Sam Oomen

Dit is de pagina over Sam Oomen. De Nederlandse klimmer rijdt in 2024 voor Lidl-Trek. Oomen werd in 2018 negende in de Giro d’Italia. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Oomen en houdt tevens zijn biografie bij.

sam oomen

Oomen komt bovendrijven als talentvolle klimmer

De rossige Nederlander viel al snel op bij de beloften vanwege zijn goede prestaties in de bergen en rittenkoersen. Zo won hij in 2015 de Rhône-Alpes Isère Tour en werd hij vierde in de Tour de l’Avenir. Aan het eind van dat jaar maakte Oomen de overstap naar Team Sunweb. Bij die ploeg kreeg Oomen in de kleinere rittenkoersen in 2016 meteen de kans om zich te tonen. Vooral in de vroegere rittenkoers het Critérium International liet hij zijn kwaliteiten in het gebergte zien. Op de slotklim van de afsluitende bergetappe ging hij lang mee in het zog van de Franse klimmers Thibaut Pinot en Pierre Latour. Uiteindelijk eindigde hij als vijfde in de rit, maar pakte hij met een derde plek wel het eindpodium mee en won hij het jongerenklassement. 

Vervolgens reed Oomen meerdere WorldTour-rittenkoersen- en klassiekers, waar hij waardevolle ervaring opdeed. In een andere Franse meerdaagse wedstrijd betaalde zich dat uit. Hoewel de Tour de l’Ain geen wedstrijd van het hoogste niveau is, staan er vaak meerdere sterke klimmers aan de start, vooral uit Frankrijk. Oomen liet in de derde etappe door de Jura meteen zien wat zijn bedoelingen waren. In de laatste lastige kilometers bergop demarreerde hij uit een kleine favorietengroep en hield het tot de streep vol. Hij versloeg meerdere Franse klimmers, zoals Latour, David Gaudu en Guillaume Martin. Met de leiderstrui om de schouders vertrok Oomen in de laatste zware etappe, die onder andere over de Col de Grand Colombier voerde. Hoewel Oomen werd aangevallen door de Franse ploegen, liet hij zich niet gek maken en finishte netjes met de eerste groep, waarna zijn eerste eindzege van een etappekoers definitief was. 

Oomen debuteert in Vuelta en rijdt geweldige Giro

Het jaar (2017) daarna zette Oomen een nieuwe stap. Uit de uitslagen bleek het niet zozeer, maar dat had te maken met zijn pittige programma, dat grotendeels uit WorldTour-etappekoersen bestond. Hij zat met eindnoteringen rond de vijftiende plek nooit ver van de besten. Door zijn constante presteren in de WorldTour werd hij door zijn ploeg beloond met een selectie voor de Vuelta a Espana in 2016. Als meesterknecht voor Wilco Kelderman presteerde Oomen ijzersterk. Op de steile muren en bergen was de jonge klimmer constant bij de betere, waardoor hij dicht tegen de top-10 aanleunde. Door een maagvirus moest hij echter na de dertiende etappe afstappen.

150072_7fb5ea4e18d79f079db218708f3c99f5

Na de enigszins mislukte Vuelta ging Oomen niet bij de pakken neerzitten. Samen met onder andere Tom Dumoulin en Kelderman knalde Oomen naar de wereldtitel ploegentijdrit met Sunweb. Daarna reed hij nog een aanvallende Ronde van Lombardije, waarmee hij zijn talent voor de heuvelklassiekers onderstreepte. In 2018 stond alles voor Oomen in het teken van de Giro d’Italia met kopman Dumoulin. Prestaties in het voorjaar waren ondergeschikt aan een eindoverwinning van Dumoulin in de Giro. Oomen was dan ook in topvorm in mei. Hij was nagenoeg altijd in de buurt van zijn kopman en moest pas afhaken als de topfavorieten hun duivels ontbonden. Waar zijn kopman Dumoulin uiteindelijk een plek op het eindpodium (tweede) zou behalen, eindigde Oomen in het spoor van de Limburger op een meer dan verdienstelijke negende plaats.

Oomen stagneert in zijn ontwikkeling 

De verwachtingen lagen in 2019 dan ook een stuk hoger voor Oomen. In eerste instantie leek het erop dat hij weer een stap voorwaarts zou zetten. In zijn eerste wedstrijden van het seizoen presteerde hij namelijk sterk. Na een vijfde plek in de Ronde van de Algarve reed hij samen met Dumoulin een sterke Tirreno-Adriatico. Na zeven etappes kwam Oomen uit op een negende plaats. Daarnaast won hij het jongerenklassement. Na de Tirreno kwam de klad er echter bij Oomen in. Door een blessure bij Kelderman werd hij opgeroepen als vervanger van zijn ploeggenoot in de Giro. Hij moest wederom als de meesterknecht van Dumoulin dienen. Zijn kopman viel daarentegen al snel uit, waarna hij zelf zijn kans mocht gaan. De topvorm van een jaar eerder was echter in geen velden of wegen te bekennen. Oomen probeerde het wel, maar het was duidelijk dat het hem aan kracht ontbrak.

Tot overmaat van ramp kwam hij in de veertiende etappe zwaar ten val waarbij hij zijn heup brak. De Giro was voorbij. Enkele weken later bracht Oomen naar buiten dat hij al sinds het begin van het seizoen kampte met een vernauwde bekkenslagader, waardoor er minder bloed door zijn linkerbeen stroomde en hij minder power kon leveren. Na een lange revalidatie kon Oomen in februari 2020 zijn rentree maken in de Tour de la Provence. Logischerwijs kon hij zich niet gelijk met de beste meten, maar met een zeventiende plek in het klassement toonde hij alvast dat hij weer goed mee kon in het peloton. Een week later herhaalde hij die prestatie in de Tour du Var.

Oomen naar Jumbo-Visma en vervolgens Lidl-Trek

Vervolgens kwam het wielerseizoen door het coronavirus stil te liggen. Oomen mikt in het najaar op een goede eindklassering in de verplaatste Giro, maar kwam daarin tekort. In de winter 2020/2021 verkaste hij vervolgens voor drie jaar naar Jumbo-Visma, waar hij in zijn eerste jaar achtste werd in de Ronde van Zwitserland en present was in de winnende Vuelta-formatie van Primoz Roglic. Eén jaar later eindigde hij zelf als tiende in de Ronde van Catalonië en reed hij de Giro én Vuelta, waarna hij in 2023 met de Giro zijn derde grote ronde won aan de zijde van Roglic. 

Eigen kansen kwamen er mede door de groei van Jumbo-Visma steeds minder bij de Nederlandse ploeg en dus besloot Oomen langzamerhand dat het tijd was om verder te kijken dan de Nederlandse formatie. Lidl-Trek bleek uiteindelijk de beste optie, zij wisten de klimmer tot en met 2026 aan zich te binden. 

Sam Oomen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties