Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2022 | Weet Intermarché opnieuw te scoren? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2022 | Weet Intermarché opnieuw te scoren?

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2022 | Weet Intermarché opnieuw te scoren?

1 mei: Dag van de Arbeid, maar voor wielerliefhebbers is het ook de dag van Eschborn-Frankfurt. Traditiegetrouw wordt de maand mei geopend door deze Duitse eendagswedstrijd. In de Leiderstrui blikt alvast vooruit op de koers.

Het is pas weer de eerste keer sinds 2019 dat Eschborn-Frankfurt verreden wordt op 1 mei. In 2020 kon de koers überhaupt niet doorgaan vanwege het coronavirus, terwijl in het afgelopen seizoen de organisatie koos voor uitstel van het evenement. Toen vond de wedstrijd pas plaats op 19 september, als interessante opwarmer voor het WK wielrennen. Nu rijden sommige renners zich juist weer in vorm voor de Giro d'Italia, die ook al op het punt van beginnen staat.

Normaal gesproken had Pascal Ackermann in deze wedstrijd aan de start gestaan, maar de Duitse sprinter kan geen mooi vervolg geven aan zijn overwinning van 2019. Vanwege een gebroken stuitbeen moest hij passen voor deelname in zijn thuisland.

Praktische informatie Eschborn-Frankfurt 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Eschborn-Frankfurt

2021 Jasper Philipsen
2020 Niet verreden
2019 Pascal Ackermann
2018 Alexander Kristoff
2017 Alexander Kristoff
2016 Alexander Kristoff
2015 Niet verreden
2014 Alexander Kristoff
2013 Simon Spilak
2012 Moreno Moser

Parcours, weer en tijden Eschborn-Frankfurt 2022

De route tussen startplaats Eschborn en de finish in Frankfurt telt 182,3 kilometer, met daarin verschillende heuveltjes opgenomen. De langste daarvan is de Feldberg, waarvan de top echter al na minder dan vijftig kilometer koers te vinden is. De beklimmingen die daarna volgen, zijn korter van stuk, maar wel een stuk steiler. Zo moeten de renners meerdere keren over de Mammolshain, die een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3 procent bereikt.

De renners krijgen de kans om de boel op de beklimmingen uit elkaar te rijden, maar de mogelijkheid bestaat dat alles in het laatste deel van de wedstrijd nog terug bij elkaar komt. Na de laatste passage heuvelop is het namelijk nog veertig kilometer tot aan de finish. Vandaar ook dat de koers de afgelopen jaren voornamelijk gewonnen is door sprinters.

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2022 | Weet Intermarché opnieuw te scoren?

Beklimmingen
46,5 km: Feldberg (11 km aan 4,8%)
57,5 km: Ruppertshain (1,3 km aan 8,6%)
78,7 km: Mammolshain (2,3 km aan 8,3%)
94,5 km: Mammolshain (2,3 km aan 8,3%)
99,6 km: Biltalhöhe (2,6 km aan 6,2%)
106,8 km: Ruppertshain (1,3 km aan 8,6%)
128,6 km: Mammolshain (2,3 km aan 8,3%)
143,4 km: Mammolshain (2,3 km aan 8,3%)

Weer
Het weer? Nou, daar is deze zondag weinig mee mis in en rond Frankfurt. Zeker niet als het gaat om een geschikte koerstemperatuur van zo'n 17 graden Celsius in de middag. Regen wordt er niet verwacht en de wind staat niet al te hard. We zien windkracht twee, komend vanuit het noorden.

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: rond 16.45 uur

Favorieten Eschborn-Frankfurt 2022

Let op: op het moment van publicatie is de deelnemerslijst van Eschborn-Frankfurt nog niet volledig. Wijzigingen kunnen zich nog voordoen.

Wie Eschborn-Frankfurt zegt, zegt al snel: Alexander Kristoff. De Noor van Intermarhé-Wanty-Gobert wist van de laatste zes edities van deze koers maar liefst vier keer te zegevieren. Niet voor niets kunnen we niet om hem heen op de deelnemerslijst. Toch is het maar de vraag of zijn ploeg ook voor hem gaat in deze race, want met Biniam Girmay hebben ze een uiterst getalenteerde opvolger in huis. Zijn potentie bewees hij eerder dit voorjaar al.

Toch zijn de twee rappe mannen van Intermarché niet dé topfavoriet voor de overwinning. Die vinden we in de vorm van Jasper Philipsen, die afgelopen jaar ook al de beste was in deze wedstrijd. De sprinter van Alpecin-Fenix wist dit jaar in de eendaagse koersen nog geen zege te grijpen, maar krijgt daar nu een mooie kans voor. Dan zal hij wel moeten zien af te rekenen met zijn landgenoot Arnaud De Lie, die dit jaar zijn doorbraak beleeft op sprintgebied.

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2022 | Weet Intermarché opnieuw te scoren?
Intermarché-Wanty-Gobert beleefde een voorjaar om van te dromen

De overige kanshebbers voor de zege in deze Duitse koers zijn over het algemeen sterke sprinters, die wel weten hoe ze een heuveltje moeten verteren. Op topsnelheid misschien niet zo snel als Philipsen, maar op inhoud moeten ze veel goed kunnen maken. Dan denken we aan Giacomo Nizzolo of Danny van Poppel. De Nederlander geven we de voorkeur boven teamgenoot Sam Bennett, gezien het vormpeil van de Ier.

Fernando Gaviria is de man om in de gaten te houden bij UAE Team Emirates, terwijl Arkéa Samsic de sterke Hugo Hofstetter afvaardigt aan de start. Bij Team DSM hebben ze Cees Bol en John Degenkolb om op te mikken, maar beide heren komen dit seizoen nog niet geweldig uit de verf. AG2R Citroën Team heeft Andrea Vendrame en Marc Sareau binnen de gelederen, TotalEnergies doet het met Niccolò Bonifazio.

TV Eschborn-Frankfurt 2022

Wie extra vroeg wil genieten van Eschborn-Frankfurt, heeft geluk: al vanaf 12.05 uur kun je namelijk op de Eurosport Player terecht voor live beelden van de wedstrijd. Wie graag alleen de finale van de wedstrijd meepikt, kan dat rond 16.00 ook doen op het hoofdkanaal van de sportzender.

Jannick van der Hooft (E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws