Wegen Oomen en Jumbo-Visma gaan scheiden: 'Af en toe eens een mooie goal maken' Wielrennen
Wielrennen

Wegen Oomen en Jumbo-Visma gaan scheiden: 'Af en toe eens een mooie goal maken'

Wegen Oomen en Jumbo-Visma gaan scheiden: 'Af en toe eens een mooie goal maken'

Sam Oomen gold op een gegeven moment als één van de grootste Nederlandse talenten voor de rittenkoersen, maar dat kwam er door verschillende redenen nooit echt uit. Bij de Avondetappe vertelt de renner Jumbo-Visma openhartig over zijn verleden én zijn toekomst, die naar alle waarschijnlijkheid niet bij zijn huidige ploeg ligt.

'De belofte niet ingelost', grapt Oomen als het gesprek gaat over de hoge verwachtingen die er aanvankelijk over hem waren. 'Het is niet echt een realistisch plaatje', zegt de sympathieke renner over het idee dat hij het talent heeft om een grote ronde te winnen. 'Ik weet niet of het dat überhaupt ooit is geweest. Ik was negende in de Giro van 2018, waar Tom Dumoulin tweede werd. Toen ging alles ook in een gestage lijn omhoog en alles enorm voor de wind.'

'Als je dan simpel verder denkt, dan denk je: er zal nog wel meer komen. Maar misschien was toen wel het hoogtepunt. Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt, maar toen was al heel goed', relativeert Oomen. 'Ook het peloton rondom mij was toen misschien niet op het niveau wat het nu is. Laten we het kort samenvatten: tijden veranderen.'

Oomen: 'Moet van enorm goede huize komen om voor eigen kans te gaan'

Ik ben in ieder geval niet achteruit gegaan. Als je af gaat op hoeveel watts ik trap, mijn trainingen en wedstrijden, dan ben ik echt geen mindere renner. Er spelen echter nog zoveel meer dingen mee die bepalen of je top tien kan rijden in een grote ronde.

'Ik heb wel een blessure gehad die mij best veel parten heeft gespeeld, een vernauwing van mijn bekkenslagader. Daarna brak ik nog mijn heup. Gecombineerd met de coronaperiode heeft dat mij geen goed gedaan', noemt Oomen meerdere pittige tegenslagen. 'Ik ben daarnaast bij misschien wel de beste ploeg (Jumbo-Visma, red.) ter wereld terecht gekomen, waar ik eerlijk gezegd een gemiddelde speler ben', is Oomen misschien wat hard voor zichzelf.

Dat hij naar eigen zeggen een gemiddelde speler is, maakt ook dat voor eigen kans rijden bij Jumbo-Visma er niet in zit. Toch brengt het rijden voor de ploeg hem veel. 'Het heeft heel veel mooie kanten. Ik leer enorm veel en met Primoz (Roglic, red.) de Giro winnen en eerder ook de Vuelta is zo mooi om mee te maken. Maar om zelf uitslagen te rijden, moet je echt van enorm goede huize komen om dat af te dwingen.'

'Als je het met voetballen vergelijkt, wat meer speelminuten maken en eens een mooie goal maken.'

Sam Oomen

Volgens de geruchtenmolen zou Oomen na dit seizoen de overstap maken naar Lidl-Trek, waar zijn goede vriend Antwan Tolhoek rijdt. 'Het lijkt er inderdaad op dat de wegen gaan scheiden. Ik denk namelijk dat ik in mijn beste vorm nog in staat ben om top tien te rijden of een uitschieter te hebben in dat soort wedstrijden. Maar bij deze ploeg gaat het niet meer om een top tien of top vijf plek, het gaat om het winnen van alle drie de grote rondes. Als je het met voetballen vergelijkt, wat meer speelminuten maken en eens een mooie goal maken', besluit Oomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws