Zdenek Stybar looft Wolfpack-tactiek, maar weet achteraf ook: 'Misschien was ik te braaf' Wielrennen
Wielrennen

Zdenek Stybar looft Wolfpack-tactiek, maar weet achteraf ook: 'Misschien was ik te braaf'

Zdenek Stybar looft Wolfpack-tactiek, maar weet achteraf ook: 'Misschien was ik te braaf'

De laatste dagen van Zdenek Stybar als renner van Quick Step-Alpha Vinyl zijn aangebroken. De Tsjech zal in het nieuwe jaar uitkomen in Australische dienst, bij Team BikeExchange-Jayco. Dat betekent ook het einde voor Stybar als onderdeel van The Wolfpack, zoals het Belgische Quick Step-Alpha Vinyl ook wel genoemd wordt.

Vooral de manier van koersen levert The Wolfpack mooie resultaten op de afgelopen jaren. Maar voor Stybar had het ook een keerzijde. 'Ik zat vaak in de tweede groep, waar ik alleen mocht volgen, reageren op demarrages en helpen mijn ploeggenoot te laten winnen. Ik mocht niet meer doen dan dat', vertelt de 37-jarige coureur in gesprek met de podcast De Rode Lantaarn.

Zeker in het jaar 2018, waarin Niki Terpstra de Ronde van Vlaanderen en de E3 Harelbeke wint en waarin Yves Lampaert zegeviert in Dwars door Vlaanderen, kwam Stybar vaak in deze situatie. 'Als iemand kan winnen, geeft dat een hele goede voldoening. Maar achteraf denk ik wel, misschien was ik te braaf. Ik moest ook gewoon een paar keer proberen om als eerste te gaan.'

De tekst loopt na de foto verder.

Het jaar nadien, in 2019, wint Stybar de Omloop Het Nieuwsblad.
Het jaar nadien, in 2019, wint Stybar de Omloop Het Nieuwsblad.

Dat maakt het rijden als Wolfpack-coureur ingewikkeld, zo vertelt de klassiekerspecialist zelf: 'Je moet ook accepteren dat je in zo een sterke ploeg zit. Aan de andere kant kan je er soms zelf ook van profiteren. De ene keer help je weer een ploegmaat, en vriend tegelijk. Want dat waren we bij The Wolfpack. Je kan echt door het vuur gaan voor elkaar. Een hele plezante periode.'

Vrouw van Matthews zorgde voor transfer

In het nieuwe jaar wordt Team BikeExchange-Jayco dus de nieuwe ploeg van Stybar, die in Vlaanderen zal blijven wonen. Daar hoopt hij in het voorjaar een van de kopmannen te gaan worden. 'Maar dat moet ik wel eerst verdienen. En anders wil ik graag Michael Matthews helpen', klinken de ambities van Stybar, die in de podcast openhartig vertelt over zijn hartritmestoornissen, blessures en privé-omstandigheden.

Maar hoe is Stybar terecht gekomen bij deze Australische ploeg? 'De vrouw van Matthews las dat ik einde contract was en dat ik niet kon verlengen bij Quick Step-Alpha Vinyl. Dat vertelde zij aan Matthews zelf, die vervolgens dacht, die moeten we naar de ploeg halen', weet Stybar te vertellen.

Maar eerst is het tijd voor de cross. Stybar zal namelijk in december nog te zien zijn in het veld, zijn laatste koersen voor Quick Step-Alpha Vinyl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws