Voorbeschouwing Japan Cup 2022 | Wie volgt Mollema op in absoluut slotstuk wielerseizoen? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Japan Cup 2022 | Wie volgt Mollema op in absoluut slotstuk wielerseizoen?

Voorbeschouwing Japan Cup 2022 | Wie volgt Mollema op in absoluut slotstuk wielerseizoen?

De Europese eendagskoersen zijn inmiddels voorbij, maar in Japan wordt er nog één keer volop gekoerst. De Japan Cup staat na twee jaar van afwezigheid weer op het programma. Vijf WorldTour ploegen staan in Utsunomiya aan de start van de heuvelachtige koers. In de Leiderstrui beschouwt de Japan Cup voor.

In 2019 werd de eendagskoers voor het laatst gehouden. Deze editie werd gewonnen door Bauke Mollema, die de race ook al in 2015 wist te winnen. Dit jaar zal hij zijn titel niet verdedigen: de Groninger staat niet op de lijst. Daardoor is het zeker dat we een andere winnaar krijgen in de 29e editie van de Japan Cup. Het seizoen loopt nu echt op zijn einde en de meeste renners zijn al op vakantie, maar dat betekent niet dat er een matige lijst aan renners aan de start staat in Japan.

Praktische informatie Japan Cup 2022

  • Utsunomiya - Utsunomiya (144 km)
  • Zondag 16 oktober 2022
  • Deelnemers
  • Classificatie: 1.Pro

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Japan Cup 

2021 Niet verreden
2020 Niet verreden

2019 Bauke Mollema
2018 Robert Power
2017 Marco Canola
2016 Davide Villela
2015 Bauke Mollema
2014 Nathan Haas
2013 Jack Bauer
2012 Ivan Basso

Parcours, weer en tijden Japan Cup 2022

De Japan Cup bestaat uit 14 rondjes door en rond de stad Utsunomiya. De rondjes zijn ieder iets meer dan tien kilometer lang. In 144 kilometer moeten de renners ruim 2500 hoogtemeters overbruggen. Dit komt doordat Mount Kogashiyama in het parcours is opgenomen. De heuvel is officieel vijf kilometer lang en stijgt met slechts 3,4 procent gemiddeld, maar dit is een vertekend cijfer. De laatste 1,4 kilometer gaan namelijk met 6,9 procent omhoog. Na de klim is het dalen richting de finishlijn. Deze streep ligt ongeveer halverwege de klim, vlak voordat het echt steil wordt.

Voorbeschouwing Japan Cup 2022 | Wie volgt Mollema op in absoluut slotstuk wielerseizoen?

Weer:
Het lijkt een perfecte dag te worden om te fietsen in centraal Japan. Het wordt 22 graden en er is geen regen verwacht. Er staat daarnaast weinig wind: er wordt windkracht 1 verwacht. Ideaal voor een mooie herfstklassieker!

Tijden:
Start: 3:00 uur (Nederlandse tijd)
Finish: rond 6:40 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten Japan Cup 2022

Wie gaat Bauke Mollema opvolgen? Trek-Segafredo hoopt dat Giulio Ciccone zijn ploeggenoot kan nadoen. Ook Edward Theuns staat aan de start, maar voor hem lijkt het parcours te lastig. EF Education-EasyPost heeft Rigoberto Uran aan de start staan, maar heeft ook Andrea Piccolo, Neilson Powless en Ruben Guerreiro: een sterke ploeg in de breedte.

Guillaume Martin (Cofidis) hoopt zijn derde overwinning van het seizoen te pakken, en heeft hulp van Axel Zingle, Simon Geschke en Victor Lafay. Voor Lotto Soudal rijdt Tim Wellens zijn laatste race en hij zal zijn ploeg een mooi afscheidscadeau willen geven. Hij krijgt ondersteuning van zijn landgenoten Stef Cras en Maxim Van Gils. Ondertussen start Israel-Premier Tech met een waar topteam. Jakob Fuglsang staat in Japan aan de start, net als Michael Woods. Ook Corbin Strong en Hugo Houle zijn sterke coureurs die mee kunnen spelen in een finale.

Tim Wellens
Tim Wellens

Bahrain Victorious heeft de thuisfavoriet in huis: Yukiya Arashiro is inmiddels 38 jaar, maar is Japans kampioen en werd al eens derde in de Japan Cup. Daarnaast staat de Brit Stephen Williams aan de start, die al vaker verraste dit seizoen.

Juan José Lobato is zeker geen topfavoriet, maar de Spanjaard van Euskaltel-Euskadi is toch een snelle man waar rekening mee gehouden moet worden. Benjamin Dyball is nog een outsider om op te schrijven: de Australiër won de Tour of Taiwan eerder deze maand en rijdt voor de Japanse ploeg Team Ukyo: hij zal zich willen laten zien in een soort 'thuisrace'.

TV Japan Cup 2022

Het was misschien te verwachten, maar de Japan Cup wordt zondag helaas niet uitgezonden. Klein voordeel is dat je je wekker niet hoeft te zetten om de koers mee te krijgen. In de Leiderstrui zal u informeren over het koersverloop met een verslag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws