Wout van Aert rekent fenomenaal af met tweede plekken en wint vierde etappe in Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Wout van Aert rekent fenomenaal af met tweede plekken en wint vierde etappe in Tour de France

Wout van Aert rekent fenomenaal af met tweede plekken en wint vierde etappe in Tour de France

Niet in de tijdrit, niet in de sprints, maar wél met een late uitval: Wout van Aert heeft op fenomenale wijze afgerekend met zijn tweede plekken in de Tour de France. Hij won de etappe na een machtsontplooiing van Jumbo-Visma op de laatste beklimming.

Het zou een spannend dagje worden in de Tour de France. De renners kregen een dag na de rustdag een etappe voorgeschoteld, die op papier in een massasprint zou kunnen eindigen. Tenminste, als de korte heuveltjes en de wind geen roet in het eten zouden gooien. Onderweg in Frankrijk waren namelijk genoeg plekken te bedenken waar men het de concurrentie lastig zou kunnen maken.

Cort voor derde dag op rij in kopgroep

Met het oog op een lastige finale hielden de meeste ploegen hun mannetjes dan ook in het peloton aanwezig. Slechts twee renners wilden wel deel uitmaken van de vroege vlucht. Dat was opnieuw bolletjestruidrager Magnus Cort Nielsen, die voor de derde dag op rij in de vlucht meeging. De andere was Anthony Perez, renner van Cofidis. Samen gingen zij op jacht naar succes.

Het tweetal pakte een voorsprong van zeven minuten, maar een ritzege leek er voor de twee op geen enkel moment in de wedstrijd in te zitten. Inzet was dus de puntjes op de beklimmingen, maar daar bleek bij de eerste passage al dat Cort de betere was. Perez besloot dus maar om bij de volgende passages de eer maar aan de Deen te laten. Als goedmakertje mocht hij wel de punten bij de tussensprint als eerste oprapen.

Breukjes in het peloton

De voorsprong van de twee koplopers bedroeg op enig moment al zo’n zes minuten, maar na de eerste klim ontstond er enige vorm van nervositeit in het peloton. De groep viel uit elkaar in meerdere stukken, waardoor sommigen plots veroordeeld werden tot een achtervolgingsstrijd. Het tempo ging de hoogte in en de voorsprong van Cort en Perez werd gehalveerd.

Heel lang duurde deze periode van druk echter niet. Op het moment dat de groepen weer terugkeerden, viel het in het peloton weer stil. Renners gingen een plasje doen en daardoor konden Cort en Perez weer terug hun voorsprong uitbouwen. Niet veel later was het gat weer gegroeid tot bijna zeven minuten. Het peloton mocht er dus opnieuw aan beginnen.

Cort vindt het best, Perez plakt er nog wat aan vast

Toen Cort ook het vijfde puntje van de dag binnen had, vonden de renners in de kopgroep het wel best. De bollentrui sprak wat met Perez, waarbij het vooraf uitgetekende scenario kort daarna ook uitgevoerd werd. Perez demarreerde – mocht opgaan voor de prijs van de strijdlust – en Cort liet zich uitzakken naar het peloton. Het laatste puntje van de dag zou voor iemand anders zijn.

Perez perste er nog even een solo uit, maar dat was meer voor de show. Met meer dan veertig kilometer te gaan had hij slechts een luttel minuutje voorsprong op het peloton. Daar was even daarvoor nog tempo gemaakt door Trek-Segafredo en Alpecin-Deceuninck op de klimmetjes. Desondanks wist Perez het uit te houden tot in de laatste twaalf kilometer. Precies op de beklimming van de Côte du Cap Blanc-Nez dus.

Van Aert duwt gaspedaal in op én na beklimming

Op de beklimming werd er direct hard doorgetrokken door de grote ploegen. Tiesj Benoot trok na een opening van Nathan Van Hooydonck hard door met Van Aert in zijn wiel en er ontstonden wat breuken in het peloton. Alleen Adam Yates en Jonas Vingegaard konden bijblijven, maar niet op het moment dat Van Aert nog een tussenvernselling plaatste. De Belg kwam in de gele trui als eerste over de top.

Dylan Groenewegen was een van de voornaamste slachtoffers van de machtsontplooiing op de beklimming. De Nederlander zat in een van de achtergebleven groepjes en wist dat hij niet meer aan sprinten zou toekomen. Van Aert perste er op zijn beurt een forste tijdrit uit in de afdaling.

Van Aert voltooit kunststukje in gele trui

De sprintersploegen hadden moeite om een goede achtervolging op gang te brengen. Vooraan in het peloton waren andere mannen van Jumbo-Visma aanwezig om de boel te verstoren. Op die manier kon Van Aert zijn voorsprong uitbouwen naar meer dan twintig seconden. Dat bleek genoeg voor de overwinning. In de gele trui mocht hij zijn handen de lucht ingooien. De leiding in het algemeen klassement kreeg hij daardoor nog wat steviger in handen.

Jasper Philipsen wist uiteindelijk nog de sprint van het achtervolgende peloton te winnen, maar de Belg besefte niet dat er nog één renner voor hem uit was gebleven. Hem moest na de finish verteld worden dat hij tweede gefinisht was, net voor Christophe Laporte, Alexander Kristoff en Peter Sagan. Fabio Jakobsen kwam in de sprint niet verder dan de elfde plek in de daguitslag.

Uitslag etappe 4 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 4 van de Tour de France 2022 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws