem lastig gaat maken. 'Jeffrey gaat wel echt een grote concurrent zijn in de Champions League. Vorig seizoen was die strijd er iets minder, toen zat hij echt al in het naseizoen, maar nu is hij hartstikke goed in vorm. We trainen iedere dag samen en hoewel hij nog bezig is met het verbouwen van een huis, traint hij echt keihard.'

Waar is de UCI Track Champions League te zien?

De UCI Track Champions League is op de avonden dat het verreden wordt van 18.30 tot 22.15 uur live te volgen en terug te kijken via Eurosport en discovery+, terwijl ook RTL 7 de wedstrijden laat zien in Nederland. In de Leiderstrui komt traditioneel op zondag met een verslag, update en de belangrijkste reacties.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws