Voorbeschouwing Jaén Paraiso Interior 2023 | Pogacar topfavoriet in wedstrijd met 55 kilometer gravel Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Jaén Paraiso Interior 2023 | Pogacar topfavoriet in wedstrijd met 55 kilometer gravel

Voorbeschouwing Jaén Paraiso Interior 2023 | Pogacar topfavoriet in wedstrijd met 55 kilometer gravel

Pas één editie achter de rug en nu al dienst doen als de Spaanse Strade Bianche en onder meer Tadej Pogacar naar je wedstrijd lokken: hebben we met de Jaén Paraiso Interior te maken met een nieuwe klassieker op de kalender? Als het aan In de Leiderstrui ligt zeker!

De eerste editie was er in ieder geval al één om duimen en vingers bij af te likken: Alexey Lutsenko maakte er een Kazachs feestje van door Tim Wellens voor te blijven in Andalusië, waar de mooie plaatjes je om de oren vlogen.

Zo tot de verbeelding als Strade Bianche in Spanje spreekt het dan misschien nog niet, maar duidelijk was al dat er muziek zit in deze koers rondom de olijfboomgaarden. Tel daar de Ruta del Sol - die twee dagen later in dezelfde regio begint - bij op en je hebt het over een mooie combinatie wedstrijden in het zuiden van Spanje.

Praktische informatie Jaén Paraiso Interior 2023

  • Ubeda - Baeza (179 km)
  • Maandag 13 februari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaar Jaén Paraiso Interior

2022 Alexey Lutsenko

Jaén Paraiso Interior 2023: Parcours, weer en tijden

Startplaats Úbeda en finishplek Baeza zijn allebei alvast plaatjes van plaatsen, daar ze beiden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden zijn. Voor aankomende maandag heeft de organisatie een route van 179 kilometer, waarvan 55 kilometer gravel, uitgetekend in en rondom de wijngaarden.

'Het wordt een spectaculaire wedstrijd', voorspelt koersdirecteur Pascual Momparler. 'We hebben de kenmerken van het evenement behouden, zoals de gravelstroken en passages van de olijfboomgaarden. Maar tegelijkertijd hebben we de zwaarte van het parcours wat verminderd, alhoewel de Ubbadat-sectie waarop Lutsenko afgelopen jaar wegreed wat verlengd is. Net als afgelopen seizoen eindigen we op de lokale ronde van zestien kilometer rond Baeza, maar in totaal zijn er minder hoogtemeters opgenomen en dat kan wel eens doorslaggevend zijn.'

In totaal moeten er acht stroken bedwongen worden die goed zijn voor een totaal van 55 kilometer aan grindwegen. De renners moeten 2300 hoogtemeters overwinnen.

Voorbeschouwing Jaén Paraiso Interior 2023 | Pogacar topfavoriet in wedstrijd met 55 kilometer gravel

Grindstroken
1. Bayyasa (km 51,1; 10,9 km)
2. Marimingo (km 69,2; 5,4 km)
3. Valdeolivas (km 83,4; 5,4 km)
4. Ubbadat (km 104,6; 11,1 km)
5. Antonio Machado (km 134; 3,5 km)
6. Cruz de Jaboneros (km 139,9; 4,2 km)
7. Virgen de la Salud (km 153,9; 6,5 km)
8. Virgen de la Salud (km 169,8; 6,5 km)

Weer
We zitten in Zuid-Spanje, waar de zon altijd schijnt. Zo ook maandag, wanneer het zo'n vijftien graden Celsius is en de renners te maken krijgen met een licht briesje vanuit het zuidoosten.

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: Ongeveer 17.00 uur

Favorieten Jaén Paraiso Interior 2023

Let op; de deelnemerlijst is nog niet compleet.

De sterkste ploeg aan de start is op papier UAE Team Emirates. Met tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar hebben ze dé grote topfavoriet in de rangen, maar ploegmaats Marc Hirschi, Matteo Trentin, Tim Wellens of Alessandro Covi zouden wel eens kunnen profiteren van de aanwezigheid van de Sloveense superster. Of kan Sjoerd Bax verrassen? Verder lijken ook Andreas Kron, Lorenzo Rota en Warren Barguil kanshebbers op de zege, al zullen ze het niet onder de markt hebben met de ijzersterke formatie van UAE Team Emirates.

Pascal Eenkhoorn is bij Lotto- Dstny goed aan het seizoen begonnen met onder andere een zevende plaats in de Vuelta a Murcia en zal graag aanhoren dat het parcours iets minder lastig is dan vorig jaar. Pavel Sivakov zal als lichtgewicht het dan weer jammer vinden dat er minder hoogtemeters in het parcours zitten dan in 2022. Beide renners behoren misschien niet tot de grote favorieten, maar zouden op een goede dag wel eens mee kunnen spelen voor de zege.


Cofidis komt met Guillaume Martin, Simon Geschke en Ion Izagirre ook goed beslagen ten ijs, terwijl Mark Donovan de man moet worden bij Q36.5.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor Jaén Paraiso Interior 2023?

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)
Outsiders: Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers, Tim Wellens (UAE Team Emirates), Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Warren Barguil (Arkea-Samsic)
Long shots: Pascal Eeenkhoorn (Lotto-Dstny), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Alessandro Covi (UAE-Team Emirates), Gonzalo Serrano (Movistar) en Simon Geschke (Cofidis)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Jaén Paraiso Interior 2023

De Jaén Paraiso Interoir-wedstrijd zal maandag live te zien zijn via de kanalen van Eurosport, Discovery+ en GCN. Op het hoofdkanaal en de online platformen schakelt Eurosport om 15.30 uur in.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws