Terwijl helft van het peloton op apegapen ligt, komt Sjoerd Bax er net lekker in: 'In de zomer ben ik minder' Wielrennen
Wielrennen

Terwijl helft van het peloton op apegapen ligt, komt Sjoerd Bax er net lekker in: 'In de zomer ben ik minder'

Terwijl helft van het peloton op apegapen ligt, komt Sjoerd Bax er net lekker in: 'In de zomer ben ik minder'

Tiende op het EK tijdrijden: dat is geen slechte rentree voor Sjoerd Bax in het oranje. De Nederlander van UAE-Team Emirates maakte op 27-jarige leeftijd voor de eerste keer in goed negen jaar zijn opwachting namens de KNWU en dat leverde hem bepaald geen windeieren op in Emmen.

Bax startte vrij vroeg en zette dus de snelste tijd neer, maar kwam desondanks balend over de meet. 'Het lukte me niet', hoorden we hem zeggen, om hem er vervolgens maar mee te confronteren dat hij gelijke tred had gehouden met gekende hardrijders als Yves Lampaert en Max Walscheid op dat moment. De man uit Uppel, Noord-Brabant, keek ons vervolgens verbaasd aan.

'Misschien hoort het dan niet goed te voelen', zocht hij naar een verklaring in gesprek met In de Leiderstrui. 'Vanaf het begin verzuurden mijn benen. Ik bleef er maar doorheen duwen, maar het was al vanaf het begin heel lastig. Ik kreeg ook niet mij dat ik dus schijnbaar de snelste tussentijden had gereden, maar dat is mooi. Aan het einde zien we wat het is geworden', stelde de man die uiteindelijk dus tiende werd.

'Zo'n tijdrit hier is echt iets voor de specialisten en het is pas het eerste jaar dat ik me er een beetje op focus', bekent hij. 'Ik hoop me de komende jaren nog te kunnen verbeteren, ik ben bijvoorbeeld nog niet in een windtunnel geweest. Als ik dat kan doen, kan ik nog verbeteren', zegt hij. 'De ploeg heeft mij er ook goed in ondersteund de afgelopen maanden, maar met een windtunnel kan ik nog een stapje zetten.'

Bax opnieuw goed in de laatste maanden van seizoen

Voor Bax is deze tijdrit een bevestiging van zijn goede vorm, wat hij al tentoon spreidde in de zondag door hem gewonnen Trofeo Matteotti. Net als vorig jaar dus succes in de laatste maanden van het seizoen, hoe kan hij dat verklaren? 'In de zomer, als het echt warm is, ben ik vaak iets minder. Na het voorjaar heb ik een rustperiode gehad en dan heb je tijdens de Tour de tijd om echt goed te trainen', legt hij uit. 'Dat heb ik ook echt nodig, wat er dus nu in resulteert dat ik goed ben. Ik ben altijd rond een paar periodes in het jaar prima en andere weer net wat minder', aldus Bax, die dus geen last heet van septemberitis, een fenomeen waarbij de motivatie naarmate het jaar vordert afzwakt.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news