Voorbeschouwing EK Mixed Relay 2023 | Zwitsers brengen grof geschut naar Drenthe, wat kan de rest? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing EK Mixed Relay 2023 | Zwitsers brengen grof geschut naar Drenthe, wat kan de rest?

Voorbeschouwing EK Mixed Relay 2023 | Zwitsers brengen grof geschut naar Drenthe, wat kan de rest?

Na één jaartje afwezigheid is ook het EK Mixed Relay weer terug op de kalender. In en rondom Emmen strijden acht landen om de EK-titel in het relatief nieuwe onderdeel, dat op donderdag wel een eigen dag heeft gekregen op het EK wielrennen. In de Leiderstrui tracht je het nodige bij te brengen.

Praktische informatie EK Mixed Relay 2023

  • Donderdag 21 september 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: EK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars EK Mixed Relay

2022 Niet verreden
2021 Italië
2020 Duitsland
2019 Nederland

EK Mixed Relay 2023: Parcours, weer en tijden

Veel hoeven we eerlijk gezegd niet te melden over het parcours van het EK Mixed Relay. De coureurs werken hetzelfde rondje af als dat de beloften een dag eerder voor hun individuele tijdrit deden, wat inhoudt dat zowel de mannen als vrouwen 19,2 kilometer afwerken.

Dit rondje begint nabij Wildlands en trekt vanuit daar richting Erm, om via Sleen weer terug te keren in de stad Emmen. Daar finisht men op de Hondsrugsweg, waar ook de individuele tijdritten aankwamen. Het parcours kent nauwelijks bochten en is dus niet erg technisch, maar met de verwachte regen dient men uiteraard wel rekening te houden.

Voorbeschouwing EK Mixed Relay 2023 | Zwitsers brengen grof geschut naar Drenthe, wat kan de rest?

Weer
Het lijkt erop dat een deel van het EK Mixed Relay donderdag letterlijk en figuurlijk in het water zal vallen. Richting het einde van de middag wordt er namelijk meer neerslag verwacht in Drenthe, waar aan het begin van de avond zelfs ook nog onweer verwacht wordt.

Tijden
Start: 15.30 uur
Finish: 16.45 uur

Favorieten EK Mixed Relay 2023

Het EK Mixed Relay kent slechts acht deelnemende landen, waarvan de Zwitsers er toch wel bovenuit steken. Het Alpenland wist nog nooit succes te boeken op het EK, maar is wel de regerend wereldkampioen in het Mixed Relay-onderdeel. Niet gek, als je hardrijders als Stefan Bissegger en Marlen Reusser in de gelederen hebt en ook daadwerkelijk opstelt. Ook Stefan Kung zou rijden, maar na zijn hersenschudding en handbreuk van woensdag is dat uiteraard geen optie meer.

De twee landen die volgens ons het dichtst bij de Zwitsers in de buurt kunnen komen, zijn Frankrijk en Italië. De Fransen doen het met Bruno Armirail, Rémi Cavagna, Benjamin Thomas, Audrey Cordon-Ragot, Juliette Labous en Cédrine Kerbaol, alle zes goede hardrijders.

Italië kan in Noord-Nederland bij de Mixed Relay niet rekenen op superster Filippo Ganna, maar heeft wel Matteo Sobrero, Mattia Cattaneo en Edoardo Affini. Die drie mannen kunnen al een heel eindje komen, waarna het aan Elena Cecchini, Vittoria Guazzini en Soraya Paladin is om er daadwerkelijk een medaille uit te slepen.

Voorbeschouwing EK Mixed Relay 2023 | Zwitsers brengen grof geschut naar Drenthe, wat kan de rest?

Nederland en Duitsland wisten het onderdeel Mixed Relay allebei al eens te winnen op het EK, maar stellen dit seizoen niet de te kloppen teams aan het vertrek. In eigen land rekent oranje op Jos van Emden, Sjoerd Bax, Daan Hoole, Loes Adegeest, Riejanne Markus en Shirin van Anrooij. De Duitsers hadden altijd Tony Martin als aanjager, maar moeten het anno 2023 doen met Jannik Steimle, Max Walscheid en Mieke Kröger.

Dan nog de Polen (met Michal Kwiatkowski), Oekraïners en Belgen. Die laatste doen het zonder de absolute sterren in Drenthe: Siebe Deweirdt, Victor Vercouillie, Jelle Vermoote, Fauve Bastiaenssen, Valerie Demey en Sara Van de Vel.

Favorieten etappe EK Mixed Relay 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Zwitserland
Outsiders: Frankrijk en Italië
Longshots: Nederland, Duitsland en Polen

TV EK Mixed Relay 2023

Het EK is ook donderdag te volgen via de NOS (NPO 2), Sporza (VRT 1) en Eurosport. Die laatste zender is ook van de partij op de online platformen: de Eurosport Player, Discovery+ en GCN+. In de Leiderstrui verzorgt de hele dag een liveblog en is ter plekke voor de nodige informatie.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws