Vollering maakt hattrick compleet en wint tevens eindklassement Ronde van het Baskeland Wielrennen
Wielrennen

Vollering maakt hattrick compleet en wint tevens eindklassement Ronde van het Baskeland

Vollering maakt hattrick compleet en wint tevens eindklassement Ronde van het Baskeland

Demi Vollering heeft in de Ronde van het Baskenland voor een imposante hattrick gezorgd. De Nederlandse wist voor de derde dag op rij te zegevieren, waarmee ze tevens eindwinnares wordt in de rittenkoers.

De slotetappe in de Ronde van het Baskenland was er een waar weer redelijk wat geklommen moest worden. Zo kregen de rensters onder meer de Jaizkibel, bekend uit de Classica San Sebastian, voorgeschoteld. Hoewel de top hiervan gesitueerd was op zo'n vijftig kilometer van de finish, deerde dat Morgane Coston (Arkéa) niet om op deze klim haar medevluchtsters achter te laten en aan een solo te beginnen.

Ondanks de inspanningen van de Française kon ze niet voorkomen dat ze op 19 kilometer van de finish ingerekend werd door twee Nederlandse tegenaanvalsters. Shirin van Anrooij (Trek) en Jeanne Korevaar (Liv) waren gedemarreerd uit het peloton en rekenden Coston in aanloop naar de laatste beklimming, de Murgil Tontorra in. Bij aanvang van de klim hadden ze met zijn drieën een minuut voorsprong op het peloton.

Vollering slaat gaatje op laatste beklimming

Op de steile beklimming, met stukken tot 16 procent erin, bleek Van Anrooij over de meeste power van de drie te beschikken. Zij werd als laatste van het gezelschap ingerekend door de groep der favorieten, nadat veel rensters in het peloton hadden moeten lossen. Van Anrooij kon op het nippertje haar karretje aanhaken bij de groep, alvorens zij over de top kwamen.

Net voordat het hoogste punt van de klim bereikt was, was Vollering erin geslaagd om een klein gaatje te slaan met de rest van de groep der favorieten. In die groep bevonden zich nog onder meer Ashleigh Moolman-Pasio en Niamh Fisher-Black, twee ploeggenoten van Vollering. Zij zorgden er met hun aanwezigheid voor dat de samenwerking in de groep niet heel lekker tot stand kwam.

Vollering vervolledigt hattrick

Vollering wist haar voorsprong in de daaropvolgende afdaling uit te bouwen tot ongeveer twintig seconden, wat genoeg voor haar bleek te zijn om voor de derde dag op rij te kunnen zegevieren. Na 140 kilometer koers kon zij haar handen, met de leiderstrui om de schouders, opnieuw de lucht ingooien. Door de nieuwe zege kwam uiteraard ook het eindklassement haar toe.

De sprint van het achtervolgende groepje werd gewonnen door Liane Lippert, die net voor Marta Cavalli over de streep kwam. De tweede plek in het algemeen klassement was ook weggelegd voor een Nederlandse: Pauliena Rooijakkers eindigde uiteindelijk op 47 seconden van haar landgenote, terwijl de derde plek was weggelegd voor Kirsten Faulkner.

Uitslag etappe 3 Ronde van het Baskenland voor vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws